InspiracjeNie dodawaj do rosołu chemicznej kostki, maggi czy mieszanek przypraw. Szefowie kuchni mają lepszy sposób

Nie dodawaj do rosołu chemicznej kostki, maggi czy mieszanek przypraw. Szefowie kuchni mają lepszy sposób

Rosół z dodatkiem sosu sojowego - Pyszności; Foto: Canva
Rosół z dodatkiem sosu sojowego - Pyszności; Foto: Canva

08.10.2022 10:13

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zupy kojarzą nam się z czymś lekkim i zdrowym. Na chorobę - rosołek. Na dzień po suto zakrapianej imprezie - rosołek. Zdarza się jednak, że dodajemy do tego dania niepotrzebną chemię, podczas gdy istnieją sposoby na jej uniknięcie. W tym celu polecamy wam zdrowy patent: rosół z dodatkiem sosu sojowego. 

Obraz

Wiemy, co powiecie. To super, że rosół bez kostki i maggi będzie zdrowy, ale co z tego, skoro nie będzie wystarczająco esencjonalny? W końcu żeby wchłonąć zawarte w nim aminokwasy i witaminy trzeba go jeszcze wcześniej zjeść. Doskonale zdajemy sobie z tego sprawę, bo sami jesteśmy fanami tej zupy.

Pomysłów na uzyskanie wyrazistego smaku jest wiele, ale nie wszystkie dobrze wpływają na nasze zdrowie.

Opalanie cebuli, mieszanie rodzajów mięs, a nawet dodawanie lodu do wywaru, by wydłużyć proces gotowania. Patentów na uzyskanie dobrego smaku i klarowności jest wiele i póki pozostajemy przy tych naturalnych sposobach - nie zamierzamy się z nimi kłócić.

Na rynku są jednak przyprawy, które często dodajemy do rosołu, a które - gdyby istniały pod innymi nazwami - nigdy nie trafiłyby do naszych koszyków w sklepie. No bo kto by sięgnął po ekstrakt drożdżowy, glutaminian sodu i rybonukleotyd disodowy? A właśnie to ląduje w naszej zupie, jeśli dodamy do niej popularną maggi.

Obraz

Sos sojowy zamiast kostki

Podobne wzmacniacze smaku znajdują się w kostkach rosołowych. Zamiast nich, proponujemy użycie sosu sojowego. Jest naturalnie zdrowszy od kostek, bo składa się tylko z czterech składników: wody, soi, pszenicy i soli. Jeśli chcecie ograniczyć słoność, a pozostać przy smaku umami, możecie wybrać zielony sos sojowy z mniejszą zawartością soli.

Mimo wszystko przeczytaj skład

W supermarketach możecie natknąć się na chemicznie wyprodukowany sos sojowy, którego skład może sprawić wam przykrą niespodziankę. Najlepiej będzie poszukać tej przyprawy w sklepach z produktami azjatyckimi.

A może ze względu na zbliżające się Halloween macie ochotę na zupę z dyni? Łapcie sprawdzony przepis i smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także