Posiekałam kurczaka i dodałam popularny owoc. Kotlety wyszły o niebo lepsze niż zwykłe
Szukasz pomysłu na ciekawy obiad z kurczakiem w roli głównej? Koniecznie dodaj do niego pewien owoc, a nie pożałujesz. To będzie prawdziwy hit!
23.08.2023 16:23
Masz dość ubijania i panierowania w kółko kurczaka? Potrzebujesz jakiejś odmiany, ale z drugiej strony nie masz sił na wyszukiwanie nowych pomysłów. Nie martw się, od tego masz właśnie mnie, dlatego od razu śpieszę z pomocą.
Doskonale wiem i rozumiem, jak trudne może być planowanie i realizowanie domowego menu. Tym bardziej jeśli gotowanie jest tylko na twojej głowie. Jak nie popaść w rutynę i nadal czerpać przyjemność z gotowania?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kurczak w nowym wydaniu
Odpowiedź jest bardzo prosta. Korzystaj ze sprawdzonych przepisów, ale od czasu do czasu zaszalej i dodaj do nich nieoczywisty składnik. Świetnym przykładem jest dzisiejsza receptura. Dzięki niej odkryjesz smak kurczaka na nowo. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia, której nie odmówi nawet największy niejadek.
Co więcej, będzie to dość zaskakujące połączenie, bo do zrobienia pysznego obiadu z kurczakiem w roli głównej, przyda się konkretny owoc. Jesteś zainteresowany? Jeśli tak, zapraszam do dalszej części artykułu!
Zobacz także
Jak zrobić kurczaka w nowej odsłonie?
Już za moment przekonasz się, że połączenie kurczaka i ananasa to naprawdę świetny pomysł. I chociaż wiem, że w pierwszej chwili może brzmieć to wręcz absurdalnie, daj mi minutkę, a wszystko nabierze sensu!
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 400 g ananasa,
- 3/4 czerwonej papryki,
- 180 g żółtego sera,
- 3 jajka,
- 1/4 szkl. mąki,
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od umycia i oczyszczenia piersi z kurczaka. Następnie pokrój je w drobną kostkę.
- Na mniejsze kawałki podziel też paprykę oraz ananasa.
- Składniki wrzuć do miski. Następnie dodaj do środka jajka, mąkę, starty na tarce ser oraz przyprawy.
- Wszystkie produkty dokładnie wymieszaj, następnie podziel je na mniejsze części.
- Z każdego takiego elementu uformuj małe kotleciki, po czym zacznij je smażyć na rozgrzanej i natłuszczonej patelni przez kilka minut z każdej strony. Smacznego!
Oczywiście przygotowane w ten sposób kotleciki możesz podawać z przeróżnymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się tu zarówno klasyka jak ryż, ziemniaki czy kasza. Możesz też podać je z batatami lub kolorową sałatką. Niezależnie od ostatecznego wyboru, na pewno zrobią furorę w każdym domu. Po prostu nie ma innej opcji!