Najlepszy przepis na domowy makaron. Smakuje jak u mamy!

Przepis na makaron domowy kojarzy się nam przede wszystkim z kuchnią naszych mam i babć. Taki makaron ma w sobie to "coś" i zdecydowanie bije na głowę kupne alternatywy.

Obrazek
Pyszności

To kolejny przepis w ramach cyklu #pysznościodpodstaw

Składniki:

  1. 300 g mąka typu 00
  2. 1 szczypta sól
  3. 2 szt. jajka rozmiar L
  4. 3 szt. żółtka
  5. 1 łyżka oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Do przepisu na domowy makaron będziesz potrzebować 3 żółtek i 2 całe jajka.

Obrazek

2. Na stolnicę wysyp mąkę, zrób wgłębienie i dodaj jajka. Delikatnie zagarniając mąkę do środka, zagnieć ciasto.

Obrazek

3. Dodaj oliwę z oliwek i szczyptę soli. Dzięki temu Twój makaron będzie pyszny i sprężysty.

Obrazek

4. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut, po czym owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Obrazek

5. Podziel ciasto na mniejsze kawałki i użyj maszynki do makaronu lub wałka.

Obrazek

6. Potnij ciasto na makaron i gotuj przez 5-7 minut.

Obrazek
Krojenie ciasta na makaron - Pyszności

7. Smacznego!

Obrazek
Domowy makaron - Pyszności
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat