Nie dodawaj do rosołu chemicznej kostki, maggi czy mieszanek przypraw. Szefowie kuchni mają lepszy sposób

Zupy kojarzą nam się z czymś lekkim i zdrowym. Na chorobę - rosołek. Na dzień po suto zakrapianej imprezie - rosołek. Zdarza się jednak, że dodajemy do tego dania niepotrzebną chemię, podczas gdy istnieją sposoby na jej uniknięcie. W tym celu polecamy wam zdrowy patent: rosół z dodatkiem sosu sojowego. 

Nie dodawaj do rosołu chemicznej kostki, maggi czy mieszanek przypraw. Szefowie kuchni mają lepszy sposóbRosół z dodatkiem sosu sojowego - Pyszności; Foto: Canva
SKOMENTUJ
Obraz

Wiemy, co powiecie. To super, że rosół bez kostki i maggi będzie zdrowy, ale co z tego, skoro nie będzie wystarczająco esencjonalny? W końcu żeby wchłonąć zawarte w nim aminokwasy i witaminy trzeba go jeszcze wcześniej zjeść. Doskonale zdajemy sobie z tego sprawę, bo sami jesteśmy fanami tej zupy.

Pomysłów na uzyskanie wyrazistego smaku jest wiele, ale nie wszystkie dobrze wpływają na nasze zdrowie.

Opalanie cebuli, mieszanie rodzajów mięs, a nawet dodawanie lodu do wywaru, by wydłużyć proces gotowania. Patentów na uzyskanie dobrego smaku i klarowności jest wiele i póki pozostajemy przy tych naturalnych sposobach - nie zamierzamy się z nimi kłócić.

Na rynku są jednak przyprawy, które często dodajemy do rosołu, a które - gdyby istniały pod innymi nazwami - nigdy nie trafiłyby do naszych koszyków w sklepie. No bo kto by sięgnął po ekstrakt drożdżowy, glutaminian sodu i rybonukleotyd disodowy? A właśnie to ląduje w naszej zupie, jeśli dodamy do niej popularną maggi.

Obraz

Sos sojowy zamiast kostki

Podobne wzmacniacze smaku znajdują się w kostkach rosołowych. Zamiast nich, proponujemy użycie sosu sojowego. Jest naturalnie zdrowszy od kostek, bo składa się tylko z czterech składników: wody, soi, pszenicy i soli. Jeśli chcecie ograniczyć słoność, a pozostać przy smaku umami, możecie wybrać zielony sos sojowy z mniejszą zawartością soli.

Mimo wszystko przeczytaj skład

W supermarketach możecie natknąć się na chemicznie wyprodukowany sos sojowy, którego skład może sprawić wam przykrą niespodziankę. Najlepiej będzie poszukać tej przyprawy w sklepach z produktami azjatyckimi.

A może ze względu na zbliżające się Halloween macie ochotę na zupę z dyni? Łapcie sprawdzony przepis i smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie