Ty razem przychodzimy z wyjątkową pizzą :) Oto genialna przekąska na kalafiorowym spodzie z rukolą, szynką parmeńską oraz pomidorkami koktajlowymi.
Pyszności
1 PORCJA: 220 g
Kalorie: 182 kcal
Białka: 10 g
Węglowodany: 21 g
Błonnik: 4 g
Tłuszcze: 7 g
Składniki:
400 g kalafior
2 szt. jajka
kilka plastrów szynka parmeńska
kilka szt. pomidorki koktajlowe
60 g mąka kukurydziana
2 szczypty sól
2 szczypty pieprz
75 g buraki ugotowane
25 g orzechy włoskie
kilka liści bazylia
1 łyżka ocet balsamiczny
rukola wg uznania
Sposób przygotowania:
1. Zblenduj kalafiora i przesyp go do miski. Dodaj 2 jajka.
2. Jako kolejne składniki dodaj: mąkę kukurydzianą, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
3. Z powstałej mieszanki utwórz spód na pizzę. Piecz przez 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
4. W misce połącz ze sobą ugotowane buraki, orzechy włoskie, liście bazylii, ocet balsamiczny, pieprz oraz sól.
5. Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę.
6. Przełóż powstały sos na spód do pizzy. Ponowie wstaw do piekarnika (temp. 180 stopni, czas: 10 min). Na samym końcu ułóż na pizzy rukolę, szynkę i pomidorki koktajlowe.