Przekładany kurczak z piekarnika

Przekładany kurczak z piekarnika to nasz najnowszy pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Takiej uczcie z pewnością nie odmówią!

Obrazek
Pyszności

Ziemniaki do tego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Składniki:

  1. 2 szt. ziemniaki
  2. 2 łyżki oliwa z oliwek
  3. 1 łyżeczka sól
  4. 1 łyżeczka pieprz
  5. 1 łyżeczka oregano
  6. 2 szt. pierś z kurczaka
  7. 6 platrów salami
  8. 2 plastry żółty ser
  9. 1/3 szkl. mozzarella

Sposób przygotowania:

1. Podziel ziemniaki w cienkie talarki przy pomocy robota kuchennego. Następnie połącz ziemniaki z: oliwą z oliwek, oregano, pieprzem i solą.

Obrazek

2. Podziel pierś z kurczaka na dwie części, po czym dopraw mięso przy pomocy: oregano, pieprzu i soli. Nie zapomnij również o oliwie z oliwek.

Obrazek

3. W formie do pieczenia ułóż dwa rzędy z ziemniaków. Na wierzchu ułóż kurczaka.

Obrazek

4. Następnie ułóż plastry żółtego sera, salami, ziemniaki oraz kurczaka.

Obrazek

5. Na wierzchu rozsyp mozzarellę, po czym wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu