PrzepisWięcej nie będę smażyła placków ziemniaczanych, poznałam sprytniejszy sposób. Robię je z 3 składników

Więcej nie będę smażyła placków ziemniaczanych, poznałam sprytniejszy sposób. Robię je z 3 składników

Placki ziemniaczane to wspaniała potrawa, którą często podajemy w towarzystwie śmietany. Wielu z nas nie wyobraża sobie placków bez smażenia. Okazuje się, że jest to możliwe! Poniżej podajemy sprawdzony przepis na tę potrawę, którą przygotujesz bez użycia patelni. 

Więcej nie będę smażyła placków ziemniaczanych, poznałam sprytniejszy sposób. Robię je z 3 składników
Agnieszka

12.09.2022 | aktual.: 12.09.2022 15:16

Placki ziemniaczane bez smażenia to zdrowsza i lżejsza wersja tradycyjnej potrawy. Danie nie zawiera w sobie nawet grama mąki. Poza tym jest dziecinnie proste w wykonaniu. W związku z tym warto włączyć ją do swojego jadłospisu. Gotowe placki serwujemy w towarzystwie kwaśnej śmietany i wędzonego łososia.

Proste danie z trzech składników

Placki - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Placki - Pyszności; Foto: Pixabay.com

W skład placków ziemniaczanych bez smażenia wchodzą ziemniaki, kasza jaglana oraz jajko. Tylko tyle składników potrzebujesz, aby przygotować to rewelacyjne danie. Zamiast smażenia, potrawę pieczemy w piekarniku. 

Warto zaznaczyć, że placki nie zawierają mąki. Dzięki temu odznaczają się bardzo delikatną konsystencją. Poza tym są wyjątkowo lekkie. Jeśli masz ochotę na to niezwykłe danie - poniżej podajemy na nie przepis.

Placki ziemniaczane bez smażenia

Ziemniaki - Pyszności; Foto: Canva.com
Ziemniaki - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 400 g ziemniaków
  • jajko
  • 30 - 35 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz i umyj. Następnie zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Połącz warzywa z kaszą jaglaną, a następnie zmiksuj je za pomocą blendera. Powinna powstać masa o jednolitej konsystencji.

Do masy dodaj jajko. Następnie całość dopraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie połącz ze sobą. W kolejnym kroku nabieraj masę łyżką i nakładaj ją na formę wyłożoną papierem do pieczenia.

Formuj placki za pomocą łyżki. Piecz je przez około 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Gotowe placki podawaj z dodatkiem kwaśnej śmietany i wędzonego łososia.

Niektórzy serwują ją w towarzystwie sosu grzybowego. Poza tym placki równie dobrze smakują na słodko - posypane cukrem bądź polane konfiturą.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować placki ziemniaczane z piekarnika krok po kroku. Potrawa ta jest wyjątkowo chrupiąca i lekkostrawna.

Wybrane dla Ciebie