20 produktów, których należy unikać na czczo i takie, które powinniśmy jeść na pusty żołądek
Jogurt, kawa i świeżo wyciskany sok pomarańczowy – to właśnie jest coś, co większość ludzi uważa za idealne śniadanie. Niestety, tylko nieliczni są świadomi, że niektóre produkty choć zdrowe, mogą mieć negatywny wpływ na nasz organizm, gdy są spożywane na pusty żołądek.
02.07.2017 | aktual.: 04.07.2017 14:22
Mając to na uwadze, stworzyliśmy prosty przewodnik po produktach, które warto jeść z rana, a których lepiej unikać.
1. Ciasto drożdżowe i francuskie
Produkty spożywcze zawierające drożdże mogą podrażniać błonę śluzową żołądka i powodować wzdęcia.
2. Słodycze
Spożywanie cukru zwiększa poziom insuliny, co z kolei zwiększa obciążenie trzustki, która dopiero co się „obudziła”. To może prowadzić do cukrzycy.
3. Jogurt
Jedząc jogurt na pusty żołądek, kwas solny utworzony w żołądku zabija bakterie kwasu mlekowego. Czyli pozytywny wpływ jogurtu na nasz organizm jest bardzo niewielki.
4. Gruszki
Surowe włókna zawarte w gruszce mogą uszkodzić delikatne błony śluzowe żołądka.
5. Pomidory
Pomidory zawierają duże ilości kwasu taninowego, który zwiększa kwasowość żołądka, a to może powodować wrzody.
6. Ogórki i inne zielone warzywa
Surowe warzywa są bogatym źródłem aminokwasów, jednakże mogą powodować zgagę, wzdęcia i bóle brzucha, gdy są spożywane na czczo.
7. Banany
Spożywanie bananów na pusty żołądek może spowodować gwałtowny wzrost magnezu we krwi i uszkodzić serce.
8. Ostre przyprawy
Ostrze potrawy mogą podrażnić i uszkodzić błony śluzowe żołądka co zazwyczaj prowadzi do typowych problemów z trawieniem.
9. Cytrusy
Cytrusy są bogatym źródłem kwasów owocowych. Jedzone na pusty żołądek powodują zgagę i zwiększają ryzyko nieżytu żołądka, a nawet wrzodów.
10. Zimne i gazowane napoje
Zimne lub gazowane napoje uszkadzają błonę śluzową żołądka i zmniejsza dopływ krwi w żołądku, a w rezultacie trawimy wolniej.
1. Płatki owsiane
Tworzy powłokę ochronną wokół błony śluzowej żołądka, która zapobiega uszkodzeniom ścian żołądka przez kwas solny. Również zawiera rozpuszczalne włókna, które korzystnie wpływają na obniżanie poziomu cholesterolu w organizmie.
2. Kasza gryczana
Gryka delikatnie stymuluje układ trawienny. Jest również doskonałym źródłem witamin, białka i żelaza.
3. Kaszka kukurydziana
Pomaga usunąć toksyny i metale ciężkie z organizmu. Normalizuje mikroflorę i zapewnia uczucie sytości na długi czas.
4. Kiełki pszenicy
Dwie łyżki pokrywają 15% dziennego zapotrzebowania na witaminę E i 10% na kwas foliowy. Również wspomaga prawidłowe działanie układu trawiennego.
5. Jajka
Badania wykazały, że jedzenie jajek na śniadanie pomaga znacznie zmniejszyć dzienne spożycie kalorii.
6. Arbuzy
Arbuz korzystnie wpływa na serce I wzrok z racji wysokiego poziomu likopenu.
7. Jagody
Spożywanie jagód poprawia pamięć, koncentrację, reguluje ciśnienie krwi I metabolizm. Dlatego szczególnie warto je uwzględnić w śniadaniowym menu.
8. Orzechy
Jedzone na śniadanie poprawią funkcjonowanie układu pokarmowego i unormują pH żołądka.
9. Miód
Pomaga obudzić organizm, zapewnia siłę i energię na rozpoczęcie dnia. Zwiększa aktywność mózgu i poziom serotoniny.
10. Pełnoziarnisty chleb
Zawiera wiele składników, które potrzebuje nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania.