Proboszcz zaprasza wolontariuszy WOŚP. Zorganizował specjalny poczęstunek

Zielonogórscy parafianie wraz z proboszczem organizują poczęstunek dla wszystkich osób zaangażowanych w zbiórkę Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Na tym jednak udział wierzących z ewangelicko-augsburskiej parafii się nie kończy.

Proboszcz organizuje poczęstunek dla wolontariuszy z WOŚPProboszcz organizuje poczęstunek dla wolontariuszy z WOŚP
Źródło zdjęć: © Canva | m_a_n

Kolejny, 32. już finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy już za kilka dni. Zbiórka na rzecz diagnozy i walki z chorobami płuc w tym roku odbywa się pod hasłem "Tu wszystko gra OK". Społeczeństwo jak co roku będzie miało okazję wykazać się empatią i altruizmem. Swoje "trzy grosze" w tej kwestii dorzucają również parafianie z Zielonej Góry.

Piękna postawa parafian

Nie tak dawno temu media obiegła przykra informacja. Ksiądz z parafii pod wezwaniem św. Michała Archanioła w Domachowie kategorycznie zabronił wolontariuszom WOŚP zbierania datków w pobliżu kościoła. To wszystko ze względu na "liczne kontrowersje" - jak obwieścił duchowny. Jego decyzja wywołała szok, niesmak i żal. Na szczęście okazuje się, że takie zachowanie to tylko przykry wyjątek od pięknej reguły.

Zupełnie innym zachowaniem wykazał się Marcin Rayss, proboszcz parafii ewangelicko-augsburskiej w Zielonej Górze. Duchowny wraz z parafianami organizuje w salce na plebanii tak zwany punkt regeneracyjny dla wolontariuszy. Zmarznięte czy zmęczone osoby zaangażowane w zbiórkę będą mogły się tam ogrzać, napić czegoś ciepłego i zjeść coś słodkiego.

WOŚP zagra już po raz 32
WOŚP zagra już po raz 32 © Facebook | WOŚP

Cztery blachy ciasta

Jak czytamy na portalu gazetalubelska.pl proboszcz Marcin Rayss nie po raz pierwszy współpracuje z wolontariuszami WOŚP. W działania Wielkiej Orkiestry jest on zaangażowany od początku jej istnienia, a jego parafianie co roku wykazują się wielkim wsparciem. "Nasze panie pieką ciasta. Ale nie tylko one. Jeden z panów zadeklarował, że upiecze cztery blachy" - czytamy słowa duchownego.

A jednak ciasto i kawa to nie wszystko, co zielonogórska parafia zaoferowała w kwestii pomocy sprawie WOŚP-u. Jak dowiadujemy się z lubelskiego czasopisma, również wszystkie datki z tacy z niedzielnego nabożeństwa zostaną przekazane wolontariuszom Jurka Owsiaka. I to jest gest, o którym aż miło się pisze!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości