Po krzepce nikt nie wstanie głodny. Kiszki szybko przestaną grać marsza

Jeśli ktoś twierdzi, że zupą nie można się najeść to znak, że nigdy nie jadł krzepki. Już po jednej porcji można pożegnać się z głodem.

Zupa krzepkaZupa krzepka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Nazwa tej zupy zdecydowanie nie jest przypadkowa — po porcji takiego obiadu wszyscy nabierają krzepy. Jest mięsna, z dodatkiem warzyw i bogatym smakiem. Przypomina nieco gulaszową, ale podczas jej przygotowania można puścić wodze fantazji. Końcówka papryki? Kilka zapomnianych pieczarek? A może resztka kiełbasy kupionej do bigosu? Nie krępuj się i wrzuć je do garnka. To zdecydowanie zupa "na bogato", przy której nie ma co oszczędzać na ilości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśniki dubajskie pokochają miłośnicy pistacji. Smakują obłędnie

Zupa krzepka

Zupa krzepka powstaje z warzyw, wędlin i mięs, dzięki czemu świetnie sprawdzi się jako "sprzątanie lodówki", w szczególności po Świętach Wielkanocnych. Idealnie rozgrzeje po powrocie do domu i uciszy uporczywe burczenie w brzuchu.

Zupa gulaszowa
Zupa gulaszowa © Adobe Stock

Zasmażka nadaje zupie gęstszą konsystencję i bogatszy smak, a mięsne i warzywne składniki możesz dostosować do swoich preferencji. Wędliny i kiełbasę możesz zastąpić pokrojonym w kostkę i wysmażonym boczkiem lub sięgnąć po łopatę wieprzową. Pole do popisu jest naprawdę spore.

Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą, więc śmiało przygotuj większą porcję. Chętnych nie zabraknie nawet na kolejne dokładki.

Składniki:

  • 3 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 4-5 pieczarek,
  • 300 g pieczonego mięsa lub wędlin (może być boczek),
  • 1 litr rosołu lub bulionu,
  • kawałek pora,
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 2-3 ogórki kiszone lub konserwowe,
  • pół puszki groszku konserwowego,
  • masło,
  • mąka,
  • słodka i ostra papryka,
  • sól i pieprz do smaku.
  1. Ziemniaki, marchew, seler oraz pietruszkę obierz i ugotuj do miękkości w bulionie.
  2. Wędliny i kiełbasę pokrój w kostkę, obsmaż na patelni i dorzuć do zupy.
  3. Dodaj pokrojone w grube plasterki pieczarki oraz ogórki, groszek oraz przecier pomidorowy. Zagotuj.
  4. Na patelni przygotuj zasmażkę z mąki, cebulki oraz masła.
  5. Dodaj do zupy.
  6. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz majerankiem.

Gotową zupę serwuj na ciepło. Możesz podać ją z kleksem kwaśnej śmietany. Świetnie smakować będzie z pszenną bułką. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej