Przygotowałam mini gołąbki z zaskakującym farszem. Każdy poprosił o dokładkę
Gołąbki w mini wydaniu to przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Tym razem postawiłam na nietypowy farsz z dodatkiem pieczarek oraz jasny sos zamiast klasycznego pomidorowego. To był strzał w dziesiątkę.
22.09.2023 09:06
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Gołąbki to jedno z moich ulubionych dań. Uwielbiam zarówno klasyczny przepis, jak i różne wariacje na ich temat. Chociaż najczęściej wybieram farsz z mięsa i ryżu, to tym razem postanowiłam połączyć kaszę jęczmienną z mielonym indykiem, pieczarkami i przyprawami. Danie wyszło po prostu bajecznie pyszne. Kiedy podałam je swoim bliskim, natychmiastowo zabrali się za pałaszowanie. Nie zabrakło próśb o dokładki, a moja teściowa od razu powiedziała, że koniecznie muszę dać jej przepis. Mini gołąbki zdecydowanie zrobił furorę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mini gołąbki z pieczarkowym farszem
Składniki:
- 5 łyżek oleju roślinnego,
- 2 cebule,
- 500 g pieczarek,
- łyżka majeranku,
- 4 ząbki czosnku,
- ⅓ szklanki posiekanej natki pietruszki,
- 1.5 łyżeczki soli,
- łyżeczka pieprzu,
- 400 g mielonego mięsa z indyka,
- 100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej,
- 2 jaja,
- kapusta pekińska,
- 300 ml bulionu.
Sos:
- ½ szklanki wody,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 500 ml bulionu,
- ⅓ szklanki posiekanego koperku.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Cebulę drobno siekam i podsmażam na patelni z rozgrzanym olejem. Gdy się zeszkli, dorzucam umyte i pokrojone pieczarki (połowę ilości z listy składników). Gdy zbrązowieją, doprawiam całość majerankiem, solą oraz pieprzem i dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek.
Krok 2: Odcinam końcówkę z głąbek w kapuście pekińskiej i dzielę ją na liście. Każdy wrzucam do garnka z gorąca wodą i chwilę podgotowuję.
Krok 3: Do mielonego mięsa dorzucam ugotowaną kaszę, pieczarki z cebulką, dwa jajka, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszam całość, aby składniki się połączyły.
Krok 4: Formuję kulki z farszu i zawijam je w podgotowane liście kapusty pekińskiej.
Krok 5: Pozostałymi liśćmi wykładam głęboką patelnię. Następnie układam dość ciasno przygotowane mini gołąbki. Zalewam bulionem i duszę pod przykryciem przez 40 minut.
Krok 6: Przygotowuję sos. Do garnka wlewam wodę, wsypuję mąkę pszenną, dodaję śmietanę, bulion oraz drugą część podsmażonych pieczarek i podgrzewam całość, aż sos zgęstnieje. Na koniec dorzucam posiekany koperek.
Krok 7: Gotowe gołąbki polewam sosem pieczarkowym i podaję na ciepło. Smacznego!