Ta zupa z ziemniaków rozgrzewa najlepiej na świecie. Dodaj jeszcze jedno warzywo, aby nadać jej cudownego aromatu

Za oknem minusowe temperatury, a o szyby bębni śnieg. Co powiesz na zupę, która lepiej niż cokolwiek innego rozgrzeje cię w takie mroźne, zimowe popołudnie? Mamy coś specjalnie na taką porę roku. Rozgrzewająca zupa zupa z ziemniaków - oto ona.

ObrazekRozgrzewająca zupa z ziemniaków - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Adam Ragusea

Zupa ziemniaczana najbardziej poleca się właśnie na chłodne dni. Niesie ze sobą niesamowicie rozgrzewające właściwości, a jesteśmy pewni, że tobie - tak jak i nam - teraz się to przyda najbardziej.

Możesz ją zrobić z dodatkiem mięsa lub bez niego. W przepisie został zawarty boczek, który doskonale komponuje się z ziemniaczkami. Popularnym mięsem w kartoflankach są też żeberka, salami albo drób.

Obrazek
Rozgrzewająca zupa z ziemniaków - Pyszności; foto: Canva

Nasza rozgrzewająca zupa z ziemniaków zawiera jeszcze jedno cenne warzywo: pora. I to w niemałych ilościach. Dodaje on zupie pikanterii i wyraźnego aromatu. Ta ziemniaczanka posmakuje każdemu. Jesteś ciekawa, jak się ją przyrządza? Oto przepis.

Rozgrzewająca zupa z ziemniaków

Składniki:

          
  • 100 g bekonu lub twardego salami
  • 700 g pora
  • 700 g ziemniaków
  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • świeży rozmaryn
  • świeży tymianek

Sposób przygotowania:

Mięso pokrój w niezbyt drobną kostkę. Wrzuć je do garnka i nastaw pod nim niewielki ogień. Niech tłuszczyk zacznie się wytapiać.

W tym czasie przygotuj pora. Rozetnij go najpierw wzdłuż - dzięki temu będziesz mogła go odpowiednio umyć z zalegającego tam piasku. Następnie pokrój go w cienkie piórka. Nie pomijaj za dużo zielonej części - jest wyjątkowo aromatyczna. Wyrzuć tylko najbardziej suchą część z samej góry. Tak pociętego pora dodaj do zbrązowiałego już mięsa.

Obrazek
Rozgrzewająca zupa z ziemniaków - Pyszności; foto: Canva

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Dodaj do garnka z mięsem i porem. Wszystkie składniki zalej bulionem i gotuj przez około pół godziny. Po tym czasie dodaj śmietankę, ciągle mieszając. Gotuj na wolnym ogniu, aż zupa zgęstnieje.

Dopraw solą, pieprzem i świeżymi ziołami. Niektórzy w tym momencie blendują ziemniaczankę. Decyzję pozostawiamy tobie. Smacznego!

A jeśli szukasz słodkich inspiracji, obejrzyj ten filmik z naszego kanału na YouTube. Znajdziesz tam przepis na włoskie cantuccini, czyli kruche ciasteczka z migdałami.

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita