Przepis na szaszłyki z grilla z kiełbasą, karkówką, mięsem mielonym i serem halloumi. Jak zrobić szaszłyk?
Jak zrobić szaszłyki na grilla z wieloma dodatkami? Oto przepis na wypasionego szaszłyka z kiełbasą, karkówką, mięsem mielonym, ananasem i serem halloumi. Na jednym patyczku znalazło się aż 8 składników. Żeby szybko go wykonać, zastosowaliśmy trik z blaszkami do pieczenia.
29.04.2022 15:26
Przepis na szaszłyki z grilla - wideo:
Szaszłyki z grilla na wypasie - składniki
Karkówka:
- 6 plastrów karkówki
- 1,5 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżka suszonego czosnku
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 1 łyżka soli
- 1/3 szkl. oleju
Mięso mielone
- 400 g mięsa wołowego
- 1/3 szkl. posiekanej natki pietruszki
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka soli
Pozostałe składniki
- 200 g boczku w plastrach
- 1 laska kiełbasy
- 550 g sera halloumi
- 1 ananas
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 2 cebule
Przepis na szaszłyki z grilla. Jak zrobić szaszłyk z wielu składników?
Do miski włóż plastry karkówki i wlej do nich marynatę z słodkiej papryki, suszonego czosnku, kminu rzymskiego, soli i oleju. Całość wymieszaj i odstaw na chwilę do lodówki. W drugiej misce wymieszaj wołowe mięso mielone z cebulą, posiekaną natką pietruszki, musztardą i solą.
Jak zrobić szaszłyki na grilla? Prosty sposób
Do wykonania szaszłyków z aż 8 składników, potrzebne będą dwie formy do ciast. Koniecznie muszą być tej samej wielkości. Z jednej wyjmujemy dno i ustawiamy na drugiej. Całość owijamy folią spożywczą, by konstrukcja była stabilna.
Na dnie ułóż 3 kawałki karkówki. Następnie mielone mięso, papryki, ser halloumi, kiełbasa, cebula, ananas, boczek i pozostałe kawałki karkówki. W równych odstępach powbijaj patyczki do szaszłyków. Całość wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
Następnie, wyjmij formy z lodówki i delikatnie je zdejmij. Następnie ostrzym nożem potnij całość na kwadraty.
Szaszłyki grilluj na ruszcie, aż mięso stanie się brązowe. Takie szaszłyki "na wypasie" będą hitem każdego grilla. Smacznego!