PrzepisDania bezmięsnePopularne za komuny, dziś nieco zapomniane. Są tańsze i smaczniejsze niż mielone

Popularne za komuny, dziś nieco zapomniane. Są tańsze i smaczniejsze niż mielone

Kotlety jajeczne kiedyś często gościły na polskich stołach, dziś mało kto o nich pamięta. Szukając pomysłu na obiad bez mięsa, można znaleźć setki przepisów na kotlety warzywne. Tymczasem te z ugotowanego jajka są o wiele pyszniejsze i równie zdrowe. Przygotuj je na rodzinny obiad, aby na chwilę przenieść się w czasie – do lat młodości swoich rodziców i dziadków. Kto wie, może na stałe wpiszą się w domowy repertuar?

Takie kotlety pamięta mój dziadek
Takie kotlety pamięta mój dziadek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kotlety jajeczne przypominają o prostocie i zdrowotnych walorach tradycyjnej kuchni. Są łatwe do przygotowania i zachwycają wszechstronnością. Mogą stanowić główny składnik obiadu albo dodatek do kanapki. Są pożywne i zdrowe – w ugotowanych jajkach znajduje się bogactwo witamin i dobrych kwasów tłuszczowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na śniadanie bez chleba. Z jajkiem i mozzarellą dobrze zaczniesz dzień

Ile jajek można jeść dziennie?

Niektóre osoby rezygnują z jajek ze względu na podwyższony cholesterol. Jednak ostatnie badania wykazują, że spożywanie ich w określonej ilości nie powoduje wzrostu złego cholesterolu we krwi. Co więcej jajka mogą przyspieszyć efekty diety odchudzającej. Jak podaje szkocka dietetyczka Carrie Ruxton, bezpieczna liczba to od 7 do 14 sztuk, czyli po 2 jajka dziennie.

Dzięki dużej zawartości białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, jajka dostarczają solidnej porcji energii i zapewniają uczucie sytości na długi czas. Są także źródłem witamin i minerałów, które wspierają pracę układu nerwowego, budują kości, wspierają naturalną odporność organizmu i pomagają utrzymać wzrok w dobrej kondycji.

Przepis na kotlety z gotowanych jajek

W latach 70. i 80. takie kotlety podawano na obiad z ziemniakami i surówką. To dobry pomysł na piątkowe menu. Doskonale smakują także z domowym sosem czosnkowym.

Składniki:

  • 6 ugotowanych jajek,
  • 10 g musztardy,
  • garść szczypiorku,
  • garść natki pietruszki,
  • szczypta soli,
  • 1 surowe jajko,
  • 50 g bułki tartej,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Gdy ostygną, obierz je z łupin, a następnie rozgnieć przy pomocy widelca.
  2. Drobno posiekaj szczypiorek i natkę pietruszki.
  3. Wymieszaj rozgniecione ugotowane jajka z pietruszką i szczypiorkiem.
  4. Dodaj musztardę, 1 surowe jajko, łyżkę bułki tartej i szczyptę soli.
  5. W dłoniach uformuj kotlety, a następnie obtocz w pozostałej bułce tartej.
  6. Usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z jednej, a potem z drugiej strony.
kotlety wegetariańskiejajka na twardokuchnia prl

Wybrane dla Ciebie