PrzepisSałatkiSałatka szwedzka

Sałatka szwedzka

Sezon na ogórki w pełni, dlatego jeśli nie wiesz jak je wykorzystać, mamy ciekawy patent. Sałatka szwedzka, bo o niej mowa, to idealny dodatek do wielu dań. Po prostu palce lizać!

Sałatka szwedzka
Pyszności

11.07.2021 | aktual.: 12.07.2021 09:22

Ogórki do naszego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Składniki:

Zalewa

  1. 300 ml woda
  2. 3/4 szkl. cukier
  3. 250 ml ocet spirytusowy

Podstawowe składniki

  1. 1,5 kg ogórki gruntowe
  2. 2 szt. marchewka
  3. 1,5 l woda
  4. 1/3 szkl. sól
  5. 2 łyżeczki ziarna gorczycy z podziałem na pół
  6. 12 szt. ziele angielskie; z podziałem na pół
  7. 6 szt. liście laurowe z podziałem na pół

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od podzielenia ogórków w cienkie talarki. Następnie zalej je wodą z rozpuszczoną solą i odstaw na 2 godziny.

Obraz

2. W międzyczasie podziel na talarki również marchewki.

Obraz

3. Rozłóż warzywa do dwóch dużych słoików. Do każdego słoika dodaj również ziarna gorczycy, ziele angielskie oraz liście laurowe.

Obraz

4. Po dwóch godzinach odsącz wodę od ogórków. Po czym przełóż je do słoika.

Obraz

5. Czas na przygotowanie zalewy. W tym celu połącz na palniku wodę oraz cukier. Po zagotowaniu dodaj do garnka ocet i ponownie doprowadź do wrzenia. Zalej ogórki.

Obraz

6. Zamknij szczelnie słoiki i pasteryzuj je przez 15 minut.

Obraz

7. Sałatka szwedzka nadaje się do spożycia po ok. 7 dniach.

Obraz
Wybrane dla Ciebie