WideoPrzygotowałam mini gołąbki z zaskakującym farszem. Każdy poprosił o dokładkę

Przygotowałam mini gołąbki z zaskakującym farszem. Każdy poprosił o dokładkę

Gołąbki w mini wydaniu to przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Tym razem postawiłam na nietypowy farsz z dodatkiem pieczarek oraz jasny sos zamiast klasycznego pomidorowego. To był strzał w dziesiątkę.

Mini gołąbki- Pyszności
Mini gołąbki- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

22.09.2023 09:06

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Gołąbki to jedno z moich ulubionych dań. Uwielbiam zarówno klasyczny przepis, jak i różne wariacje na ich temat. Chociaż najczęściej wybieram farsz z mięsa i ryżu, to tym razem postanowiłam połączyć kaszę jęczmienną z mielonym indykiem, pieczarkami i przyprawami. Danie wyszło po prostu bajecznie pyszne. Kiedy podałam je swoim bliskim, natychmiastowo zabrali się za pałaszowanie. Nie zabrakło próśb o dokładki, a moja teściowa od razu powiedziała, że koniecznie muszę dać jej przepis. Mini gołąbki zdecydowanie zrobił furorę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini gołąbki z pieczarkowym farszem

Składniki:

  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 2 cebule,
  • 500 g pieczarek,
  • łyżka majeranku,
  • 4 ząbki czosnku,
  • ⅓ szklanki posiekanej natki pietruszki,
  • 1.5 łyżeczki soli,
  • łyżeczka pieprzu,
  • 400 g mielonego mięsa z indyka,
  • 100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej,
  • 2 jaja,
  • kapusta pekińska,
  • 300 ml bulionu.

Sos:

  • ½ szklanki wody,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 500 ml bulionu,
  • ⅓ szklanki posiekanego koperku.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Cebulę drobno siekam i podsmażam na patelni z rozgrzanym olejem. Gdy się zeszkli, dorzucam umyte i pokrojone pieczarki (połowę ilości z listy składników). Gdy zbrązowieją, doprawiam całość majerankiem, solą oraz pieprzem i dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek.

Pieczarki z cebulką- Pyszności
Pieczarki z cebulką- Pyszności© Licencjodawca

Krok 2: Odcinam końcówkę z głąbek w kapuście pekińskiej i dzielę ją na liście. Każdy wrzucam do garnka z gorąca wodą i chwilę podgotowuję.

Krok 3: Do mielonego mięsa dorzucam ugotowaną kaszę, pieczarki z cebulką, dwa jajka, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszam całość, aby składniki się połączyły.

Krok 4: Formuję kulki z farszu i zawijam je w podgotowane liście kapusty pekińskiej.

Mini gołąbki- Pyszności
Mini gołąbki- Pyszności© Licencjodawca

Krok 5: Pozostałymi liśćmi wykładam głęboką patelnię. Następnie układam dość ciasno przygotowane mini gołąbki. Zalewam bulionem i duszę pod przykryciem przez 40 minut.

Duszenie gołąbków- Pyszności
Duszenie gołąbków- Pyszności© Licencjodawca

Krok 6: Przygotowuję sos. Do garnka wlewam wodę, wsypuję mąkę pszenną, dodaję śmietanę, bulion oraz drugą część podsmażonych pieczarek i podgrzewam całość, aż sos zgęstnieje. Na koniec dorzucam posiekany koperek.

Krok 7: Gotowe gołąbki polewam sosem pieczarkowym i podaję na ciepło. Smacznego!

Mini gołąbki z pieczarkowym farszem
Mini gołąbki z pieczarkowym farszem© Licencjodawca