Pierś z kurczaka zawijana w szynce parmeńskiej, smażona z pomidorkami

Kurczak - osobiście uwielbiam go pod każdą postacią. To bardzo delikatne mięso, które idealnie wpasuje się w praktycznie każdą potrawę. A co jeżeli połączyć by go z szynką parmeńską i pomidorkami?

Obrazek
Pyszności

Muszę przyznać, że efekt takiej kombinacji jest wręcz wspaniały. Szynka i pomidorki nadają kurczakowi naprawdę wyjątkowy smak.

Składniki:

  1. 2 szt. pierś z kurczaka
  2. sól
  3. pieprz
  4. 8 plastrów szynka parmeńska
  5. 5 szt. pomidory malinowe
  6. 1 łyżeczka oregano
  7. 1/2 łyżeczki cukier
  8. 1/2 łyżki oliwa extra virgine
  9. liście bazylii opcjonalnie

Sposób przygotowania:

1. Każdą pierś z kurczaka przekrój na 4 części.

Obrazek

2. Przypraw mięso solą i pieprzem. Ilość przypraw według uznania, tak jak lubisz najbardziej.

Obrazek

3. Gotowe danie przełóż z patelni na talerz. Jeżeli masz ochotę, możesz posypać jego wierzch świeżymy liśćmi bazylii.

Obrazek

4. Smacznego!

5. Umieść kawałek kurczaka na końcu plastra szynki parmeńskiej. Następnie zawiń mięso w szynce, w kierunku drugiego końca plastra. Powtórz tą samą czynność z 7 pozostałymi kawałkami kurczaka i 7 plastrami szynki parmeńskiej.

Obrazek

6. Każdego pomidora natnij tak, jak na zdjęciu poniżej. Dzięki temu w następnych etapach łatwiej będzie pozbyć się jego skórki.

Obrazek

7. Włóż pomidory do miski i zalej je wrzącą wodą tak, aby były w całości w niej zanurzone. Odstaw na kilka minut.

Obrazek

8. Po kilku minutach wyjmij pomidory z wody i zdejmij z nich skórkę.

Obrazek

9. Obrane pomidory pokrój w kostkę i przełóż do durszlaka w celu pozbycia się resztek wody.

Obrazek

10. Przypraw pokrojone pomidory oregano i cukrem. Dokładnie wszystko wymieszaj.

Obrazek

11. Na patelni rozgrzej oliwę extra vergine, a następnie włóż na nią kawałki kurczaka zawinięte w szynkę. Smaż tak długo, aż kurczak będzie dosmażony, a szynka delikatnie się zarumieni. Następnie zdejmij kurczaka z patelni i odłóż na bok.

Obrazek

12. Na patelnię przełóż pokrojone wcześniej pomidory. Podsmażaj przez kilka minut, a następnie dodaj do nich kurczaka w szynce. Dobrze wszystko wymieszaj, aby kurczak był pokryty pomidorkami.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione