Biorę banana i blenduję z 3 składnikami. Po chwili mam koktajl, który dodaje kopa
Banan to nie tylko źródło naturalnej słodyczy, ale również jeden z najlepiej przyswajalnych owoców. Zawiera cenny potas, który reguluje ciśnienie krwi, a także magnez, fosfor i wapń, które wspierają układ nerwowy i wzmacniają kości. Obecne w nim pektyny i błonnik korzystnie wpływają na trawienie oraz utrzymują prawidłowy poziom cholesterolu.
Masło orzechowe dodaje koktajlowi wyrazisty smak i wartości odżywcze. To źródło białka roślinnego, zdrowych tłuszczów i witamin z grupy B, E oraz niacyny. Zawarte w nim antyoksydanty i nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają serce, a błonnik pozytywnie wpływa na sytość i metabolizm.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy kompot z 3 owocowych klasyków. Smak jak u babci
Przepis na koktajl z masłem orzechowym
Taki koktajl bananowo-orzechowy to świetny wybór dla zabieganych, aktywnych osób i wszystkich, którzy szukają smacznego sposobu na wzmocnienie organizmu. Sprawdza się zarówno w godzinach porannych, jak i po treningu, ponieważ dostarcza siłę bez uczucia ciężkości.
Składniki:
- 1 mały banan (80 g),
- 1 duża łyżka masła orzechowego (30 g),
- 2 daktyle suszone (20 g),
- 1 szkl. mleka migdałowego (200 g).
Sposób przygotowania:
Krok 1. Daktyle pokrój w małe kawałki, umieść w miseczce i zalej wrzątkiem. Ilość wody dostosuj tak, aby tylko delikatnie przykryła daktyle. Odstaw na kilka minut.
Krok 2. Banana umyj, obierz i pokrój w mniejsze kawałki.
Krok 3. W kielichu blendera umieść mleko (możesz użyć jakiekolwiek mleko roślinne), banana, masło orzechowe i odcedzone daktyle. Zblenduj na gładką masę.
Krok 4. Przelej do szklanki i gotowe!