Krem z 40 ząbków czosnku

Zima to czas kiedy wielu z nas cierpi z powodu ataków grypy, dlatego też postanowiliśmy znaleźć rozwiązanie, które pomoże skutecznie walczyć z chorobą.

Obrazek
Pyszności

A jest nim pyszna zupa krem z 40 ząbków czosnku!

Składniki:

  1. 40 ząbków czosnek
  2. 1/4 szkl. oliwa z oliwek
  3. 1 szt. cebula
  4. 4 szt. ziemniaki
  5. 1 litr bulion warzywny
  6. 1 łyżka tymianek świeży
  7. 1/2 szt. cytryna sok
  8. 1/2 łyżeczki sól
  9. 1/2 łyżeczki pieprz
  10. plastry boczku jako dekoracja

Sposób przygotowania:

1. 30 sztuk czosnku umieść w formie do pieczenia i wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

2. W garnku połącz ze sobą cebulę, 10 ząbków czosnku oraz ziemniaki.

Obrazek

3. Następnie dodaj bulion, tymianek, sól oraz pieprz. Gotuj przez 20 minut.

Obrazek

4. Przełóż podpieczony czosnek do garnka z zupą.

Obrazek

5. Po czym zblenduj na krem i dodaj sok z połówki cytryny.

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀