Przygotowałam mini gołąbki z zaskakującym farszem. Każdy poprosił o dokładkę

Gołąbki w mini wydaniu to przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Tym razem postawiłam na nietypowy farsz z dodatkiem pieczarek oraz jasny sos zamiast klasycznego pomidorowego. To był strzał w dziesiątkę.

Mini gołąbki- PysznościMini gołąbki- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Gołąbki to jedno z moich ulubionych dań. Uwielbiam zarówno klasyczny przepis, jak i różne wariacje na ich temat. Chociaż najczęściej wybieram farsz z mięsa i ryżu, to tym razem postanowiłam połączyć kaszę jęczmienną z mielonym indykiem, pieczarkami i przyprawami. Danie wyszło po prostu bajecznie pyszne. Kiedy podałam je swoim bliskim, natychmiastowo zabrali się za pałaszowanie. Nie zabrakło próśb o dokładki, a moja teściowa od razu powiedziała, że koniecznie muszę dać jej przepis. Mini gołąbki zdecydowanie zrobił furorę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbków nigdy za wiele. A te w wersji mini skrywają same rarytasy

Mini gołąbki z pieczarkowym farszem

Składniki:

  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 2 cebule,
  • 500 g pieczarek,
  • łyżka majeranku,
  • 4 ząbki czosnku,
  • ⅓ szklanki posiekanej natki pietruszki,
  • 1.5 łyżeczki soli,
  • łyżeczka pieprzu,
  • 400 g mielonego mięsa z indyka,
  • 100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej,
  • 2 jaja,
  • kapusta pekińska,
  • 300 ml bulionu.

Sos:

  • ½ szklanki wody,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 500 ml bulionu,
  • ⅓ szklanki posiekanego koperku.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Cebulę drobno siekam i podsmażam na patelni z rozgrzanym olejem. Gdy się zeszkli, dorzucam umyte i pokrojone pieczarki (połowę ilości z listy składników). Gdy zbrązowieją, doprawiam całość majerankiem, solą oraz pieprzem i dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek.

Pieczarki z cebulką- Pyszności
Pieczarki z cebulką- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Odcinam końcówkę z głąbek w kapuście pekińskiej i dzielę ją na liście. Każdy wrzucam do garnka z gorąca wodą i chwilę podgotowuję.

Krok 3: Do mielonego mięsa dorzucam ugotowaną kaszę, pieczarki z cebulką, dwa jajka, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszam całość, aby składniki się połączyły.

Krok 4: Formuję kulki z farszu i zawijam je w podgotowane liście kapusty pekińskiej.

Mini gołąbki- Pyszności
Mini gołąbki- Pyszności © Licencjodawca

Krok 5: Pozostałymi liśćmi wykładam głęboką patelnię. Następnie układam dość ciasno przygotowane mini gołąbki. Zalewam bulionem i duszę pod przykryciem przez 40 minut.

Duszenie gołąbków- Pyszności
Duszenie gołąbków- Pyszności © Licencjodawca

Krok 6: Przygotowuję sos. Do garnka wlewam wodę, wsypuję mąkę pszenną, dodaję śmietanę, bulion oraz drugą część podsmażonych pieczarek i podgrzewam całość, aż sos zgęstnieje. Na koniec dorzucam posiekany koperek.

Krok 7: Gotowe gołąbki polewam sosem pieczarkowym i podaję na ciepło. Smacznego!

Mini gołąbki z pieczarkowym farszem
Mini gołąbki z pieczarkowym farszem © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯