Więcej nie będę smażyła placków ziemniaczanych, poznałam sprytniejszy sposób. Robię je z 3 składników

Placki ziemniaczane to wspaniała potrawa, którą często podajemy w towarzystwie śmietany. Wielu z nas nie wyobraża sobie placków bez smażenia. Okazuje się, że jest to możliwe! Poniżej podajemy sprawdzony przepis na tę potrawę, którą przygotujesz bez użycia patelni. 

Obrazek
Agnieszka

Placki ziemniaczane bez smażenia to zdrowsza i lżejsza wersja tradycyjnej potrawy. Danie nie zawiera w sobie nawet grama mąki. Poza tym jest dziecinnie proste w wykonaniu. W związku z tym warto włączyć ją do swojego jadłospisu. Gotowe placki serwujemy w towarzystwie kwaśnej śmietany i wędzonego łososia.

Proste danie z trzech składników

Obrazek
Placki - Pyszności; Foto: Pixabay.com

W skład placków ziemniaczanych bez smażenia wchodzą ziemniaki, kasza jaglana oraz jajko. Tylko tyle składników potrzebujesz, aby przygotować to rewelacyjne danie. Zamiast smażenia, potrawę pieczemy w piekarniku. 

Warto zaznaczyć, że placki nie zawierają mąki. Dzięki temu odznaczają się bardzo delikatną konsystencją. Poza tym są wyjątkowo lekkie. Jeśli masz ochotę na to niezwykłe danie - poniżej podajemy na nie przepis.

Placki ziemniaczane bez smażenia

Obrazek
Ziemniaki - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 400 g ziemniaków
  • jajko
  • 30 - 35 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz i umyj. Następnie zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Połącz warzywa z kaszą jaglaną, a następnie zmiksuj je za pomocą blendera. Powinna powstać masa o jednolitej konsystencji.

Do masy dodaj jajko. Następnie całość dopraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie połącz ze sobą. W kolejnym kroku nabieraj masę łyżką i nakładaj ją na formę wyłożoną papierem do pieczenia.

Formuj placki za pomocą łyżki. Piecz je przez około 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Gotowe placki podawaj z dodatkiem kwaśnej śmietany i wędzonego łososia.

Niektórzy serwują ją w towarzystwie sosu grzybowego. Poza tym placki równie dobrze smakują na słodko - posypane cukrem bądź polane konfiturą.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować placki ziemniaczane z piekarnika krok po kroku. Potrawa ta jest wyjątkowo chrupiąca i lekkostrawna.

Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier