Tęczowe przepisy na przepyszne desery. Już wiesz, co zrobisz na urodziny swojego dziecka!

Na myśl o zbliżającym się lecie od razu w głowie mam tęczę, która kojarzy mi się z cudowną pogodą. Ta tęcza barw sprawia, że w głowie ma się najdziksze fantazje, które motywują do zrobienia czegoś naprawdę pomysłowego. Przekłada się to także na jedzenie. Kto nie chciałby zjeść czegoś w kolorach tęczy? No właśnie! Podpowiadamy, jak się do tego zabrać.

1. Pastelowe koktajle mleczne

Składniki:
– 500 ml mleka
– 1 l lodów waniliowych
– barwnik spożywczy do wyboru

Jak zrobić?
Wymieszaj mleko i lody w blenderze. Rozlej mieszankę do 4 naczyń. Następnie po kolei znów umieść rozdzieloną mieszankę w blenderze i dodaj barwnik spożywczy. Wlej do kubka/słoika i zajmij się następnymi kolorami. Po kolei wlewaj warstwy do słoika – po łyżce. Na koniec możesz umieścić bitą śmietanę i kolorową posypkę.

tecza na talerzu (1)
tecza na talerzu (2)

2. Kolorowa galaretka

Składniki:

– różne odmiany galaretki
– 250 g jogurtu waniliowego
– olej do wysmarowania formy

Jak zrobić?
Wybierz najpierw kolory galaretek. Podziel je w każdej grupie kolorów na dwie części. Pierwszą z nich zrób tak jak zwykle i wlej do formy, po czym schowaj ją do lodówki na około 15 minut. Po czasie wyciągnij ją i dolej wymieszaną resztę galaretki z 2 łyżkami jogurtu – powinien wyjść mleczny pudding. Wlej jako kolejną warstwę do formy. Włóż do lodówki na 15 minut. Powtórz czynności z każdym kolorem. Gdy wszystkie warstwy będą gotowe, włóż formę na noc do lodówki. Następnego dnia ciesz się z tęczowej galaretki.

tecza na talerzu (3)
tecza na talerzu (4)

3. Kolorowe babeczki

Składniki:

– 250 g masła o temperaturze pokojowej
– 50 g cukru pudru
– cukier waniliowy
– barwniki spożywcze do wyboru

Jak zrobić?
Masło, cukier puder i cukier waniliowy dokładnie ze sobą wymieszaj. Podziel masę na kilka równych części i do każdej dodaj inny barwnik. Ułóż masę na folii spożywczej w liniach jedna pod drugą. Zawiń folię i delikatnie włóż do rękawa, za pomocą którego wyciśniesz tęczowy kształt na babeczki. Krem będzie wyglądać jak płatek róży.

tecza na talerzu (5)
tecza na talerzu (6)

4. Tęczowe wafle

Składniki:

– 200 g mąki
– cukier waniliowy
– 100 g cukru
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3 jajka
– 150 g roztopionego masa
– 250 ml mleka
– barwniki spożywcze do wyboru

Jak zrobić?
Wymieszaj wszystkie suche składniki, a następnie dodaj mokre. Masę rozłóż po równo do 5 misek i dodaj do nich różne kolory barwników. Następnie włóż je do zamykanych folii. Utnij róg każdej z torebek i potraktuj je jak rękaw cukierniczy i na zmianę formuj na gofrownicy zawijany kształt. Rób gofry tak jak zwykle.

tecza na talerzu (7)
tecza na talerzu (8)

5. Ciasto w rożku

Składniki:

– gotowe ciasto (wymieszane z barwnikami w różnych kolorach)
– masło
– rożki
– biała czekolada
– kolorowe posypki

Jak zrobić?
Do ciasta, które wcześniej wymieszałaś z barwnikami dodaj po łyżce masła i dokładnie wymieszaj. Powinno mieć konsystencję gliny. Ze wszystkich kolorów uformuj kolorowe kulki. Rożki zamocz w roztopionej czekoladzie, włóż w nie kulki z ciasta, a następnie schowaj wszystko na kilkanaście minut do lodówki. Później wyciągnij je, zamocz znów w roztopionej czekoladzie, możesz ozdobić kolorową posypką, a na koniec znów włóż do lodówki.

tecza na talerzu (9)
tecza na talerzu (10)

Tęczowe przepisy na przepyszne desery. Już wiesz, co zrobisz na urodziny swojego dziecka!
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Frania
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Tęczowe przepisy na przepyszne desery. Już wiesz, co zrobisz na urodziny swojego dziecka!
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×