Pizza z arbuza - przepis na letnią przekąskę. Zachwyć swoich gości

Pizza to tradycyjne danie kuchni włoskiej, które można zrobić z wieloma pysznymi dodatkami. Okazuje się, że jej podstawą wcale nie musi być ciasto. Jak to możliwe? Sezon na arbuzy daje możliwość przygotowania pizzy na arbuzowym spodzie. Pizza z arbuza to prawdziwy letni hit wśród przekąsek. Zobacz, jak ją zrobić.

ObrazekPizza z arbuza - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Szukasz pomysłu na zdrowe orzeźwiające desery? Lato daje wiele możliwości. Wykorzystaj sezon na arbuzy do przygotowania czegoś smacznego, prostego i... pięknego. Arbuzowa pizza to pomysł na podanie arbuza w dość nietypowej formie. Przepis jest banalnie prosty i możesz być pewny tego, że ta przekąska stanie się twoim letnim hitem i już na stałe zagości w twoim domowym menu.

Pizza z arbuza z fetą, oliwkami i miętą

Pizza z arbuza z miętą, fetą i oliwkami to niezwykła przekąska, która zachwyci twoich gości na letnich przyjęciach. Innowacyjne połączenie smaków i tekstur sprawia, że ta pizza będzie prawdziwym hitem sezonu. Zamiast tradycyjnego ciasta, używasz kawałków soczystego arbuza jako podstawy, co nadaje tej przekąsce wyjątkowego charakteru. Połączenie słodkiego arbuza z intensywnym smakiem mięty, kremową fetą i pikantnymi oliwkami stworzy niezapomniane smakowe doświadczenie. Przekonaj się, jak łatwo możesz przygotować tę orzeźwiającą pizzę, która z pewnością zachwyci twoich gości.

Obrazek
Pamiętaj o pokrojeniu arbuza w odpowiednie plastry - Pyszności; Foto Canva.com

Pizza z arbuza przepis

Pizza z arbuza z miętą, fetą i oliwkami to niezwykła przekąska, która zaskoczy twoich gości swoim nietypowym smakiem i wyglądem. To lekka i orzeźwiająca alternatywa dla tradycyjnej pizzy, idealna na letnie przyjęcia i spotkania ze znajomymi. Przygotowanie tej przekąski jest proste i szybkie, a efekt zaskakujący. Wykorzystaj sezon na soczyste arbuzy i eksperymentuj z nietypowymi połączeniami smaków.

Składniki:

  • nieduży arbuz pokrojony w plastry (ok. 1 cm grubości),
  • 100 g sera feta, pokrojonego na małe kawałki,
  • 1/4 szklanki czarnych oliwek, pokrojonych na plasterki,
  • kilka listków mięty, posiekanych,
  • sól do smaku,
  • oliwa z oliwek (do skropienia).
Obrazek
Jako dodatki do pizzy wykorzystaj miętę, fetę i czarne oliwki - Pyszności; Foto Canva.com

Przygotowanie pizzy z arbuza

Zachwyć swoich gości pizzą z arbuza z miętą, fetą i oliwkami, która sprawi, że letnie spotkania staną się wyjątkowe. Przygotowanie takiej pizzy to tylko parę chwil.

  1. Przygotuj arbuza, usuwając skórkę i wyjmując pestki. Pokrój arbuza na okrągłe kawałki o grubości około 1 cm. Usuń nadmiar soku z kawałków arbuza, aby pizza nie była zbyt wilgotna.
  2. Przełóż kawałki arbuza na pizzę lub dużą deseczkę do serwowania.
  3. Posyp pokrojonym serem fetą, oliwkami i posiekaną miętą.
  4. Skrop oliwą z oliwek i posól delikatnie do smaku.
  5. Pizza z arbuza z miętą, fetą i oliwkami jest gotowa do podania! Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości