Nie dodawaj do rosołu chemicznej kostki, maggi czy mieszanek przypraw. Szefowie kuchni mają lepszy sposób
Zupy kojarzą nam się z czymś lekkim i zdrowym. Na chorobę - rosołek. Na dzień po suto zakrapianej imprezie - rosołek. Zdarza się jednak, że dodajemy do tego dania niepotrzebną chemię, podczas gdy istnieją sposoby na jej uniknięcie. W tym celu polecamy wam zdrowy patent: rosół z dodatkiem sosu sojowego.
Wiemy, co powiecie. To super, że rosół bez kostki i maggi będzie zdrowy, ale co z tego, skoro nie będzie wystarczająco esencjonalny? W końcu żeby wchłonąć zawarte w nim aminokwasy i witaminy trzeba go jeszcze wcześniej zjeść. Doskonale zdajemy sobie z tego sprawę, bo sami jesteśmy fanami tej zupy.
Pomysłów na uzyskanie wyrazistego smaku jest wiele, ale nie wszystkie dobrze wpływają na nasze zdrowie.
Opalanie cebuli, mieszanie rodzajów mięs, a nawet dodawanie lodu do wywaru, by wydłużyć proces gotowania. Patentów na uzyskanie dobrego smaku i klarowności jest wiele i póki pozostajemy przy tych naturalnych sposobach - nie zamierzamy się z nimi kłócić.
Na rynku są jednak przyprawy, które często dodajemy do rosołu, a które - gdyby istniały pod innymi nazwami - nigdy nie trafiłyby do naszych koszyków w sklepie. No bo kto by sięgnął po ekstrakt drożdżowy, glutaminian sodu i rybonukleotyd disodowy? A właśnie to ląduje w naszej zupie, jeśli dodamy do niej popularną maggi.
Sos sojowy zamiast kostki
Podobne wzmacniacze smaku znajdują się w kostkach rosołowych. Zamiast nich, proponujemy użycie sosu sojowego. Jest naturalnie zdrowszy od kostek, bo składa się tylko z czterech składników: wody, soi, pszenicy i soli. Jeśli chcecie ograniczyć słoność, a pozostać przy smaku umami, możecie wybrać zielony sos sojowy z mniejszą zawartością soli.
Mimo wszystko przeczytaj skład
W supermarketach możecie natknąć się na chemicznie wyprodukowany sos sojowy, którego skład może sprawić wam przykrą niespodziankę. Najlepiej będzie poszukać tej przyprawy w sklepach z produktami azjatyckimi.
A może ze względu na zbliżające się Halloween macie ochotę na zupę z dyni? Łapcie sprawdzony przepis i smacznego!