To proste i wyjątkowo puszyste ciasto. Gdy poznasz jego nazwę, parskniesz śmiechem
Ciasto Bałagan to prosty wypiek dla osób o artystycznej duszy. Dwukolorowe ciasto przeplata się ze sobą, tworząc fantastyczne wzory. To od ciebie zależy, jaki uzyskasz efekt końcowy.
Ciasto znane jest również jako Zebra lub babka marmurkowa. Można je wypiekać w formie na babkę lub keksówce, jeśli wolisz bardziej regularne kształty. Po przekrojeniu widać warstwy jasnego i kakaowego ciasta. Wbrew pozorom uzyskanie artystycznego nieładu nie jest niczym trudnym, a cały wypiek przygotujesz w 15 minut.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najlepszy przepis na drożdżówki z agrestem i budyniem. Konkurencja dla jagodzianek
W taki sposób tworzą się fantazyjne wzorki
Wystarczy podzielić ciasto na dwie części i jedną z nich wymieszać z kakao. Następnie przelewasz do formy po kolei jedno ciasto na drugie – możesz użyć łyżki, aby warstwy były cieńsze i bardziej kontrolowane.
Jeśli chcesz, aby ciemna warstwa była wilgotniejsza i bardziej czekoladowa, możesz wymienić kakao na czekoladę. Roztop ją w kąpieli wodnej z odrobiną śmietanki kremówki, a następnie wmieszaj do połowy ciasta.
Ilość jasnej i ciemnej masy nie musi być równa. Masz ochotę na mniej kakaowy wypiek, przelej do drugiej miski mniej ciasta i wymieszaj z 1 łyżką kakao. Do "Bałaganu" możesz dodać również owoce sezonowe, na przykład maliny lub czereśnie, aby wypiek był jeszcze ciekawszy, wilgotny i pełen letnich smaków.
Jak zrobić ciasto Bałagan?
Zacznij od roztopienia kostki masła w rondelku. Gdy będzie płynne, zestaw z kuchenki i odstaw do przestygnięcia. Jajka warto wyjąć wcześniej z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Przygotuj formę do babki lub keksówkę o wymiarach ok. 24 × 12 cm.
Składniki:
- 250 g mąki tortowej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 jajka,
- 200 g cukru drobnego,
- 200 g roztopionego i przestudzonego masła,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Przesiej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Sięgnij po jajka i ostrożnie oddziel białka od żółtek. Biała ubij na pianę, stopniowo dodawaj cukier, a następnie żółtka.
- Odłóż mikser i wmieszaj przestudzone masło.
- Dodaj także mąkę wymieszaną z proszkiem. Dokładnie wymieszaj do uzyskania jednorodnego, gładkiego ciasta.
- Podziel masę na dwie części, do jednej dodaj 2 łyżki kakao i dokładnie wymieszaj.
- Formę do ciasta natłuść masłem i oprósz bułką tartą. Nakładaj naprzemiennie jasne i ciemne ciasto.
- Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 50 minut.
- Po tym czasie sprawdź przy pomocy drewnianego patyczka, czy ciasto jest już dobrze wypieczone. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
Przed podaniem możesz polać ciasto lukrem, polewą z roztopionej czekolady lub oprószyć cukrem pudrem. Lukier przygotujesz z soku z cytryny i cukru pudru. Do posypania użyj płatków migdałowych lub posiekanych orzechów.