Pikantne rollsy z ciasta francuskiego z papryczką i cheddarem
Pikantne rollsy z ciasta francuskiego z papryczką i cheddarem to sprawdzony przepis na szybką, pikantną przekąskę. Świetnie sprawdzą się podczas spotkań z przyjaciółmi lub wieczorów w rodzinnym gronie.
20.08.2022 09:59
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Z ciasta francuskiego można wyczarować mnóstwo pyszności. Od słodkich kieszonek, przez szybką pizzę, na pysznych rollsach kończąc. Dziś przygotowaliśmy ciasto francuskie na ostro - pikantne rollsy z ciasta francuskiego z papryczką i cheddarem. Wypełniliśmy je ostrą papryczką, śmietankowym serkiem i pysznych cheddarem. Przygotowanie tej przekąski zajmie Ci tylko kilka minut. To nasz sprawdzony patent, gdy pojawić się mają niespodziewani goście, a my nie mamy czasu na długie przygotowania w kuchni.
Rollsy z ciasta francuskiego krok po kroku
Pikantne rollsy z ciasta francuskiego- składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 200 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 6 zielonych papryczek
- 250 g serka śmietankowego
- 100 g sera cheddar
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Przepis na szybką przekąskę
Zielone papryczki chilli dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Usuń z papryczek gniazda nasienne i podziel je na mniejsze kawałki. Usunięcie nasion sprawi, że papryczka będzie mniej pikantna. Oczywiście, możesz użyć też czerwonych lub żółtych papryczek.
Pamiętaj, żeby po krojeniu papryczki dokładnie umyć ręce. Kapsaicyna, która zostaje na dłoniach, może podrażnić Twoją skórę i oczy. Żeby ją zneutralizować, umyj ręce i natłuść je. Następnie podsmaż na patelni boczek, podzielony na małe kawałki. Odstaw na bok. Na tej samej patelni podsmaż cebulę z papryczkami.
Kiedy produkty będą już przesmażone, czas połączyć je w farsz. Do miski przełóż podsmażone składniki, dodaj serek śmietankowy, starty ser cheddar, czosnek granulowany i pieprz. Całość wymieszaj, żeby składniki się połączyły.
Na blacie rozwiń arkusz ciasta francuskiego. Warto je wyciągnąć nieco wcześniej z lodówki, żeby łatwiej się zawijało i nie kruszyło przy pracy. Rozprowadź na cieście francuskim nasz farsz. Zwiń w rulon i podziel na mniejsze kawałki.
Ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 200 stopni Celsjusza). Boki rollsów możesz posmarować roztrzepanym jajkiem, żeby ładnie się zarumieniły. Między rollsami zostaw nieco odstępu- kawałki ciasta nie powinny stykać się ze sobą, bo pod wpływem temperatury nasze zawijaski nieco urosną.
Nasze rollsy są już gotowe. Możesz serwować je zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli lubisz naprawdę ostre smaki, to dodaj więcej papryczki lub nie usuwaj wszystkich nasion. Upieczone pikantne rollsy świetnie będą prezentowały się na talerzu lub drewnianej desce. Możesz podawać je w towarzystwie kwaśnej śmietany, która złagodzi pikantny smak.
Smacznego!