Naukowiec upiekł chleb z 4500 letnich drożdży. Efekt był naprawdę niezwykły!

Kto z nas nie kocha chleba? Ciężko wyobrazić sobie życie bez tego wypieku. Mamy różne przepisy, ulubione smaki i dodatki. Ale kiedy za pieczenie zabiera się naukowiec, to nie może być przecież zwyczajnie.

Obrazek
Ewa

Znany twórca pierwszego Xboxa zabrał się za pieczenie

Seamus Blackley w towarzystwie egiptologa i mikrobiologa udał się do jednego z bostońskich muzeów, żeby zebrać 4500 letnie drożdże ze starożytnej egipskiej ceramiki.

Obrazek

Pobrali próbki z pojemników, które prawdopodobnie były używane do wypieku chleba i piwa w starożytnym Egipcie.
Blackley zatrzymał jedną próbkę antycznych drożdży i użył mielonego jęczmienia oraz mąki z pszenicy samopszy aby „obudzić” drożdże. Po tygodniu cierpliwego czekania naukowiec był gotowy do rozpoczęcia pieczenia.

Obrazek

Seamus Blackley chciał jak najwierniej odwzorować antyczny przepis

Obrazek

Ojciec Xboksa próbował użyć tych samych składników, które starożytni Egipcjanie używali do wypieku chleba.

Obrazek
Środek jest lekki i przewiewny, szczególnie jak na bochenek w 100% ze starożytnego zboża. Aromat i smak jest naprawdę niesamowity. Jest inaczej i możesz łatwo to stwierdzić, nawet jeśli nie jesteś fanem chleba. To niesamowicie ekscytujące i jestem tak zdumiony, że zadziałałoSeamus Blackley
Obrazek
Obrazek

To nie pierwszy eksperyment z odtwarzaniem pradawnych przepisów

W maju 2019 roku naukowcy z izraelskiego Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie uwarzyli piwo z 5000-letnich drożdży, znalezionych na odłamkach ceramiki, które w czasach ledwo pamiętanych były używane jako dzbanki do piwa.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯