W tym urządzeniu można było przygotować prawdziwe rarytasy. Ciasto z niego to mistrzostwo świata
Masz prodiż w swoim domu? Dobrze się składa, bo możesz powrócić wspomnieniami do minionych czasów i z jego pomocą wyczarować naprawdę coś wyjątkowego. Poznaj przepis na ciasto z prodiża, które zachwyci smakiem i prostotą wykonania. Przekonajcie się sami!
Prodiż w kuchni - zapomniany relikt rodem z PRL
Dziś próżno szukać jakichkolwiek przepisów, do których można by wykorzystać prodiż. To urządzenie kuchenne, które było najczęściej wykorzystywane w czasach PRL-u. Okazuje się jednak, że można je jeszcze znaleźć w wielu polskich domach. Co prawda, zostało zastąpione przez piekarnik elektryczny, ale dlaczego by go nie użyć ponownie? Szczególnie że z jego pomocą możemy wyczarować takie cudo, jak ciasto z prodiża, którego przygotowanie zajmie dosłownie chwilę. A efekt końcowy wyjdzie zadowalający - będzie ono puszyste, smaczne i idealne do kawy, czy herbaty.
Okazuje się, że pomimo tego, że prodiż stanowi nieco zapomniane urządzenie, to w dalszym ciągu można je zakupić w niektórych sklepach AGD. Co prawda, jest to bardziej unowocześniona wersja, ale w jakimś stopniu na pewno uzyskamy pożądany efekt. Zastanawiasz się, jak wygląda i jak działa prodiż? Jest to metalowe naczynie elektryczne z pokrywą, które zostało wyposażone w centralnie umieszczony wizjer ze szkła hartowanego. W niektórych gospodarstwach domowych można znaleźć wersje zasilane gazem, jednak to urządzenia elektryczne są najpopularniejsze.
Jak przygotować ciasto z prodiża? To tylko parę chwil!
Jesień sprzyja pieczeniu ciast, po które sięgamy nieco chętniej niż w porze letniej. Dlatego, jeśli szukasz urozmaicenia, to przepis na ciasto z prodiża, może okazać się przysłowiowym "strzałem w dziesiątkę". Przekonajcie się sami!
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- pół szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- pół opakowania cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- około 500 g ulubionych owoców - mogą być maliny, truskawki, borówki, jeżyny i rabarbar
- cukier puder
- łyżka cukru trzcinowego.
Sposób przygotowania:
Aby przygotować ciasto z prodiża, obowiązkowe będzie posiadanie samego urządzenia w wersji elektrycznej lub gazowej. Przystępujemy do przygotowania ciasta i ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym - do uzyskania białości. W dalszej kolejności dodajemy do nich olej i przesianą mąkę, którą łączymy z proszkiem do pieczenia. Kolejny krok to oczyszczenie naszych owoców, pokrojenie ich na mniejsze kawałki i posypanie cukrem trzcinowym.
Prodiż smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, by ciasto z prodiża do niego nie przywierało. Przelewamy do niego masę i układamy na niej pokrojone owoce. Następnie pieczemy w prodiżu przez około 40 minut, do uzyskania efektu suchego patyczka. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i posypujemy je cukrem pudrem. Nasz deser jest już gotowy. Smacznego!
Chcesz powrócić do minionych czasów? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na ciasteczka z maszynki do mięsa, rodem z PRL-u: