Chrupią jak z kina, robi się je w 5 minut. I nie zgadniesz, w czym
Pokrój placek w trójkąty i posmaruj oliwą z przyprawami. Świetnie sprawdzi się sól, wędzona papryka, czosnek w proszku, curry albo zioła prowansalskie. W ciągu kilku minut powstają idealnie chrupiące chipsy, które można podjadać same lub salsą, guacamole, hummusem albo jogurtowym dipem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tortillowe szaszłyki z wołowiną. Pomysł na ciepłą przekąskę z piekarnika
To świetna alternatywa dla sklepowych przekąsek, bez konserwantów, sztucznych aromatów i zbędnych kalorii. Co więcej, takie nachosy odnajdą się również w formie szybkiego dodatku do sałatek, zup-kremów albo chrupiącego elementu lunch boxa. Jeśli szukasz pomysłu na domowy fast food w zdrowym wydaniu to jeden z tych przepisów, który zapisuje się na stałe. Jak zrobić nachosy z tortilli w mikrofalówce? Poznaj prosty przepis na nachosy z mikrofalówki!
Składniki na nachosy z tortilli z mikrofalówki
Składniki:
- 1 placek tortilli,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz ziołowy,
- bazylia,
- chili,
- słodka wędzona papryka.
Sposób przygotowania:
Krok 1: W miseczce umieść oliwę i szczyptę soli, pieprzu ziołowego, bazylii, chili oraz słodkiej wędzonej papryki. Dokładnie wymieszaj.
Krok 2: Rozłóż tortillę na talerzu i posmaruj oliwą lub przyprawioną mieszanką. Pokrój na trójkąty i włóż do mikrofalówki na 2-3 minuty. Co jakiś czas sprawdzaj, czy są już chrupiące.
Krok 3: Wyciągnij z mikrofalówki, gdy nachosy będą zarumienione. Od razu przełóż je do innego naczynia (aby nie przywarły do talerza). Nachosy kilka minut po wyciągnięciu z mikrofalówki powinny stwardnieć i zrobić się kruche.