Placek ziemniaczany z gulaszem wieprzowym

Dziś postawiliśmy na rodzime smaki - placek ziemniaczany z gulaszem wieprzowym. To połączenie jest to prostu strzałem w 10!

Obrazek
Pyszności

Autorką przepisu jest Ewelina Tomasik, która wzięła udział w naszym konkursie. Ty również możesz jeszcze wziąć w nim udział. Szczegółów szukaj tutaj.

Składniki:

  1. 1,5 szt. cebula posiekana
  2. 2 ząbki czosnek
  3. 7 szt. ziemniaki
  4. 2 szt. jaja
  5. 1 szczypta majeranek
  6. 4 łyżki mąka
  7. 500 g pieczarki
  8. 1/2 szt. papryka czerwona
  9. 1 łyżeczka przecier pomidorowy
  10. mąka z wodą
  11. 1 łyżka kwaśna śmietana
  12. koperek do dekoracji
  13. 400 g łopatka wieprzowa
  14. 1 szczypta sól
  15. 2 szczypty pieprz
  16. 1 szczypta papryka w proszku
  17. 1 szczypta imbir
  18. 1 szczypta curry
  19. 1 szczypta tymianek
  20. 1/4 szkl. woda
Sposób przygotowania:

1. Do rondelka wrzuć posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodaj łopatkę wieprzową. Dopraw przyprawami: solą, pieprzem, papryką w proszku, imbirem, curry oraz tymiankiem.

Obrazek

2. Do garnka dolej odrobinę wody i duś wszystkie składniki pod przykryciem przez godzinę.

Obrazek

3. Następnie dodaj podsmażone pieczarki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Duś przez 20 minut, po czym dodaj przecier pomidorowy oraz mąkę z wodą. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. Na samym końcu dodaj kwaśną śmietanę.

Obrazek

4. Starte ziemniaki przesyp do miski. Dodaj do nich cebulę, przyprawy oraz mąkę i dokładnie wymieszaj. Na rozgrzanej patelni usmaż placki ziemniaczane.

Obrazek

5. Każdy placek nafaszeruj pysznym gulaszem i posyp koperkiem. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Gospodynie z Sanoka gotowały częściej niż rosół czy żurek. Prosta i sycąca zupa na maślance
Gospodynie z Sanoka gotowały częściej niż rosół czy żurek. Prosta i sycąca zupa na maślance
Dodaj łyżkę do masy na placki ziemniaczane. Pochłonie nadmiar wilgoci i będą obłędnie chrupiące
Dodaj łyżkę do masy na placki ziemniaczane. Pochłonie nadmiar wilgoci i będą obłędnie chrupiące
Zamiast ziemniaków podaj taki sernik. Do kotletów będzie jak znalazł
Zamiast ziemniaków podaj taki sernik. Do kotletów będzie jak znalazł
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek