Popularne za komuny, dziś nieco zapomniane. Są tańsze i smaczniejsze niż mielone

Kotlety jajeczne kiedyś często gościły na polskich stołach, dziś mało kto o nich pamięta. Szukając pomysłu na obiad bez mięsa, można znaleźć setki przepisów na kotlety warzywne. Tymczasem te z ugotowanego jajka są o wiele pyszniejsze i równie zdrowe. Przygotuj je na rodzinny obiad, aby na chwilę przenieść się w czasie – do lat młodości swoich rodziców i dziadków. Kto wie, może na stałe wpiszą się w domowy repertuar?

Takie kotlety pamięta mój dziadekTakie kotlety pamięta mój dziadek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kotlety jajeczne przypominają o prostocie i zdrowotnych walorach tradycyjnej kuchni. Są łatwe do przygotowania i zachwycają wszechstronnością. Mogą stanowić główny składnik obiadu albo dodatek do kanapki. Są pożywne i zdrowe – w ugotowanych jajkach znajduje się bogactwo witamin i dobrych kwasów tłuszczowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na śniadanie bez chleba. Z jajkiem i mozzarellą dobrze zaczniesz dzień

Ile jajek można jeść dziennie?

Niektóre osoby rezygnują z jajek ze względu na podwyższony cholesterol. Jednak ostatnie badania wykazują, że spożywanie ich w określonej ilości nie powoduje wzrostu złego cholesterolu we krwi. Co więcej jajka mogą przyspieszyć efekty diety odchudzającej. Jak podaje szkocka dietetyczka Carrie Ruxton, bezpieczna liczba to od 7 do 14 sztuk, czyli po 2 jajka dziennie.

Dzięki dużej zawartości białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, jajka dostarczają solidnej porcji energii i zapewniają uczucie sytości na długi czas. Są także źródłem witamin i minerałów, które wspierają pracę układu nerwowego, budują kości, wspierają naturalną odporność organizmu i pomagają utrzymać wzrok w dobrej kondycji.

Przepis na kotlety z gotowanych jajek

W latach 70. i 80. takie kotlety podawano na obiad z ziemniakami i surówką. To dobry pomysł na piątkowe menu. Doskonale smakują także z domowym sosem czosnkowym.

Składniki:

  • 6 ugotowanych jajek,
  • 10 g musztardy,
  • garść szczypiorku,
  • garść natki pietruszki,
  • szczypta soli,
  • 1 surowe jajko,
  • 50 g bułki tartej,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Gdy ostygną, obierz je z łupin, a następnie rozgnieć przy pomocy widelca.
  2. Drobno posiekaj szczypiorek i natkę pietruszki.
  3. Wymieszaj rozgniecione ugotowane jajka z pietruszką i szczypiorkiem.
  4. Dodaj musztardę, 1 surowe jajko, łyżkę bułki tartej i szczyptę soli.
  5. W dłoniach uformuj kotlety, a następnie obtocz w pozostałej bułce tartej.
  6. Usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z jednej, a potem z drugiej strony.

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji