Robię ten omlet, gdy mam ochotę na coś słodkiego. Jest puszysty niczym chmurka i smakuje bajecznie

Kochamy omlety, w naszym domu pojawiają się regularnie. Czasem robię wersję wytrawną z warzywami, innym razem smażę puszyste placki na słodko i smaruję je masłem orzechowym. Ostatnio odkryłam zupełnie inną wersję, w której główną rolę gra pewna przyprawa. Moja córka wręcz je uwielbia, a ja zastępuję sobie nim słodycze.

OmletOmlet cynamonka robi furorę w moim domu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Jeśli tak jak ja uwielbiasz przyprawy korzenne, to ten przepis jest dla ciebie. To one nadają wypiekom i niektórym napojom charakteru. Ja często parzę sobie latte z przyprawą piernikową, a ostatnio odkryłam idealny patent na śniadanie (a nawet obiad czy kolację). Omlet cynamonka jest tak puszysty i smaczny, że nie można mu się oprzeć. Całość dopełnia charakterystyczny aromat kardamonu. Ta propozycja zasmakuje dzieciom, więc możesz przygotować ją dla całej rodziny. To o wiele lepsze niż kolejny batonik lub wafelek w śniadaniówce.

Omlet po japońsku, który wygląda jak dzieło sztuki. Zrób na śniadanie i zaskocz bliskich

Omlet cynamonka jest banalnie prosty w wykonaniu

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1/3 szklanki mleka (ja polecam na przykład owsiane lub migdałowe),
  • 1/3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej,
  • 1 łyżka masła orzechowego (np. z nerkowców lub pistacjowego),
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta kardamonu,
  • 1,5 łyżki cukru trzcinowego (może być też zwykły lub jakiś słodzik),
  • 1/2 łyżeczki oliwy lub oleju do smażenia,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z łyżką cukru i masłem orzechowym na puszystą masę.
  2. Dodaj mleko oraz mąkę, wymieszaj dokładnie.
  3. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie połącz z wcześniej przygotowaną masą.
  4. Około 1/4 masy przelej do osobnej miski, dodaj do niej cynamon, kardamon i pozostały cukier trzcinowy.
  5. Rozgrzej olej na patelni. Wlej jasną masę, wygładź powierzchnię, a następnie dekoruj ją "wzorkami" z masy cynamonowej.
  6. Smaż na małym ogniu, pod przykryciem przez 8-10 minut, aż wierzch się zetnie.
  7. Podawaj z ulubionymi owocami, np. jabłkami lub innymi dodatkami. Możesz posmarować go też masłem orzechowym z dżemem.

Omlet cynamonka jest na tyle uniwersalny, że możesz go modyfikować pod siebie. Jeśli chcesz, dodaj więcej kardamonu lub go pomiń. Dobrym pomysłem jest też dodanie kakao, dzięki czemu wzorki będą się jeszcze bardziej wyróżniać, a twój "wypiek" będzie wyglądał jak zebra.

Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki