WAŻNE
TERAZ

Upadł rząd we Francji. Nie uzyskał wotum zaufania

Sałatka szwedzka

Sezon na ogórki w pełni, dlatego jeśli nie wiesz jak je wykorzystać, mamy ciekawy patent. Sałatka szwedzka, bo o niej mowa, to idealny dodatek do wielu dań. Po prostu palce lizać!

Obrazek
Pyszności

Ogórki do naszego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Składniki:

Zalewa

  1. 300 ml woda
  2. 3/4 szkl. cukier
  3. 250 ml ocet spirytusowy

Podstawowe składniki

  1. 1,5 kg ogórki gruntowe
  2. 2 szt. marchewka
  3. 1,5 l woda
  4. 1/3 szkl. sól
  5. 2 łyżeczki ziarna gorczycy z podziałem na pół
  6. 12 szt. ziele angielskie; z podziałem na pół
  7. 6 szt. liście laurowe z podziałem na pół

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od podzielenia ogórków w cienkie talarki. Następnie zalej je wodą z rozpuszczoną solą i odstaw na 2 godziny.

Obrazek

2. W międzyczasie podziel na talarki również marchewki.

Obrazek

3. Rozłóż warzywa do dwóch dużych słoików. Do każdego słoika dodaj również ziarna gorczycy, ziele angielskie oraz liście laurowe.

Obrazek

4. Po dwóch godzinach odsącz wodę od ogórków. Po czym przełóż je do słoika.

Obrazek

5. Czas na przygotowanie zalewy. W tym celu połącz na palniku wodę oraz cukier. Po zagotowaniu dodaj do garnka ocet i ponownie doprowadź do wrzenia. Zalej ogórki.

Obrazek

6. Zamknij szczelnie słoiki i pasteryzuj je przez 15 minut.

Obrazek

7. Sałatka szwedzka nadaje się do spożycia po ok. 7 dniach.

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać