WAŻNE
TERAZ

Piraci porwali statek. Wśród zakładników jest Polak

Plastry cukinii zalewam pyszną masą. To danie idealne na letnie popołudnie

Sezon na cukinię trwa w najlepsze – to idealny moment, by wprowadzić ją do codziennego menu w nowej odsłonie. W połączeniu z kremowym beszamelem i kruchym spodem tworzy pyszną tartę, która zachwyci smakiem całą rodzinę.

Tarta z cukinii to pyszny pomysł na obiadTarta z cukinii to pyszny pomysł na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe

Tarta z cukinii z kremowym beszamelem to sezonowa propozycja, która łączy prostotę z wyrazistym smakiem. Świetnie sprawdzi się jako obiad, ale też jako przekąska na piknik czy spotkanie w ogrodzie. Możesz ją podać na ciepło lub na zimno – w każdej wersji smakuje równie dobrze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nazywają ją niewidzialnym ciastem. Ta tarta wygląda jak wyjęta z bajki

Sezon na tarte z cukinii

Lato to najlepszy moment, by sięgnąć po domową tartę z cukinii. W tym okresie warzywa są najsmaczniejsze i najłatwiej dostępne, dlatego warto korzystać z sezonowych produktów. Tarta z cukinii z beszamelem pozwala w pełni wykorzystać bogactwo letnich plonów, a jednocześnie jest świetnym sposobem na urozmaicenie codziennego menu. Nie musisz ograniczać się wyłącznie do cukinii – sezon na tartę to także okazja, by eksperymentować z innymi warzywami, takimi jak bakłażan, papryka czy pomidory. Dzięki temu domowa tarta za każdym razem może smakować nieco inaczej i nigdy się nie znudzi.

Przepis na tarte z cukinii

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 150 g zimnego masła,
  • 1 jajko,
  • 30 g zimnej wody,
  • łyżeczka soli.

Składniki na farsz z cukinii:

  • 400 g cukinii (2 małe sztuki),
  • 20 g masła klarowanego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • szczypta soli.

Składniki na beszamel:

  • 375 g mleka,
  • 100 g parmezanu,
  • 30 g masła klarowanego,
  • 30 g mąki pszennej,
  • 1 jajko (oddzielnie żółtko i ubite białko),
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • szczypta soli,
  • szczypta białego pieprzu.

Do podania:

  • pół pęczku natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieć ciasto z mąki, zimnego masła, jajka, wody i soli, zawiń w folię i schłodź w lodówce przez 30 minut.
  2. W tym czasie pokrój cukinię w plastry, posól i odstaw na 15 minut.
  3. Odsącz nadmiar wody, rozgrzej masło klarowane, podsmaż posiekany czosnek i dorzuć cukinię, smaż aż zmięknie.
  4. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty, ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem z obciążeniem i piecz 12 minut w 180 stopni Celsjusza, usuń papier i dopiecz kilka minut.
  5. Przygotuj beszamel: rozpuść masło, dodaj mąkę, wymieszaj i stopniowo wlewaj mleko mieszając aż zgęstnieje, dopraw solą, pieprzem i gałką i przestudź.
  6. Dodaj żółtko, starty parmezan i delikatnie wmieszaj pianę z białka.
  7. Wylej beszamel na podpieczony spód, rozłóż cukinię.
  8. Piecz 30 minut w 180 stopni Celsjusza, pod koniec posyp resztą parmezanu i po upieczeniu udekoruj natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀