Makaron faszerowany indykiem i szpinakiem

Dziś przychodzimy do Was z faszerowanym makaronem, który totalnie zawrócił nam w głowach :) Mamy nadzieję, że wy również się w nim zakochacie :)

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 1/2 szt. cebula posiekana
  2. 300 g szpinak
  3. 400 g pierś z indyka mielona
  4. 1 szczypta sól
  5. 1 szczypta pieprz
  6. 3 łyżeczki oregano
  7. 1/4 szkl. mleko
  8. 500 ml sos pomidorowy
  9. 300 g makaron canelloni surowy
  10. 1 szkl. mozzarella
Sposób przygotowania:

1. Na patelni podsmaż cebulę i szpinak. Następnie odstaw na bok.

Obrazek

2. W dużej misce połącz ze sobą mięso z indyka i przyprawy: sól, pieprz oraz oregano.

Obrazek

3. Następnie dodaj podsmażoną cebulę i szpinak. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Obrazek

4. Jako ostatni element dodaj mleko. Ponownie wymieszaj.

Obrazek

5. W naczyniu żaroodpornym stwórz pierwszą warstwę z sosu pomidorowego. Następnie nafaszeruj makaron przy pomocy wcześniej przygotowanego farszu ze szpinakiem. Ułóż makaroniku w naczyniu i przykryj je drugą warstwą sosu. (Ułożyliśmy makaroniki w 2 mniejszych formach).

Obrazek

6. Na wierzchu rozprowadź żółty ser. Przykryj danie folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza). Po tym czasie zdejmij folię i zapiekaj makaron bez przykrycia jeszcze przez 12 minut.

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser