Połącz w garnku i zalej karkówkę. Po upieczeniu rozpływa się w ustach

Najlepszy przepis na pyszną karkówkę. Mięso wychodzi delikatne, mięciutkie i tak pyszne, że próśb o dokładkę zdecydowanie nie zabraknie. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad.

Dzięki tej marynacie karkówka będzie niezwykle krucha.
Dzięki tej marynacie karkówka będzie niezwykle krucha.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer
Ewa Malinowska

Idealna karkówka nie musi być przygotowana na grillu. Pieczona w prostej marynacie z ketchupu, obłożona dodatkowo plasterkami cebuli, zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa. To obiadowe danie, któremu nie sposób się oprzeć. Mięso jest tak mięciutkie, że nie potrzeba noża do krojenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Robi się je szybko, znikną jeszcze szybciej. Pizzowe przekąski to hit każdej imprezy

Pieczona karkówka w marynacie z ketchupu

To przepis idealny, gdy najdzie cię ochota na kawałek pysznego mięsa. Przygotowanie jest bardzo proste, a efekt końcowy tak smaczny, że nie milkną echa próśb o dokładkę i zdradzenie receptury.

Karkówka będzie miękka i delikatna, jeśli pozostawisz ją w marynacie najlepiej na całą noc
Karkówka będzie miękka i delikatna, jeśli pozostawisz ją w marynacie najlepiej na całą noc © Adobe Stock

Mięso warto obłożyć cebulą dzień wcześniej. Jeśli jednak nie masz czasu, od razu możesz zabrać się za przygotowanie. Pomiń wtedy przekładanie surowego mięsa, zaczynając od obsmażenia karkówki.

Składniki:

  • ok. 1 kg karkówki wieprzowej, pokrojonej w plastry,
  • pół szklanki ketchupu,
  • 2-3 cebule,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • 2 łyżki octu,
  • 1,5 szklanki bulionu,
  • pół łyżeczki papryki słodkiej,
  • pół łyżeczki papryki ostrej,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • sól i pieprz do przyprawienia mięsa,
  • 4 ząbki czosnku,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Karkówkę pokrój w plastry, oprósz solą oraz pieprzem.
  2. Cebule obierz, pokrój w cienkie półplastry, czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Ułóż w żaroodpornym naczyniu na zmianę kawałki mięsa, cebulę oraz czosnek. Ostatnia warstwa to cebula.
  4. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
  5. Po tym czasie obsmaż karkówkę na patelni z rozgrzanym olejem, zdejmując z niej uprzednio cebulę.
  6. Po usmażeniu ponownie przełóż ją do naczynia żaroodpornego, przekładając odłożoną wcześniej cebulą i czosnkiem.
  7. Do garnka wlej bulion, dodaj ketchup, ocet, słodką i ostrą paprykę oraz pieprz i musztardę. Podgrzej całość.
  8. Powstałą marynatą zalej karkówkę.
  9. Piecz pod przykryciem w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 1,5 godziny.

Gotową karkówkę podaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakuje w towarzystwie ziemniaków lub kaszy i surówki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy