Posiekałam kurczaka i dodałam popularny owoc. Kotlety wyszły o niebo lepsze niż zwykłe

Szukasz pomysłu na ciekawy obiad z kurczakiem w roli głównej? Koniecznie dodaj do niego pewien owoc, a nie pożałujesz. To będzie prawdziwy hit!

Obiad z kurczakiem wcale nie musi być nudnyObiad z kurczakiem wcale nie musi być nudny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | robert6666

Masz dość ubijania i panierowania w kółko kurczaka? Potrzebujesz jakiejś odmiany, ale z drugiej strony nie masz sił na wyszukiwanie nowych pomysłów. Nie martw się, od tego masz właśnie mnie, dlatego od razu śpieszę z pomocą. 

Doskonale wiem i rozumiem, jak trudne może być planowanie i realizowanie domowego menu. Tym bardziej jeśli gotowanie jest tylko na twojej głowie. Jak nie popaść w rutynę i nadal czerpać przyjemność z gotowania?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada śląska z kluskami i modro kapustą

Kurczak w nowym wydaniu

Odpowiedź jest bardzo prosta. Korzystaj ze sprawdzonych przepisów, ale od czasu do czasu zaszalej i dodaj do nich nieoczywisty składnik. Świetnym przykładem jest dzisiejsza receptura. Dzięki niej odkryjesz smak kurczaka na nowo. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia, której nie odmówi nawet największy niejadek.

Pierś z kurczaka warto połączyć z konkretnym owocem
Pierś z kurczaka warto połączyć z konkretnym owocem © Adobe Stock | vadarshop

Co więcej, będzie to dość zaskakujące połączenie, bo do zrobienia pysznego obiadu z kurczakiem w roli głównej, przyda się konkretny owoc. Jesteś zainteresowany? Jeśli tak, zapraszam do dalszej części artykułu!

Jak zrobić kurczaka w nowej odsłonie?

Już za moment przekonasz się, że połączenie kurczakaananasa to naprawdę świetny pomysł. I chociaż wiem, że w pierwszej chwili może brzmieć to wręcz absurdalnie, daj mi minutkę, a wszystko nabierze sensu!

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 400 g ananasa,
  • 3/4 czerwonej papryki,
  • 180 g żółtego sera,
  • 3 jajka,
  • 1/4 szkl. mąki,
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od umycia i oczyszczenia piersi z kurczaka. Następnie pokrój je w drobną kostkę.
  2. Na mniejsze kawałki podziel też paprykę oraz ananasa. 
  3. Składniki wrzuć do miski. Następnie dodaj do środka jajka, mąkę, starty na tarce ser oraz przyprawy.
  4. Wszystkie produkty dokładnie wymieszaj, następnie podziel je na mniejsze części.
  5. Z każdego takiego elementu uformuj małe kotleciki, po czym zacznij je smażyć na rozgrzanej i natłuszczonej patelni przez kilka minut z każdej strony. Smacznego!

Oczywiście przygotowane w ten sposób kotleciki możesz podawać z przeróżnymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się tu zarówno klasyka jak ryż, ziemniaki czy kasza. Możesz też podać je z batatami lub kolorową sałatką. Niezależnie od ostatecznego wyboru, na pewno zrobią furorę w każdym domu. Po prostu nie ma innej opcji!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze