Robię ten omlet, gdy mam ochotę na coś słodkiego. Jest puszysty niczym chmurka i smakuje bajecznie

Kochamy omlety, w naszym domu pojawiają się regularnie. Czasem robię wersję wytrawną z warzywami, innym razem smażę puszyste placki na słodko i smaruję je masłem orzechowym. Ostatnio odkryłam zupełnie inną wersję, w której główną rolę gra pewna przyprawa. Moja córka wręcz je uwielbia, a ja zastępuję sobie nim słodycze.

OmletOmlet cynamonka robi furorę w moim domu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Jeśli tak jak ja uwielbiasz przyprawy korzenne, to ten przepis jest dla ciebie. To one nadają wypiekom i niektórym napojom charakteru. Ja często parzę sobie latte z przyprawą piernikową, a ostatnio odkryłam idealny patent na śniadanie (a nawet obiad czy kolację). Omlet cynamonka jest tak puszysty i smaczny, że nie można mu się oprzeć. Całość dopełnia charakterystyczny aromat kardamonu. Ta propozycja zasmakuje dzieciom, więc możesz przygotować ją dla całej rodziny. To o wiele lepsze niż kolejny batonik lub wafelek w śniadaniówce.

Omlet po japońsku, który wygląda jak dzieło sztuki. Zrób na śniadanie i zaskocz bliskich

Omlet cynamonka jest banalnie prosty w wykonaniu

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1/3 szklanki mleka (ja polecam na przykład owsiane lub migdałowe),
  • 1/3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej,
  • 1 łyżka masła orzechowego (np. z nerkowców lub pistacjowego),
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta kardamonu,
  • 1,5 łyżki cukru trzcinowego (może być też zwykły lub jakiś słodzik),
  • 1/2 łyżeczki oliwy lub oleju do smażenia,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z łyżką cukru i masłem orzechowym na puszystą masę.
  2. Dodaj mleko oraz mąkę, wymieszaj dokładnie.
  3. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie połącz z wcześniej przygotowaną masą.
  4. Około 1/4 masy przelej do osobnej miski, dodaj do niej cynamon, kardamon i pozostały cukier trzcinowy.
  5. Rozgrzej olej na patelni. Wlej jasną masę, wygładź powierzchnię, a następnie dekoruj ją "wzorkami" z masy cynamonowej.
  6. Smaż na małym ogniu, pod przykryciem przez 8-10 minut, aż wierzch się zetnie.
  7. Podawaj z ulubionymi owocami, np. jabłkami lub innymi dodatkami. Możesz posmarować go też masłem orzechowym z dżemem.

Omlet cynamonka jest na tyle uniwersalny, że możesz go modyfikować pod siebie. Jeśli chcesz, dodaj więcej kardamonu lub go pomiń. Dobrym pomysłem jest też dodanie kakao, dzięki czemu wzorki będą się jeszcze bardziej wyróżniać, a twój "wypiek" będzie wyglądał jak zebra.

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯