PrzepisGrillPrzepis na szaszłyki z grilla z kiełbasą, karkówką, mięsem mielonym i serem halloumi. Jak zrobić szaszłyk?

Przepis na szaszłyki z grilla z kiełbasą, karkówką, mięsem mielonym i serem halloumi. Jak zrobić szaszłyk?

Przepis na szaszłyki z grilla z kiełbasą, karkówką, mięsem mielonym i serem halloumi. Jak zrobić szaszłyk?
Małgosia
29.04.2022 15:26

Jak zrobić szaszłyki na grilla z wieloma dodatkami? Oto przepis na wypasionego szaszłyka z kiełbasą, karkówką, mięsem mielonym, ananasem i serem halloumi. Na jednym patyczku znalazło się aż 8 składników. Żeby szybko go wykonać, zastosowaliśmy trik z blaszkami do pieczenia.

Przepis na szaszłyki z grilla - wideo:

Szaszłyki z grilla na wypasie - składniki

Karkówka:

- 6 plastrów karkówki

- 1,5 łyżki słodkiej papryki

- 1 łyżka suszonego czosnku

- 1 łyżka kminu rzymskiego

- 1 łyżka soli

- 1/3 szkl. oleju

Mięso mielone

- 400 g mięsa wołowego

- 1/3 szkl. posiekanej natki pietruszki

- 1/2 cebuli

- 1 łyżka musztardy

- 1 łyżeczka soli

Pozostałe składniki

- 200 g boczku w plastrach

- 1 laska kiełbasy

- 550 g sera halloumi

- 1 ananas

- 1 czerwona papryka

- 1 zielona papryka

- 2 cebule

Przepis na szaszłyki z grilla. Jak zrobić szaszłyk z wielu składników?

Do miski włóż plastry karkówki i wlej do nich marynatę z słodkiej papryki, suszonego czosnku, kminu rzymskiego, soli i oleju. Całość wymieszaj i odstaw na chwilę do lodówki. W drugiej misce wymieszaj wołowe mięso mielone z cebulą, posiekaną natką pietruszki, musztardą i solą.

Obraz

Jak zrobić szaszłyki na grilla? Prosty sposób

Do wykonania szaszłyków z aż 8 składników, potrzebne będą dwie formy do ciast. Koniecznie muszą być tej samej wielkości. Z jednej wyjmujemy dno i ustawiamy na drugiej. Całość owijamy folią spożywczą, by konstrukcja była stabilna.

Obraz

Na dnie ułóż 3 kawałki karkówki. Następnie mielone mięso, papryki, ser halloumi, kiełbasa, cebula, ananas, boczek i pozostałe kawałki karkówki. W równych odstępach powbijaj patyczki do szaszłyków. Całość wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.

Obraz

Następnie, wyjmij formy z lodówki i delikatnie je zdejmij. Następnie ostrzym nożem potnij całość na kwadraty.

Obraz

Szaszłyki grilluj na ruszcie, aż mięso stanie się brązowe. Takie szaszłyki "na wypasie" będą hitem każdego grilla. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także