Przed wojną jadano nawet w wigilię. Dziś tę nazwę słyszeli tylko nieliczni

Polska kuchnia wigilijna kojarzy się nam dziś niemal wyłącznie z czerwonym barszczem lub zupą grzybową. Przed laty na stołach pojawiała się jednak faramuszka. Dziś nazwa brzmi obco, ale wyjątkowy smak zapisał się w pamięci naszych dziadków.

Faramuszka to zapomniana zupa sprzed latFaramuszka to zapomniana zupa sprzed lat
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Faramuszka, znana również pod nazwą "gramatka" lub "biermuszka", była niegdyś tak popularna, że stanowiła podstawowe śniadanie postne w wielu regionach Polski. To staropolska zupa piwna, która przed wojną gościła na stołach we wszystkich stanach, od wiejskich chat po magnackie pałace. Robiono ją z piwa o niskiej zawartości alkoholu, które w dawnej Polsce uważano za źródło cennych witamin. Podczas długiego gotowania procenty niemal całkowicie odparowywały, pozostawiając jedynie chlebowy aromat i pszeniczny posmak.

Kanapki w wersji mini z pastą buraczaną i śledziem. Z nimi Sylwester na pewno będzie udany

Faramuszka - piwna zupa na święta

Aby nadać zupie odpowiednią gęstość i charakter, do gotującego się piwa dodawano pokruszony razowy chleb lub twaróg. Do bazy warto wybrać lekkie piwo pszeniczne, niespecjalnie chmielowe i niezbyt gorzkie. Przepisy na zupę piwną można znaleźć w wielu starych książkach kucharskich, w tym w słynnej publikacji "365 obiadów za pięć złotych" autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Ważne jest cierpliwe rozcieranie chleba, by zupa była aksamitna, a nie grudkowata.

Przed podaniem zupy na stół, przedwojenne gospodynie dbały o odpowiednie wykończenie. Do faramuszki trafiały więc korzenne przyprawy takie jak cynamon oraz goździki i spore ilości miodu. Miód nie tylko słodził zupę, ale w połączeniu z piwem działał rozgrzewająco. Do tego grzanki z ciemnego chleba lub pokruszony twaróg i gotowe.

Składniki:

  • 1 litr jasnego, lekkiego piwa pszenicznego,
  • 200 g ciemnego chleba razowego bez skórki,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1 laska cynamonu,
  • 3-4 goździki,
  • 100 g twarogu,
  • szczypta soli,
  • żółtko dla zagęszczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej piwo, dodaj goździki oraz laskę cynamonu. Zacznij powoli podgrzewać na małym ogniu. Unikaj gwałtownego wrzenia na początku, by piwo nie wykipiało i nie straciło zbyt szybko swojego aromatu.
  2. Chleb razowy pokrusz na bardzo małe kawałki i dodaj do garnka. Im drobniej pokruszysz chleb, tym gładszą konsystencję uzyskasz. Jeśli chleb jest bardzo świeży, warto go wcześniej lekko podsuszyć w piekarniku.
  3. Gotuj całość na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż chleb całkowicie się rozpadnie i zagęści zupę.
  4. Wyjmij cynamon i goździki. Jeśli wolisz gładką teksturę, możesz przetrzeć zupę przez sito lub użyć blendera.
  5. Dodaj miód i szczyptę soli do smaku.
  6. Jeśli chcesz, by zupa była bardziej kremowa, zahartuj żółtko odrobiną gorącej zupy i energicznie wmieszaj do garnka. Nie gotuj już zupy.
  7. Na dno talerzy wyłóż pokruszony twaróg i zalej go gorącą faramuszką.

Gotową zupę serwuj na ciepło. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do świątecznej sałatki jarzynowej. Nie kiśnie, a ma ciekawszy smak
Dodaję do świątecznej sałatki jarzynowej. Nie kiśnie, a ma ciekawszy smak
Nie syp za dużo do masy. Sernik wyjdzie kruchy i będzie się rozpadał podczas krojenia
Nie syp za dużo do masy. Sernik wyjdzie kruchy i będzie się rozpadał podczas krojenia
Zamiast stać w kolejce po karpia, poluję na kergulenę. Ma mało tłuszczu i sporo białka
Zamiast stać w kolejce po karpia, poluję na kergulenę. Ma mało tłuszczu i sporo białka
Jak smażyć mrożoną rybę bez rozmrażania? Tylko wtedy wyjdzie smaczna i nie rozpadnie się
Jak smażyć mrożoną rybę bez rozmrażania? Tylko wtedy wyjdzie smaczna i nie rozpadnie się
Babcia smażyła na wigilię. Dzieciaki szalały za tym przysmakiem
Babcia smażyła na wigilię. Dzieciaki szalały za tym przysmakiem
Ile gotować mrożone pierogi, aby się nie rozpadły ani nie posklejały? Inaczej będą do wywalenia
Ile gotować mrożone pierogi, aby się nie rozpadły ani nie posklejały? Inaczej będą do wywalenia
Robię co roku na Boże Narodzenie. Ta królewska sałatka znika ze stołu szybciej niż jarzynowa
Robię co roku na Boże Narodzenie. Ta królewska sałatka znika ze stołu szybciej niż jarzynowa
Dodaję do zalewy. Schab wychodzi kruchy i smaczniejszy niż z mięsnego
Dodaję do zalewy. Schab wychodzi kruchy i smaczniejszy niż z mięsnego
Jak zaskoczyć gości na Wigilii? Nowe podejście do tradycyjnych dań
Jak zaskoczyć gości na Wigilii? Nowe podejście do tradycyjnych dań
Dorzucam do śledzi. Słodkie akcenty najpierw dziwią, potem zbierają komplementy
Dorzucam do śledzi. Słodkie akcenty najpierw dziwią, potem zbierają komplementy
Ten tłuszcz deklasuje wszystkie inne. Jest najlepszy do smażenia pierogów
Ten tłuszcz deklasuje wszystkie inne. Jest najlepszy do smażenia pierogów
Moja babcia robiła je na Boże Narodzenie. Znikały szybciej niż sernik czy makowiec
Moja babcia robiła je na Boże Narodzenie. Znikały szybciej niż sernik czy makowiec
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥