Jak zrobić placki ziemniaczane – porady i przepisy

Jak zrobić placki ziemniaczane, aby były perfekcyjne? To pytanie zadaje sobie wiele osób i dzisiaj postaram się na nie odpowiedzieć! Tak, aby to pyszne danie udało się za każdym razem.

Obrazekpixabay.com
Frania

Placki ziemniaczane to z pewnością jedno z najbardziej znanych polskich dań. Są doskonałym rozwiązaniem na obiad, jeśli nie macie czasu ani ochoty spędzić w kuchni kilku godzin. Można podawać je na różne sposoby, nawet jako dodatek. O czym przekonacie się już za chwilę!

#1 Rodzaj ziemniaków

Wybór bazy placków ziemniaczanych, czyli ziemniaków, jest kluczową kwestią. Najlepiej wybierać te kategorii B lub C, mączyste (o większej zawartości skrobi). Najczęściej maja one bardziej żółty kolor. Jeśli chcecie robić placki w środku sezonu na młode ziemniaczki, sięgnijcie lepiej po zeszłoroczne. Dzięki temu placki ziemniaczane nie będą się rozsypywały po usmażeniu.

#2 Chrupiące placki ziemniaczane

przepis
tarki.

#3 Marchewka i cukinia

Jeśli zastanawiacie się jak zachęcić domowników do skosztowania placków ziemniaczanych, postawcie na dodatkowy składnik. I tu mam na myśli startą marchewkę lub cukinię. Nie zmieniają one samego sposobu przyrządzania, ale mogą wzbogacić potrawę o walory smakowe i zdrowotne.

#4 Nie tylko patelnia

patelnia
.

#1 Placki ziemniaczane z piekarnika

placki ziemniaczane z piekarnika

Zaczynamy od propozycji, która w naszych domach stała się prawdziwym hitem! Placki ziemniaczane prosto z piekarnika mają w sobie to "coś"!

#2 Ziemniaczany burger

Obrazek

Wspominałam wcześniej, że placki ziemniaczane mogą stać się również genialnym dodatkiem. I oto najlepszy dowód, który zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem!

#3 Placek ziemniaczany z gulaszem wieprzowym

Obrazek
również z gulaszem wieprzowym, który świetnie do nich pasuje. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

#4 Placek ziemniaczany w wersji XXL z serem, boczkiem i jajkami

Obrazek

A co powiecie na kombinacje z boczkiem i jajkami. Do tego w mega dużym rozmiarze? W końcu placków ziemniaczanych nigdy za wiele!

#5 Nietypowe placki ziemniaczane w formie roladek

roladki z placków ziemniaczanych

I na koniec oryginalna forma podania placków ziemniaczanych. Bo kto powiedział, że nie można z nimi poszaleć!

Koniecznie dajcie znać, który z przepisów spodobał się Wam najbardziej!

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę