WAŻNE
TERAZ

Premier zdradził nową nazwę CPK. "Polska rozwija skrzydła"

Ta zupa z ziemniaków rozgrzewa najlepiej na świecie. Dodaj jeszcze jedno warzywo, aby nadać jej cudownego aromatu

Za oknem minusowe temperatury, a o szyby bębni śnieg. Co powiesz na zupę, która lepiej niż cokolwiek innego rozgrzeje cię w takie mroźne, zimowe popołudnie? Mamy coś specjalnie na taką porę roku. Rozgrzewająca zupa zupa z ziemniaków - oto ona.

ObrazekRozgrzewająca zupa z ziemniaków - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Adam Ragusea

Zupa ziemniaczana najbardziej poleca się właśnie na chłodne dni. Niesie ze sobą niesamowicie rozgrzewające właściwości, a jesteśmy pewni, że tobie - tak jak i nam - teraz się to przyda najbardziej.

Możesz ją zrobić z dodatkiem mięsa lub bez niego. W przepisie został zawarty boczek, który doskonale komponuje się z ziemniaczkami. Popularnym mięsem w kartoflankach są też żeberka, salami albo drób.

Obrazek
Rozgrzewająca zupa z ziemniaków - Pyszności; foto: Canva

Nasza rozgrzewająca zupa z ziemniaków zawiera jeszcze jedno cenne warzywo: pora. I to w niemałych ilościach. Dodaje on zupie pikanterii i wyraźnego aromatu. Ta ziemniaczanka posmakuje każdemu. Jesteś ciekawa, jak się ją przyrządza? Oto przepis.

Rozgrzewająca zupa z ziemniaków

Składniki:

          
  • 100 g bekonu lub twardego salami
  • 700 g pora
  • 700 g ziemniaków
  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • świeży rozmaryn
  • świeży tymianek

Sposób przygotowania:

Mięso pokrój w niezbyt drobną kostkę. Wrzuć je do garnka i nastaw pod nim niewielki ogień. Niech tłuszczyk zacznie się wytapiać.

W tym czasie przygotuj pora. Rozetnij go najpierw wzdłuż - dzięki temu będziesz mogła go odpowiednio umyć z zalegającego tam piasku. Następnie pokrój go w cienkie piórka. Nie pomijaj za dużo zielonej części - jest wyjątkowo aromatyczna. Wyrzuć tylko najbardziej suchą część z samej góry. Tak pociętego pora dodaj do zbrązowiałego już mięsa.

Obrazek
Rozgrzewająca zupa z ziemniaków - Pyszności; foto: Canva

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Dodaj do garnka z mięsem i porem. Wszystkie składniki zalej bulionem i gotuj przez około pół godziny. Po tym czasie dodaj śmietankę, ciągle mieszając. Gotuj na wolnym ogniu, aż zupa zgęstnieje.

Dopraw solą, pieprzem i świeżymi ziołami. Niektórzy w tym momencie blendują ziemniaczankę. Decyzję pozostawiamy tobie. Smacznego!

A jeśli szukasz słodkich inspiracji, obejrzyj ten filmik z naszego kanału na YouTube. Znajdziesz tam przepis na włoskie cantuccini, czyli kruche ciasteczka z migdałami.

Wybrane dla Ciebie
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟