Polacy się zajadają. Dla jelit te produkty są zabójcze
Na pewno zdajesz sobie sprawę, że nie wszystko, co jemy, jest dobre dla naszego zdrowia. Jakie produkty nie służą naszym jelitom? Już odpowiadam.
26.08.2023 08:10
Jeśli śledzisz moje artykuły od dłuższego czasu, to na pewno zauważyłeś, że dosłownie kocham jedzenie. I nie chodzi tu tylko o euforię, jaką czuję, kiedy mogę przygotować coś smacznego dla całej rodziny. Uważam, że spożywanie jedzenia to swego rodzaju święto, które powinniśmy wręcz celebrować.
Niestety nie wszystkie produkty służą naszemu zdrowiu. Dziś chciałabym skupić się na tych, które mogą wpływać negatywnie na pracę naszych jelit. Czego lepiej się wystrzegać? I co najlepiej ograniczyć w codziennym menu?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gluten i cukier
Prawidłową pracę jelit może zakłócać m.in. gluten. Dlatego też należy z nim uważać. Jeśli pojawią się problemy z brzuchem, jak chociażby wzdęcia lub biegunka, warto ograniczyć spożywanie produktów z glutenem.
Kolejną grupą, która na pewno nie pomaga naszym jelitom, są produkty zawierające cukier. W pierwszej kolejności najlepiej wyeliminować więc bardzo słodkie i niezdrowe przekąski. W miarę możliwości, zamiast cukru można zacząć stosować miód.
Smażone i tłuste rzeczy
Pracę naszym jelitom na pewno nie ułatwiają także produkty smażone. Oczywiście jeśli zjemy je od czasu do czasu nic się nie stanie. Z drugiej jednak strony dieta oparta wyłącznie na smażonych produktach, na pewno nie będzie miała dobrych skutków na dłuższą metę. Dobrze też unikać bardzo tłustych produktów, które również mogą stanowić ogromne wyzwanie dla naszych jelit.
Warzywa i owoce, na które lepiej uważać
Doskonale zdaję sobie sprawę, że kapusta jest bardzo ważnym składnikiem rodzimej kuchni i wręcz ją uwielbiamy. Z drugiej jednak strony warto ograniczyć jej spożywanie. Dlaczego? Otóż może ona powodować wzdęcia i gazy, a takich sytuacji na pewno każdy z nas woli uniknąć.
Opisując warzywa, które nie służą zbyt naszym jelitom, wymienić należy również inne warzywa kapustne takie jak: brokuły, kalafior i brukselka oraz warzywa strączkowe: jak, chociażby fasola, bób czy groch. Co zaś tyczy się owoców, warto ograniczyć spożywanie jabłek, moreli, śliwek i gruszek.
Zanim się pożegnamy, chciałabym podkreślić jedną rzecz. Oczywiście wszystko jest dla ludzi, po prostu należy zachować umiar i zawsze kierować się głową. Jeśli zauważysz jakieś niepożądane i nieprzyjemne objawy, najlepiej skonsultuj się w pierwszej kolejności z lekarzem. Jednocześnie dobrze wiedzieć, jakie produkty nie służą naszym jelitom. Dzięki tej wiedzy może zaczniesz je ograniczać, a to już naprawdę spory krok w dobrym kierunku.