Najprostszy przepis na klasyczne racuchy od Ani Starmach. Placuszki są łatwe i bajecznie pyszne

Ania Starmach znowu zachwyciła nas autorskim przepisem. Tym razem pokazała, jak tworzy racuchy z jabłkami. Przepis jest prosty, bo jak sama Ania twierdzi, taki właśnie ma być. A jak dokładnie się prezentuje? Przeczytaj tekst i poznaj przepis na racuchy Ani Starmach.

Racuchy Ani StarmachRacuchy Ani Starmach - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Anna Starmach

Ania Starmach pokazała nam swój sposób przyrządzania racuchów z jabłkami na prowadzonym co piątek instagramowym Live'ie. Tym razem kulinarna specjalistka nagrywała go jeszcze z Teneryfy i o nietypowej dla siebie, późnej porze. Jak tłumaczy, wieczorne nagrywanie było spowodowane prostym faktem: o tej porze dzieciaki już śpią, a ona może w spokoju oddać się kuchennej pasji. Jak my to rozumiemy!

Na wstępie Live'a Ania Starmach tłumaczy, że jej przepisy pokazywane w piątkowych nagraniach są celowo bardzo proste. Kieruje je przecież do tych, którzy albo dopiero rozpoczynają swoją kulinarną przygodę, albo po prostu nie czują się jeszcze wystarczająco pewnie w przygotowaniu podstawowych dań. Takie podejście u jurorki MasterChefa i absolwentki rocznego kursu w najlepszej szkole kulinarnej świata jest warte docenienia. Jak tu jej nie kochać?

Obrazek
Racuchy Ani Starmach - Pyszności; foto: Canva

Spójrzmy więc na racuchy Ani Starmach, przygotowane przez nią na słonecznej Teneryfie i nie bez utrudnień. Z pełnym podziwem przyglądaliśmy się, jak sprawnie Ania obiera jabłka nożem... do masła.

Racuchy Ani Starmach

Składniki:

  • 170 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 4 kwaśne jabłka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu (tej przyprawy Ania nie mogła dostać na Teneryfie, ale poleca ją do przepisu)

Sposób przygotowania:

Jabłka obierz i pokrój w plasterki, a następnie w drobną kostkę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

Obrazek
Racuchy Ani Starmach - Pyszności; foto: Canva

Jajka rozbij do miski. Oddziel dłonią żółtka odbiałek. Żółtka roztrzep rózgą, dodaj cukier puder. Następnie stopniowo dodawaj mleko (ciągle mieszając), olej i po szczypcie przypraw. Teraz zacznij po trochu wsypywać mąkę. Jeśli (inaczej niż w przypadku Ani) nie robisz tego wieczorem, a twoje dzieciaki jeszcze nie śpią, możesz tu użyć miksera.

Do masy wrzuć pokrojone jabłka. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj ją delikatnie do przygotowanej masy z jabłkami. Wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj ciasto łyżką. Jeden racuch powinien składać się z dwóch łyżek ciasta. Smaż z obu stron po 1-2 minuty. Podawaj z cukrem pudrem.

Jeśli spodobał ci się przepis na racuchy Ani Starmach, sprawdź też ten przepis na puszyste placuszki twarogowe z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis