PrzepisNajprostszy przepis na klasyczne racuchy od Ani Starmach. Placuszki są łatwe i bajecznie pyszne

Najprostszy przepis na klasyczne racuchy od Ani Starmach. Placuszki są łatwe i bajecznie pyszne

Racuchy Ani Starmach - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Anna Starmach
Racuchy Ani Starmach - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Anna Starmach

17.11.2022 21:19

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ania Starmach znowu zachwyciła nas autorskim przepisem. Tym razem pokazała, jak tworzy racuchy z jabłkami. Przepis jest prosty, bo jak sama Ania twierdzi, taki właśnie ma być. A jak dokładnie się prezentuje? Przeczytaj tekst i poznaj przepis na racuchy Ani Starmach.

Ania Starmach pokazała nam swój sposób przyrządzania racuchów z jabłkami na prowadzonym co piątek instagramowym Live'ie. Tym razem kulinarna specjalistka nagrywała go jeszcze z Teneryfy i o nietypowej dla siebie, późnej porze. Jak tłumaczy, wieczorne nagrywanie było spowodowane prostym faktem: o tej porze dzieciaki już śpią, a ona może w spokoju oddać się kuchennej pasji. Jak my to rozumiemy!

Na wstępie Live'a Ania Starmach tłumaczy, że jej przepisy pokazywane w piątkowych nagraniach są celowo bardzo proste. Kieruje je przecież do tych, którzy albo dopiero rozpoczynają swoją kulinarną przygodę, albo po prostu nie czują się jeszcze wystarczająco pewnie w przygotowaniu podstawowych dań. Takie podejście u jurorki MasterChefa i absolwentki rocznego kursu w najlepszej szkole kulinarnej świata jest warte docenienia. Jak tu jej nie kochać?

Racuchy Ani Starmach - Pyszności; foto: Canva
Racuchy Ani Starmach - Pyszności; foto: Canva

Spójrzmy więc na racuchy Ani Starmach, przygotowane przez nią na słonecznej Teneryfie i nie bez utrudnień. Z pełnym podziwem przyglądaliśmy się, jak sprawnie Ania obiera jabłka nożem... do masła.

Racuchy Ani Starmach

Składniki:

  • 170 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 4 kwaśne jabłka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu (tej przyprawy Ania nie mogła dostać na Teneryfie, ale poleca ją do przepisu)

Sposób przygotowania:

Jabłka obierz i pokrój w plasterki, a następnie w drobną kostkę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

Racuchy Ani Starmach - Pyszności; foto: Canva
Racuchy Ani Starmach - Pyszności; foto: Canva

Jajka rozbij do miski. Oddziel dłonią żółtka odbiałek. Żółtka roztrzep rózgą, dodaj cukier puder. Następnie stopniowo dodawaj mleko (ciągle mieszając), olej i po szczypcie przypraw. Teraz zacznij po trochu wsypywać mąkę. Jeśli (inaczej niż w przypadku Ani) nie robisz tego wieczorem, a twoje dzieciaki jeszcze nie śpią, możesz tu użyć miksera.

Do masy wrzuć pokrojone jabłka. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj ją delikatnie do przygotowanej masy z jabłkami. Wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj ciasto łyżką. Jeden racuch powinien składać się z dwóch łyżek ciasta. Smaż z obu stron po 1-2 minuty. Podawaj z cukrem pudrem.

Jeśli spodobał ci się przepis na racuchy Ani Starmach, sprawdź też ten przepis na puszyste placuszki twarogowe z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także