Polacy zjadają tylko pół kilograma rocznie. Jest chude i zdrowsze niż kurczak czy wieprzowina

To mięso jest delikatne, chude i lekkostrawne. Mimo to wciąż przegrywa na talerzu z kurczakiem czy indykiem. Sprawdzi się nie tylko na pasztet.

Rabbit stew with onions, carrots and tomatoes. Meat with vegetables stewed in white wine sauce
Photos by Elena Grigarchuk
food, rabbit, meat, stew, baked, carrot, ragout, onion, tomato, braised, fried, leg, wine, sauce, hare, cooked, delicious, diet, dinner, dish, eat, gourmet, gravy, grilled, healthy, herb, leaf, organic, prepared, recipe, roast, rustic, sour, stewed, table, vegetable, wooden, plate, portion, meal, oven, lunch, catering, food, rabbit, meat, stew, baked, carrot, ragout, onion, tomato, braised, fried, leg, wine, sauce, hare, cooked, delicious, diet, dinner, dish, eat, gourmet, gravy, grilled, healthy, herb, leaf, organic, prepared, recipe, roast, rustic, sour, stewed, table, vegetable, wooden, plate, portion, meal, oven, lunch, cateringMięso z królika duszone w sosie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photos by Elena Grigarchuk
Ewa Malinowska

Statystyczny Polak zjada rocznie tylko pół kilograma mięsa z królika, a większość mięsa przeznaczana jest na eksport. To wielka strata, bo jest ono smaczne i bogate w wartości odżywcze, a przy tym lekkostrawne. Świetnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje. Duszony w aromatycznym sosie z dodatkiem warzyw rozpływa się w ustach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ser twarogowy połącz z innym nabiałem. Wyjdzie najlepszy sernik na zimno z truskawkami

Dlaczego warto jeść królika?

Królik należy do najchudszych mięs. Zawiera znacznie mniej tłuszczu ogółem, a także mniej tłuszczów nasyconych i cholesterolu niż np. wieprzowina czy drób. Ma również dużo białka, które jest łatwo przyswajane przez nasz organizm.

Mięso z królika to również prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Dostarcza ono cennych witamin z grupy B, takich jak B12, B3 i B6, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, efektywnego metabolizmu energetycznego oraz produkcji czerwonych krwinek.

Jest także dobrym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza hemowego, niezbędnego do transportu tlenu we krwi i zapobiegania anemii. Co więcej, w mięsie królika znajdziemy selen, który działa jako silny antyoksydant, wspierając odporność i chroniąc komórki przed uszkodzeniami, a także cynk, kluczowy dla układu odpornościowego, procesów gojenia ran i utrzymania zdrowej skóry. Nie brakuje w nim również fosforu i potasu, ważnych dla mocnych kości, zdrowych zębów i zachowania równowagi elektrolitowej w organizmie.

Duszony królik z warzywami

Mięso królika charakteryzuje się delikatnym i łagodnym smakiem, dzięki czemu można przygotować na wiele sposobów. Doskonale smakuje pieczone, duszone, smażone czy gotowane. Przed obróbką termiczną warto zamarynować królika w mleku, śmietance lub kefirze z dodatkiem ulubionych przypraw, aby mięso stało się kruche i aromatyczne.

Królik
Królik © Adobe Stock | Olga Mazyarkina

Pysznym sposobem na podanie królika, jest duszenie go z warzywami w delikatnym sosie pomidorowym. Każdy kęs to czysta przyjemność do podniebienia.

Składniki:

  • 1 cały królik podzielony na porcje (nogi, udka, kawałki z grzbietu)
  • 3 marchewki
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki,
  • 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego (lub wody),
  • 100-150 ml wytrawnego białego wina (opcjonalnie),
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i  pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki suszonego tymianku,
  • 1 liść laurowy,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku lub rondlu rozgrzej oliwę i obsmaż kawałki królika, aż się zarumienią.
  2. Na tę samą patelnię wrzuć posiekaną cebulę i smaż, aż zmięknie i zeszkli się.
  3. Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze przez minutę, aż zacznie pachnieć. W razie potrzeby dodaj trochę oliwy.
  4. Dodaj pokrojoną marchewkę do garnka i smaż przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
  5. Wsyp słodką paprykę i suszony tymianek, smaż jeszcze chwilę, aż uwolnią aromat.
  6. Wlej białe wino i gotuj przez 2-3 minuty, zdrapując drewnianą łyżką wszystkie przypalone resztki z dna garnka.
  7. Włóż obsmażone kawałki królika z powrotem do garnka. Dodaj pomidory z puszki, liść laurowy oraz bulion. Płyn powinien całkowicie przykryć mięso.
  8. Zagotuj, zmniejsz ogień i duś przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
  9. Dopraw sos do smaku solą oraz pieprzem.

Gotowy gulasz z królika podaj z ziemniakami, kaszą lub kluseczkami, posypując całość posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej