Pierś z kurczaka zawijana w szynce parmeńskiej, smażona z pomidorkami

Kurczak - osobiście uwielbiam go pod każdą postacią. To bardzo delikatne mięso, które idealnie wpasuje się w praktycznie każdą potrawę. A co jeżeli połączyć by go z szynką parmeńską i pomidorkami?

Obrazek
Pyszności

Muszę przyznać, że efekt takiej kombinacji jest wręcz wspaniały. Szynka i pomidorki nadają kurczakowi naprawdę wyjątkowy smak.

Składniki:

  1. 2 szt. pierś z kurczaka
  2. sól
  3. pieprz
  4. 8 plastrów szynka parmeńska
  5. 5 szt. pomidory malinowe
  6. 1 łyżeczka oregano
  7. 1/2 łyżeczki cukier
  8. 1/2 łyżki oliwa extra virgine
  9. liście bazylii opcjonalnie

Sposób przygotowania:

1. Każdą pierś z kurczaka przekrój na 4 części.

Obrazek

2. Przypraw mięso solą i pieprzem. Ilość przypraw według uznania, tak jak lubisz najbardziej.

Obrazek

3. Gotowe danie przełóż z patelni na talerz. Jeżeli masz ochotę, możesz posypać jego wierzch świeżymy liśćmi bazylii.

Obrazek

4. Smacznego!

5. Umieść kawałek kurczaka na końcu plastra szynki parmeńskiej. Następnie zawiń mięso w szynce, w kierunku drugiego końca plastra. Powtórz tą samą czynność z 7 pozostałymi kawałkami kurczaka i 7 plastrami szynki parmeńskiej.

Obrazek

6. Każdego pomidora natnij tak, jak na zdjęciu poniżej. Dzięki temu w następnych etapach łatwiej będzie pozbyć się jego skórki.

Obrazek

7. Włóż pomidory do miski i zalej je wrzącą wodą tak, aby były w całości w niej zanurzone. Odstaw na kilka minut.

Obrazek

8. Po kilku minutach wyjmij pomidory z wody i zdejmij z nich skórkę.

Obrazek

9. Obrane pomidory pokrój w kostkę i przełóż do durszlaka w celu pozbycia się resztek wody.

Obrazek

10. Przypraw pokrojone pomidory oregano i cukrem. Dokładnie wszystko wymieszaj.

Obrazek

11. Na patelni rozgrzej oliwę extra vergine, a następnie włóż na nią kawałki kurczaka zawinięte w szynkę. Smaż tak długo, aż kurczak będzie dosmażony, a szynka delikatnie się zarumieni. Następnie zdejmij kurczaka z patelni i odłóż na bok.

Obrazek

12. Na patelnię przełóż pokrojone wcześniej pomidory. Podsmażaj przez kilka minut, a następnie dodaj do nich kurczaka w szynce. Dobrze wszystko wymieszaj, aby kurczak był pokryty pomidorkami.

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie