Pokazał, jak zrobić domowe masło. Zamiast śmietanki użył nietypowego składnika
Bloger kulinarny pokazał, że dla kreatywnego kucharza nie ma rzeczy niemożliwych. W swoim mediach społecznościowych wyjaśnił, jak przygotować masło z żółtka. Musimy przyznać, że to smarowidło wygląda niezwykle apetycznie!
29.03.2024 09:19
Jeśli jest coś, co cenimy w dobie internetu, to zdecydowanie jest to dostęp do nowoczesnych i pomysłowych technik kulinarnych. Sam przyznaj — niektóre triki z TikToka to prawdziwy skarb dla każdej osoby lubiącej gotować. Znalezienie takich perełek nie jest jednak wcale proste i przypomina trochę szukanie igły w stogu sianu. Taką "igiełką" jest właśnie masło z żółtka, które zademonstrował ostatnio pan Tomasz — prowadzący blog "Magiczny Składnik".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Apetyczne masło z żółtka
Masło z żółtka, które zademonstrował prowadzący "Magicznego Składnika", prezentuje się wręcz doskonale. Rozsmarowane na kanapce smakuje też dobrze, a na dodatek rewelacyjnie łączy się z przyprawami. Pan Tomasz użył do przepisu furikake — japońskiej mieszanki przypraw, składającej się z sezamu, glonów, pachnotki "shiso" i wielu innych składników, bowiem furikake występuje w licznych wersjach smakowych. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by takie smarowidło po prostu posolić. Takie również będzie smakowało wybornie!
Jak przygotować masło z żółtka?
Przygotowanie tego nietypowego masła nie jest trudne, chociaż wymaga nieco wiedzy kulinarnej. Cały problem polega na stałym utrzymywaniu temperatury wody. Według blogera, żeby uzyskać idealne masło z żółtka, należy gotować jajko przez 45 minut w 65 stopniach. Następnie oddzielić żółtko od lekko ściętego białka i gotowe.
Taki zabieg najłatwiej jest przeprowadzić za pomocą urządzenia do gotowania sous-vide. Jest to metoda gotowania w zamkniętych torebkach próżniowych, a oprzyrządowanie pozwala utrzymywać stałą temperaturę wody. To jednak nie znaczy, że z przygotowaniem masła z żółtka nie możemy poradzić sobie bez tego sprzętu. Po prostu będziemy potrzebowali nieco więcej cierpliwości oraz termometru kuchennego. Odpowiednią temperaturę trzeba będzie starać się utrzymywać manualnie, za pomocą zwykłej płyty indukcyjnej. Metodą prób i błędów w końcu uda nam się otrzymać perfekcyjne masło z żółtka.