Naukowiec upiekł chleb z 4500 letnich drożdży. Efekt był naprawdę niezwykły!
Kto z nas nie kocha chleba? Ciężko wyobrazić sobie życie bez tego wypieku. Mamy różne przepisy, ulubione smaki i dodatki. Ale kiedy za pieczenie zabiera się naukowiec, to nie może być przecież zwyczajnie.
Znany twórca pierwszego Xboxa zabrał się za pieczenie
Seamus Blackley w towarzystwie egiptologa i mikrobiologa udał się do jednego z bostońskich muzeów, żeby zebrać 4500 letnie drożdże ze starożytnej egipskiej ceramiki.
Pobrali próbki z pojemników, które prawdopodobnie były używane do wypieku chleba i piwa w starożytnym Egipcie.
Blackley zatrzymał jedną próbkę antycznych drożdży i użył mielonego jęczmienia oraz mąki z pszenicy samopszy aby „obudzić” drożdże. Po tygodniu cierpliwego czekania naukowiec był gotowy do rozpoczęcia pieczenia.
Seamus Blackley chciał jak najwierniej odwzorować antyczny przepis
Ojciec Xboksa próbował użyć tych samych składników, które starożytni Egipcjanie używali do wypieku chleba.
To nie pierwszy eksperyment z odtwarzaniem pradawnych przepisów
W maju 2019 roku naukowcy z izraelskiego Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie uwarzyli piwo z 5000-letnich drożdży, znalezionych na odłamkach ceramiki, które w czasach ledwo pamiętanych były używane jako dzbanki do piwa.