Naukowiec upiekł chleb z 4500 letnich drożdży. Efekt był naprawdę niezwykły!

Kto z nas nie kocha chleba? Ciężko wyobrazić sobie życie bez tego wypieku. Mamy różne przepisy, ulubione smaki i dodatki. Ale kiedy za pieczenie zabiera się naukowiec, to nie może być przecież zwyczajnie.

Obrazek
Ewa

Znany twórca pierwszego Xboxa zabrał się za pieczenie

Seamus Blackley w towarzystwie egiptologa i mikrobiologa udał się do jednego z bostońskich muzeów, żeby zebrać 4500 letnie drożdże ze starożytnej egipskiej ceramiki.

Obrazek

Pobrali próbki z pojemników, które prawdopodobnie były używane do wypieku chleba i piwa w starożytnym Egipcie.
Blackley zatrzymał jedną próbkę antycznych drożdży i użył mielonego jęczmienia oraz mąki z pszenicy samopszy aby „obudzić” drożdże. Po tygodniu cierpliwego czekania naukowiec był gotowy do rozpoczęcia pieczenia.

Obrazek

Seamus Blackley chciał jak najwierniej odwzorować antyczny przepis

Obrazek

Ojciec Xboksa próbował użyć tych samych składników, które starożytni Egipcjanie używali do wypieku chleba.

Obrazek
Środek jest lekki i przewiewny, szczególnie jak na bochenek w 100% ze starożytnego zboża. Aromat i smak jest naprawdę niesamowity. Jest inaczej i możesz łatwo to stwierdzić, nawet jeśli nie jesteś fanem chleba. To niesamowicie ekscytujące i jestem tak zdumiony, że zadziałałoSeamus Blackley
Obrazek
Obrazek

To nie pierwszy eksperyment z odtwarzaniem pradawnych przepisów

W maju 2019 roku naukowcy z izraelskiego Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie uwarzyli piwo z 5000-letnich drożdży, znalezionych na odłamkach ceramiki, które w czasach ledwo pamiętanych były używane jako dzbanki do piwa.

Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu