Po krzepce nikt nie wstanie głodny. Kiszki szybko przestaną grać marsza
Jeśli ktoś twierdzi, że zupą nie można się najeść to znak, że nigdy nie jadł krzepki. Już po jednej porcji można pożegnać się z głodem.
Nazwa tej zupy zdecydowanie nie jest przypadkowa — po porcji takiego obiadu wszyscy nabierają krzepy. Jest mięsna, z dodatkiem warzyw i bogatym smakiem. Przypomina nieco gulaszową, ale podczas jej przygotowania można puścić wodze fantazji. Końcówka papryki? Kilka zapomnianych pieczarek? A może resztka kiełbasy kupionej do bigosu? Nie krępuj się i wrzuć je do garnka. To zdecydowanie zupa "na bogato", przy której nie ma co oszczędzać na ilości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasteczka biszkoptowe z mascarpone i dżemem truskawkowym. Są dziecinnie proste
Zupa krzepka
Zupa krzepka powstaje z warzyw, wędlin i mięs, dzięki czemu świetnie sprawdzi się jako "sprzątanie lodówki", w szczególności po Świętach Wielkanocnych. Idealnie rozgrzeje po powrocie do domu i uciszy uporczywe burczenie w brzuchu.
Zasmażka nadaje zupie gęstszą konsystencję i bogatszy smak, a mięsne i warzywne składniki możesz dostosować do swoich preferencji. Wędliny i kiełbasę możesz zastąpić pokrojonym w kostkę i wysmażonym boczkiem lub sięgnąć po łopatę wieprzową. Pole do popisu jest naprawdę spore.
Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą, więc śmiało przygotuj większą porcję. Chętnych nie zabraknie nawet na kolejne dokładki.
Składniki:
- 3 ziemniaki,
- 1 cebula,
- 4-5 pieczarek,
- 300 g pieczonego mięsa lub wędlin (może być boczek),
- 1 litr rosołu lub bulionu,
- kawałek pora,
- 3 łyżki przecieru pomidorowego,
- 2-3 ogórki kiszone lub konserwowe,
- pół puszki groszku konserwowego,
- masło,
- mąka,
- słodka i ostra papryka,
- sól i pieprz do smaku.
- Ziemniaki, marchew, seler oraz pietruszkę obierz i ugotuj do miękkości w bulionie.
- Wędliny i kiełbasę pokrój w kostkę, obsmaż na patelni i dorzuć do zupy.
- Dodaj pokrojone w grube plasterki pieczarki oraz ogórki, groszek oraz przecier pomidorowy. Zagotuj.
- Na patelni przygotuj zasmażkę z mąki, cebulki oraz masła.
- Dodaj do zupy.
- Dopraw całość do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz majerankiem.
Gotową zupę serwuj na ciepło. Możesz podać ją z kleksem kwaśnej śmietany. Świetnie smakować będzie z pszenną bułką. Smacznego!