Polacy zjadają tylko pół kilograma rocznie. Jest chude i zdrowsze niż kurczak czy wieprzowina

To mięso jest delikatne, chude i lekkostrawne. Mimo to wciąż przegrywa na talerzu z kurczakiem czy indykiem. Sprawdzi się nie tylko na pasztet.

Rabbit stew with onions, carrots and tomatoes. Meat with vegetables stewed in white wine sauce
Photos by Elena Grigarchuk
food, rabbit, meat, stew, baked, carrot, ragout, onion, tomato, braised, fried, leg, wine, sauce, hare, cooked, delicious, diet, dinner, dish, eat, gourmet, gravy, grilled, healthy, herb, leaf, organic, prepared, recipe, roast, rustic, sour, stewed, table, vegetable, wooden, plate, portion, meal, oven, lunch, catering, food, rabbit, meat, stew, baked, carrot, ragout, onion, tomato, braised, fried, leg, wine, sauce, hare, cooked, delicious, diet, dinner, dish, eat, gourmet, gravy, grilled, healthy, herb, leaf, organic, prepared, recipe, roast, rustic, sour, stewed, table, vegetable, wooden, plate, portion, meal, oven, lunch, cateringMięso z królika duszone w sosie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photos by Elena Grigarchuk
Ewa Malinowska

Statystyczny Polak zjada rocznie tylko pół kilograma mięsa z królika, a większość mięsa przeznaczana jest na eksport. To wielka strata, bo jest ono smaczne i bogate w wartości odżywcze, a przy tym lekkostrawne. Świetnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje. Duszony w aromatycznym sosie z dodatkiem warzyw rozpływa się w ustach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ser twarogowy połącz z innym nabiałem. Wyjdzie najlepszy sernik na zimno z truskawkami

Dlaczego warto jeść królika?

Królik należy do najchudszych mięs. Zawiera znacznie mniej tłuszczu ogółem, a także mniej tłuszczów nasyconych i cholesterolu niż np. wieprzowina czy drób. Ma również dużo białka, które jest łatwo przyswajane przez nasz organizm.

Mięso z królika to również prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Dostarcza ono cennych witamin z grupy B, takich jak B12, B3 i B6, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, efektywnego metabolizmu energetycznego oraz produkcji czerwonych krwinek.

Jest także dobrym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza hemowego, niezbędnego do transportu tlenu we krwi i zapobiegania anemii. Co więcej, w mięsie królika znajdziemy selen, który działa jako silny antyoksydant, wspierając odporność i chroniąc komórki przed uszkodzeniami, a także cynk, kluczowy dla układu odpornościowego, procesów gojenia ran i utrzymania zdrowej skóry. Nie brakuje w nim również fosforu i potasu, ważnych dla mocnych kości, zdrowych zębów i zachowania równowagi elektrolitowej w organizmie.

Duszony królik z warzywami

Mięso królika charakteryzuje się delikatnym i łagodnym smakiem, dzięki czemu można przygotować na wiele sposobów. Doskonale smakuje pieczone, duszone, smażone czy gotowane. Przed obróbką termiczną warto zamarynować królika w mleku, śmietance lub kefirze z dodatkiem ulubionych przypraw, aby mięso stało się kruche i aromatyczne.

Królik
Królik © Adobe Stock | Olga Mazyarkina

Pysznym sposobem na podanie królika, jest duszenie go z warzywami w delikatnym sosie pomidorowym. Każdy kęs to czysta przyjemność do podniebienia.

Składniki:

  • 1 cały królik podzielony na porcje (nogi, udka, kawałki z grzbietu)
  • 3 marchewki
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki,
  • 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego (lub wody),
  • 100-150 ml wytrawnego białego wina (opcjonalnie),
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i  pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki suszonego tymianku,
  • 1 liść laurowy,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku lub rondlu rozgrzej oliwę i obsmaż kawałki królika, aż się zarumienią.
  2. Na tę samą patelnię wrzuć posiekaną cebulę i smaż, aż zmięknie i zeszkli się.
  3. Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze przez minutę, aż zacznie pachnieć. W razie potrzeby dodaj trochę oliwy.
  4. Dodaj pokrojoną marchewkę do garnka i smaż przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
  5. Wsyp słodką paprykę i suszony tymianek, smaż jeszcze chwilę, aż uwolnią aromat.
  6. Wlej białe wino i gotuj przez 2-3 minuty, zdrapując drewnianą łyżką wszystkie przypalone resztki z dna garnka.
  7. Włóż obsmażone kawałki królika z powrotem do garnka. Dodaj pomidory z puszki, liść laurowy oraz bulion. Płyn powinien całkowicie przykryć mięso.
  8. Zagotuj, zmniejsz ogień i duś przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
  9. Dopraw sos do smaku solą oraz pieprzem.

Gotowy gulasz z królika podaj z ziemniakami, kaszą lub kluseczkami, posypując całość posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇