Polacy zjadają tylko pół kilograma rocznie. Jest chude i zdrowsze niż kurczak czy wieprzowina
To mięso jest delikatne, chude i lekkostrawne. Mimo to wciąż przegrywa na talerzu z kurczakiem czy indykiem. Sprawdzi się nie tylko na pasztet.
Statystyczny Polak zjada rocznie tylko pół kilograma mięsa z królika, a większość mięsa przeznaczana jest na eksport. To wielka strata, bo jest ono smaczne i bogate w wartości odżywcze, a przy tym lekkostrawne. Świetnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje. Duszony w aromatycznym sosie z dodatkiem warzyw rozpływa się w ustach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ser twarogowy połącz z innym nabiałem. Wyjdzie najlepszy sernik na zimno z truskawkami
Dlaczego warto jeść królika?
Królik należy do najchudszych mięs. Zawiera znacznie mniej tłuszczu ogółem, a także mniej tłuszczów nasyconych i cholesterolu niż np. wieprzowina czy drób. Ma również dużo białka, które jest łatwo przyswajane przez nasz organizm.
Mięso z królika to również prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Dostarcza ono cennych witamin z grupy B, takich jak B12, B3 i B6, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, efektywnego metabolizmu energetycznego oraz produkcji czerwonych krwinek.
Jest także dobrym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza hemowego, niezbędnego do transportu tlenu we krwi i zapobiegania anemii. Co więcej, w mięsie królika znajdziemy selen, który działa jako silny antyoksydant, wspierając odporność i chroniąc komórki przed uszkodzeniami, a także cynk, kluczowy dla układu odpornościowego, procesów gojenia ran i utrzymania zdrowej skóry. Nie brakuje w nim również fosforu i potasu, ważnych dla mocnych kości, zdrowych zębów i zachowania równowagi elektrolitowej w organizmie.
Duszony królik z warzywami
Mięso królika charakteryzuje się delikatnym i łagodnym smakiem, dzięki czemu można przygotować na wiele sposobów. Doskonale smakuje pieczone, duszone, smażone czy gotowane. Przed obróbką termiczną warto zamarynować królika w mleku, śmietance lub kefirze z dodatkiem ulubionych przypraw, aby mięso stało się kruche i aromatyczne.
Pysznym sposobem na podanie królika, jest duszenie go z warzywami w delikatnym sosie pomidorowym. Każdy kęs to czysta przyjemność do podniebienia.
Składniki:
- 1 cały królik podzielony na porcje (nogi, udka, kawałki z grzbietu)
- 3 marchewki
- 1 cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 400 g pomidorów krojonych z puszki,
- 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego (lub wody),
- 100-150 ml wytrawnego białego wina (opcjonalnie),
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki suszonego tymianku,
- 1 liść laurowy,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku lub rondlu rozgrzej oliwę i obsmaż kawałki królika, aż się zarumienią.
- Na tę samą patelnię wrzuć posiekaną cebulę i smaż, aż zmięknie i zeszkli się.
- Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze przez minutę, aż zacznie pachnieć. W razie potrzeby dodaj trochę oliwy.
- Dodaj pokrojoną marchewkę do garnka i smaż przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
- Wsyp słodką paprykę i suszony tymianek, smaż jeszcze chwilę, aż uwolnią aromat.
- Wlej białe wino i gotuj przez 2-3 minuty, zdrapując drewnianą łyżką wszystkie przypalone resztki z dna garnka.
- Włóż obsmażone kawałki królika z powrotem do garnka. Dodaj pomidory z puszki, liść laurowy oraz bulion. Płyn powinien całkowicie przykryć mięso.
- Zagotuj, zmniejsz ogień i duś przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
- Dopraw sos do smaku solą oraz pieprzem.
Gotowy gulasz z królika podaj z ziemniakami, kaszą lub kluseczkami, posypując całość posiekaną natką pietruszki. Smacznego!