Wraz z sobotą przychodzimy z przepisem na lasagne z chrupiącym kurczakiem. Po prostu palce lizać!
Pyszności
28.04.2018 | aktual.: 28.04.2018 22:48
Składniki:
3 sztuki pierś z kurczaka podzielone na pół
1 szkl. mąka
200 g sos barbecue
9 szt. makaron lasagne ugotowany
1 szkl. ser żółty
1/2 szkl. mozzarella
1 szkl. bułka tarta
4 szt. jajka
400 g serek śmietankowy
50 ml mleko
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka pieprz
200 g parmezan
400 g sos pomidorowy
Sposób przygotowania:
1. Podziel piersi z kurczaka na pół i roztłucz przy pomocy tłuczka do mięs. Następnie obtocz filety w mące, jajkach i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju.
2. W misce połącz ze sobą serek śmietankowy, mleko, sól, pieprz oraz parmezan. Dokładnie wymieszaj.
3. W osobnym naczyniu połącz ze sobą sos pomidorowy i barbecue.
4. W formie do pieczenia rozprowadź sos pomidorowy. Następnie ułóż makaron, mieszankę serową, żółty ser, przygotowanego wcześniej kurczaka i mozzarellę.
5. Stwórz kilka warstw w tej samej kolejności.
6. Piecz zapiekankę pod przykryciem przez 40 minut (temp. 180 stopni Celsjusza) i 10 minut bez przykrycia.