Serowe muszle ze szpinakiem

Makaronożercy dzisiaj przychodzimy z czymś specjalnym ? Takim pysznościom nie będziecie w stanie powiedzieć "NIE" ❤️

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Sos

  1. 2 łyżki mąka pszenna
  2. 250 ml mleko
  3. 3 łyżki mascarpone
  4. 1/2 łyżeczki gałka muszkatałowa
  5. 1/2 łyżeczki pieprz
  6. 1 łyżeczka sól

Pozostałe składniki

  1. 300 g makaron muszle ugotowany
  2. 1/3 szkl. mozzarella
  3. migdały płatki, do dekoracji

Szpinakowa mieszanka

  1. 250 g ricotta
  2. 130 g szpinak posiekany
  3. 1/4 szkl. parmezan
  4. 1 szt. jajko
  5. 1 ząbek czosnek
  6. 1/2 łyżeczki gałka muszkatałowa
  7. 1/2 łyżeczki pieprz
  8. 1/2 łyżeczki sól

Serowa posypka

  1. 1 łyżka oliwa z oliwek
  2. 1/2 szkl. bułka tarta
  3. 1/2 szkl. parmezan
Sposób przygotowania:

1. Zacznij od przygotowania szpinakowej mieszanki. W misce połącz ze sobą ricottę, szpinak i parmezan.

Obrazek

2. Następnie dodaj jajko, czosnek, gałkę muszkatałową, pieprz oraz sól. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. I gotowe!

Obrazek

3. W kolejnej misce połącz ze sobą bułkę tartą, parmezan oraz oliwę z oliwek. Odstaw na bok.

Obrazek

4. Na rozgrzaną patelnię wrzuć mąkę pszenną. Po chwili dodaj mleko, mascarpone, gałkę muszkatałową, pieprz oraz sól.

Obrazek

5. Ugotowane muszle nafaszeruj szpinakową mieszanką. Następnie polej je serową mieszanką.

Obrazek

6. Zapiekaj makaron przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Następnie posyp całość mozzarellą i wcześniej przygotowaną posypką serową. Ponownie wstaw do piekarnika (10-15 minut, temp. 190 stopni Celsjusza).

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser