Przez ten prosty błąd gotowana kukurydza stanie się twarda jak kamień. Wystarczy chwila nieuwagi
Choć ugotowanie kukurydzy wydaje się banalnie proste, to jednak nie zawsze efekty są takie, jakich oczekujemy. Twarda, łykowata i gdzie się podziała jej słodycz? Podpowiadamy, jak uniknąć takich wpadek.
16.08.2024 | aktual.: 16.08.2024 14:44
Najprostszy sposób na kukurydzę? Wystarczy ją ugotować. Ta prosta potrawa od razu przywołuje wspomnienia letnich wieczorów i wakacji nad morzem. Kolby kukurydzy z solą i masłem często są sprzedawane nawet na plaży.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Liście soczyście zielone
Gdy chcesz przygotować tę prostą przekąskę w domu, wybierz na starganie jak najświeższą kukurydzę. Przede wszystkim jej liście powinny być soczyście zielone i przylegające do kolby. Ziarna z kolei muszą być jasnożółte, jędrne i lśniące. Unikaj kolb z suchymi lub żółknącymi liśćmi oraz pustymi lub uszkodzonymi ziarnami. Trzon kukurydzy powinien być zielony i jędrny, bez żadnych plam. Jeśli kupujesz kukurydzę pakowaną, zwróć uwagę na to, by folia nie była zaparowana od środka.
Odpowiedni garnek
Kolby kukurydzy dokładnie oczyść z liści i włosków, obetnij także trzon, jeśli jest zbyt długi. Kukurydzę gotuj w dużym, szerokim garnku, który pomieści całą kolbę. Kluczowe jest, aby ilość wody była wystarczająca do całkowitego pokrycia kolby. Jeżeli garnek jest na tyle duży, że kolby mogą swobodnie obracać się w gotującej wodzie, to jest to idealne rozwiązanie.
Tylko bez soli
Najważniejsza zasada? Nie gotuj kukurydzy w wodzie z solą, bo właśnie wtedy stanie się twarda. Aby podkreślić naturalną słodycz tego warzywa, dobrze jest dodać do wody odrobinę cukru. Niektórzy dolewają też do wody mleka, by smak, był jeszcze bardziej delikatny. Kolby wkładaj do wrzątku i gotuj przez około 10-15 minut, w zależności od ich wielkości oraz świeżości.