Plastry cukinii zalewam pyszną masą. To danie idealne na letnie popołudnie

Sezon na cukinię trwa w najlepsze – to idealny moment, by wprowadzić ją do codziennego menu w nowej odsłonie. W połączeniu z kremowym beszamelem i kruchym spodem tworzy pyszną tartę, która zachwyci smakiem całą rodzinę.

Tarta z cukinii to pyszny pomysł na obiadTarta z cukinii to pyszny pomysł na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe

Tarta z cukinii z kremowym beszamelem to sezonowa propozycja, która łączy prostotę z wyrazistym smakiem. Świetnie sprawdzi się jako obiad, ale też jako przekąska na piknik czy spotkanie w ogrodzie. Możesz ją podać na ciepło lub na zimno – w każdej wersji smakuje równie dobrze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nazywają ją niewidzialnym ciastem. Ta tarta wygląda jak wyjęta z bajki

Sezon na tarte z cukinii

Lato to najlepszy moment, by sięgnąć po domową tartę z cukinii. W tym okresie warzywa są najsmaczniejsze i najłatwiej dostępne, dlatego warto korzystać z sezonowych produktów. Tarta z cukinii z beszamelem pozwala w pełni wykorzystać bogactwo letnich plonów, a jednocześnie jest świetnym sposobem na urozmaicenie codziennego menu. Nie musisz ograniczać się wyłącznie do cukinii – sezon na tartę to także okazja, by eksperymentować z innymi warzywami, takimi jak bakłażan, papryka czy pomidory. Dzięki temu domowa tarta za każdym razem może smakować nieco inaczej i nigdy się nie znudzi.

Przepis na tarte z cukinii

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 150 g zimnego masła,
  • 1 jajko,
  • 30 g zimnej wody,
  • łyżeczka soli.

Składniki na farsz z cukinii:

  • 400 g cukinii (2 małe sztuki),
  • 20 g masła klarowanego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • szczypta soli.

Składniki na beszamel:

  • 375 g mleka,
  • 100 g parmezanu,
  • 30 g masła klarowanego,
  • 30 g mąki pszennej,
  • 1 jajko (oddzielnie żółtko i ubite białko),
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • szczypta soli,
  • szczypta białego pieprzu.

Do podania:

  • pół pęczku natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieć ciasto z mąki, zimnego masła, jajka, wody i soli, zawiń w folię i schłodź w lodówce przez 30 minut.
  2. W tym czasie pokrój cukinię w plastry, posól i odstaw na 15 minut.
  3. Odsącz nadmiar wody, rozgrzej masło klarowane, podsmaż posiekany czosnek i dorzuć cukinię, smaż aż zmięknie.
  4. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty, ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem z obciążeniem i piecz 12 minut w 180 stopni Celsjusza, usuń papier i dopiecz kilka minut.
  5. Przygotuj beszamel: rozpuść masło, dodaj mąkę, wymieszaj i stopniowo wlewaj mleko mieszając aż zgęstnieje, dopraw solą, pieprzem i gałką i przestudź.
  6. Dodaj żółtko, starty parmezan i delikatnie wmieszaj pianę z białka.
  7. Wylej beszamel na podpieczony spód, rozłóż cukinię.
  8. Piecz 30 minut w 180 stopni Celsjusza, pod koniec posyp resztą parmezanu i po upieczeniu udekoruj natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem