Najprostszy przepis na klasyczne racuchy od Ani Starmach. Placuszki są łatwe i bajecznie pyszne
Ania Starmach znowu zachwyciła nas autorskim przepisem. Tym razem pokazała, jak tworzy racuchy z jabłkami. Przepis jest prosty, bo jak sama Ania twierdzi, taki właśnie ma być. A jak dokładnie się prezentuje? Przeczytaj tekst i poznaj przepis na racuchy Ani Starmach.
Ania Starmach pokazała nam swój sposób przyrządzania racuchów z jabłkami na prowadzonym co piątek instagramowym Live'ie. Tym razem kulinarna specjalistka nagrywała go jeszcze z Teneryfy i o nietypowej dla siebie, późnej porze. Jak tłumaczy, wieczorne nagrywanie było spowodowane prostym faktem: o tej porze dzieciaki już śpią, a ona może w spokoju oddać się kuchennej pasji. Jak my to rozumiemy!
Na wstępie Live'a Ania Starmach tłumaczy, że jej przepisy pokazywane w piątkowych nagraniach są celowo bardzo proste. Kieruje je przecież do tych, którzy albo dopiero rozpoczynają swoją kulinarną przygodę, albo po prostu nie czują się jeszcze wystarczająco pewnie w przygotowaniu podstawowych dań. Takie podejście u jurorki MasterChefa i absolwentki rocznego kursu w najlepszej szkole kulinarnej świata jest warte docenienia. Jak tu jej nie kochać?
Spójrzmy więc na racuchy Ani Starmach, przygotowane przez nią na słonecznej Teneryfie i nie bez utrudnień. Z pełnym podziwem przyglądaliśmy się, jak sprawnie Ania obiera jabłka nożem... do masła.
Racuchy Ani Starmach
Składniki:
- 170 g mąki
- 150 ml mleka
- 4 kwaśne jabłka
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- szczypta cynamonu (tej przyprawy Ania nie mogła dostać na Teneryfie, ale poleca ją do przepisu)
Sposób przygotowania:
Jabłka obierz i pokrój w plasterki, a następnie w drobną kostkę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Jajka rozbij do miski. Oddziel dłonią żółtka odbiałek. Żółtka roztrzep rózgą, dodaj cukier puder. Następnie stopniowo dodawaj mleko (ciągle mieszając), olej i po szczypcie przypraw. Teraz zacznij po trochu wsypywać mąkę. Jeśli (inaczej niż w przypadku Ani) nie robisz tego wieczorem, a twoje dzieciaki jeszcze nie śpią, możesz tu użyć miksera.
Do masy wrzuć pokrojone jabłka. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj ją delikatnie do przygotowanej masy z jabłkami. Wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj ciasto łyżką. Jeden racuch powinien składać się z dwóch łyżek ciasta. Smaż z obu stron po 1-2 minuty. Podawaj z cukrem pudrem.
Jeśli spodobał ci się przepis na racuchy Ani Starmach, sprawdź też ten przepis na puszyste placuszki twarogowe z naszego kanału na YouTube.