Jak zrobić placki ziemniaczane – porady i przepisy
26.06.2019 15:55, aktual.: 17.08.2019 12:30
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jak zrobić placki ziemniaczane, aby były perfekcyjne? To pytanie zadaje sobie wiele osób i dzisiaj postaram się na nie odpowiedzieć! Tak, aby to pyszne danie udało się za każdym razem.
Placki ziemniaczane to z pewnością jedno z najbardziej znanych polskich dań. Są doskonałym rozwiązaniem na obiad, jeśli nie macie czasu ani ochoty spędzić w kuchni kilku godzin. Można podawać je na różne sposoby, nawet jako dodatek. O czym przekonacie się już za chwilę!
#1 Rodzaj ziemniaków
Wybór bazy placków ziemniaczanych, czyli ziemniaków, jest kluczową kwestią. Najlepiej wybierać te kategorii B lub C, mączyste (o większej zawartości skrobi). Najczęściej maja one bardziej żółty kolor. Jeśli chcecie robić placki w środku sezonu na młode ziemniaczki, sięgnijcie lepiej po zeszłoroczne. Dzięki temu placki ziemniaczane nie będą się rozsypywały po usmażeniu.
#2 Chrupiące placki ziemniaczane
#3 Marchewka i cukinia
Jeśli zastanawiacie się jak zachęcić domowników do skosztowania placków ziemniaczanych, postawcie na dodatkowy składnik. I tu mam na myśli startą marchewkę lub cukinię. Nie zmieniają one samego sposobu przyrządzania, ale mogą wzbogacić potrawę o walory smakowe i zdrowotne.
#4 Nie tylko patelnia
#1 Placki ziemniaczane z piekarnika
Zaczynamy od propozycji, która w naszych domach stała się prawdziwym hitem! Placki ziemniaczane prosto z piekarnika mają w sobie to "coś"!
#2 Ziemniaczany burger
Wspominałam wcześniej, że placki ziemniaczane mogą stać się również genialnym dodatkiem. I oto najlepszy dowód, który zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem!
#3 Placek ziemniaczany z gulaszem wieprzowym
#4 Placek ziemniaczany w wersji XXL z serem, boczkiem i jajkami
A co powiecie na kombinacje z boczkiem i jajkami. Do tego w mega dużym rozmiarze? W końcu placków ziemniaczanych nigdy za wiele!
#5 Nietypowe placki ziemniaczane w formie roladek
I na koniec oryginalna forma podania placków ziemniaczanych. Bo kto powiedział, że nie można z nimi poszaleć!