Przekładany kurczak z piekarnika

Przekładany kurczak z piekarnika to nasz najnowszy pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Takiej uczcie z pewnością nie odmówią!

Obrazek
Pyszności

Ziemniaki do tego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Składniki:

  1. 2 szt. ziemniaki
  2. 2 łyżki oliwa z oliwek
  3. 1 łyżeczka sól
  4. 1 łyżeczka pieprz
  5. 1 łyżeczka oregano
  6. 2 szt. pierś z kurczaka
  7. 6 platrów salami
  8. 2 plastry żółty ser
  9. 1/3 szkl. mozzarella

Sposób przygotowania:

1. Podziel ziemniaki w cienkie talarki przy pomocy robota kuchennego. Następnie połącz ziemniaki z: oliwą z oliwek, oregano, pieprzem i solą.

Obrazek

2. Podziel pierś z kurczaka na dwie części, po czym dopraw mięso przy pomocy: oregano, pieprzu i soli. Nie zapomnij również o oliwie z oliwek.

Obrazek

3. W formie do pieczenia ułóż dwa rzędy z ziemniaków. Na wierzchu ułóż kurczaka.

Obrazek

4. Następnie ułóż plastry żółtego sera, salami, ziemniaki oraz kurczaka.

Obrazek

5. Na wierzchu rozsyp mozzarellę, po czym wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze