Podgrzewam na patelni zamiast masła i wbijam jajka. Po chwili mam kremową jajecznicę

Na pewno lubisz jajecznicę. Ale jeśli ta klasyczna z masłem już nieco ci się znudziła, to czas na zmianę. Zamiast tradycyjnego tłuszczu, sięgnij po zupełnie inny produkt. Efekt zaskoczy cię kremową konsystencją i delikatnym smakiem. To prosty sposób na urozmaicenie porannego posiłku.

Poznaj patent na puszystą jajecznicęJajecznica ze śmietaną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Jajecznica to klasyk polskich śniadań. Najczęściej przygotowywana na maśle, oleju lub smalcu, może jednak zyskać nowy wymiar dzięki... śmietanie! Dodanie jej do jajek sprawia, że potrawa staje się bardziej aksamitna i delikatna. To stary, sprawdzony sposób, który warto wypróbować.

Jajecznica ze śmietaną jest tak pyszna i kremowa, że nie będziesz mógł jej się oprzeć. Do tego świeży szczypiorek, aromatyczne przyprawy, chrupiące pieczywo i już możesz zajadać się pełnoprawnym śniadaniem. Czego chcieć więcej?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędna serowa pasta w greckim stylu. Gotowa w 10 minut

Jajecznica ze śmietaną, czyli tradycyjny smak w nowej odsłonie

Zamiast smażyć jajka na maśle, spróbuj podgrzać na patelni kwaśną śmietanę 18 proc. Gdy zacznie się lekko gotować, wbij jajka i delikatnie mieszaj, aż się zetną. Dzięki temu zabiegowi jajecznica zyskuje kremową konsystencję i łagodniejszy smak. To prosty sposób na urozmaicenie codziennego śniadania.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • duża łyżka śmietany 18 proc.,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: posiekany szczypiorek lub natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelnię wlej śmietanę i podgrzewaj na średnim ogniu, aż zacznie się lekko gotować.
  2. Wbij jajka bezpośrednio do śmietany.
  3. Delikatnie mieszaj całość, aż jajka się zetną, tworząc kremową konsystencję.
  4. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
  5. Podawaj jajecznicę od razu, posypaną świeżym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Jajecznica ze śmietaną może być jeszcze lepsza

Chcesz, żeby twoja jajecznica ze śmietaną weszła na kulinarne wyżyny? Nie wrzucaj zimnych jajek prosto z lodówki, niech chwilę postoją w temperaturze pokojowej. Wtedy lepiej się połączą ze śmietaną i nie będą się dziwnie ścinać, tylko ładnie się połączą z resztą składników.

Użyj patelni z grubszym dnem. Dlaczego to takie ważne i pomocne? Ciepło będzie się rozchodzić równomiernie i jajka nie przypalą się od spodu. Jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak, możesz dodać odrobinę startego sera (np. cheddara albo goudy) tuż przed końcem smażenia. A jeżeli chcesz zrobić z tego pełnoprawne danie, dorzuć plaster wędliny albo podsmażony boczek. Zobaczysz, że śmietana z jajkami idealnie to wszystko otuli, a to połączenie będzie smakować obłędnie. Nie masz ochoty na mięso? Nic straconego, możesz dorzucić na przykład pomidory.

Jajecznica ze śmietaną to prosty sposób na odświeżenie tradycyjnego śniadania. Dzięki temu dodatkowi potrawa staje się bardziej kremowa i delikatna w smaku. To idealna propozycja dla tych, którzy szukają nowych smaków w codziennym menu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę