Przegrywa z arbuzem. Tak wybierzesz dojrzały okaz, który nawadnia i dostarcza elektrolitów

Ten owoc upalne dni często przegrywa z arbuzem, a niesłusznie – równie dobrze nawadnia organizm i dostarcza cennych elektrolitów. Problemem wielu osób jest jednak wybór dojrzałego melona. Wbrew pozorom nie wystarczy go powąchać, by mieć pewność, że trafiło się na dobry egzemplarz.

Jaki melon jest dobry?Jaki melon jest dobry?
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Melon najlepiej smakuje wtedy, gdy jest w pełni dojrzały: wtedy miąższ jest słodki, soczysty i aromatyczny. Wiele osób na targu kieruje się zapachem, przykładając owoc do nosa i starając się ocenić, czy pachnie wystarczająco intensywnie. W praktyce nie jest to jednak najlepsza metoda. Doświadczeni sprzedawcy i plantatorzy zwracają uwagę na inne elementy. To właśnie one pozwalają bezbłędnie ocenić, czy melon jest już gotowy do zjedzenia, czy lepiej jeszcze poczekać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Leniwe z jagodami jak u babci! Gotowe w kilka minut

Jaki melon będzie najlepszy?

Steven, znany na Instagramie jako @prendsunfruit, podkreśla, że najważniejszym wskaźnikiem dojrzałości melona jest jego wygląd i dotyk. Zamiast wąchać każdy owoc, warto skupić się na kilku prostych wskazówkach:

  • Dotyk: Delikatnie naciśnij dolną część melona. Jeżeli skórka w tym miejscu lekko się ugina, oznacza to, że melon jest dojrzały. Zbyt twarda powierzchnia świadczy o tym, że owoc będzie jeszcze mało słodki, natomiast zbyt miękka – że zaczyna się przejrzewać.
  • Pęd: Sprawdź stan pędu. U młodego melona jest świeży i sztywny, ale w miarę dojrzewania traci jędrność, obniża się, a następnie zasycha. Gdy dodatkowo zaczyna pękać, można mieć pewność, że owoc osiągnął właściwy moment do spożycia. Zdaniem eksperta pęd melona jest kluczowym wskaźnikiem jego dojrzałości.
  • Struktura skórki: Kolor i rysunek na skórce również wiele mówią o dojrzałości. Melon niedojrzały ma wyraźne, ciemne prążki i intensywną barwę. W miarę dojrzewania te linie zaczynają się rozjaśniać, a powierzchnia owocu staje się bardziej matowa. Jeśli więc chcesz mieć pewność, że wybierasz dobry melon, szukaj sztuk o jaśniejszych, lekko popękanych prążkach.

Dlaczego warto jeść melony?

Melon to nie tylko soczysty i orzeźwiający owoc, ale też źródło cennych składników odżywczych. W 100 g ma zaledwie około 35 kcal, więc świetnie nadaje się dla osób dbających o linię. Zawiera dużą ilość wody, dlatego skutecznie wspiera nawodnienie organizmu w czasie upałów. To także bogactwo witaminy C, która wspiera odporność, oraz beta-karotenu, korzystnie wpływającego na skórę i wzrok.

Dzięki zawartości potasu melon pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej i prawidłowej pracy serca. Magnez z kolei wspiera układ nerwowy i zmniejsza uczucie zmęczenia. Owoc ten działa też lekko moczopędnie, co pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu. Włączenie melona do letniej diety to prosty sposób na dostarczenie sobie orzeźwienia, ale też solidnej porcji mikroelementów.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat