Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej

Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem w lekkim sosie pomidorowym to danie, które od razu przywołuje wspomnienia z domowej kuchni. Ta wersja smakuje jak u babci, ale przygotowanie jest znacznie prostsze i mniej czasochłonne. To idealny wybór dla osób, które cenią tradycyjny smak, ale nie chcą spędzać godzin w kuchni.
Wyłóż gotowe gołąbki na talerz.Wyłóż gotowe gołąbki na talerz

W tej wersji gołąbków wykorzystuję mięso drobiowe, które jest lżejsze i delikatniejsze niż wieprzowe, ale nadal sycące i zawierające pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B oraz minerały. Dodatek ryżu powoduje, że danie jest bardziej puszyste i lekkostrawne, a całość świetnie komponuje się z prostym, domowym sosem pomidorowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bez pani z bazarku i wsypywania do reklamówki. Kupiliśmy truskawki w automacie

Choć przygotowanie gołąbków może wydawać się wymagające, ten przepis minimalizuje wysiłek. Te gołąbki zrobisz bez skomplikowanych etapów i z użyciem składników, które zazwyczaj masz już w kuchni. To danie świetnie pasuje na obiad, ponieważ można je z powodzeniem zamrozić lub podgrzać w kolejnych dniach i zawsze smakuje doskonale.

Gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym

Jeśli tęsknisz za smakiem domowego obiadu, ale nie masz czasu na wieloetapowe przygotowanie perfekcyjnych gołąbków to ta wersja będzie idealnym kompromisem. Są prostsze, ale równie pyszne. Jak zrobić gołąbki z ryżem i mięsem w sosie pomidorowym? Poznaj prosty przepis.

Składniki (2-3 sztuki):

  • 100 g mięsa mielonego z kurczaka,
  • 50 g ryżu basmati,
  • 100 g kapusty białej,
  • 30 g cebuli,
  • 30 g koncentratu pomidorowego,
  • do smaku sól,
  • do smaku pieprz,
  • według potrzeby wodę.

Sposób przygotowania:

Gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym przepis
Ugotuj ryż

Krok 1: Ugotuj ryż zgodnie z zaleceniami na opakowaniu (sprawdź przepis). W tym czasie zacznij przygotowywać pozostałe składniki.

gołąbki przepis
Sparz liście kapusty

Krok 2: W garnku zagotuj trochę wody (ilość wody dostosuj w taki sposób, aby liście kapusty były w całości przykryte). Po chwili włóż umyte liście. Gotuj około 7-9 min i w tym czasie kilka razy przewracaj je na drugą stronę. 

gołąbki przepis
Usuń zgrubienia z liści

Krok 3: Następnie wyciągnij liście z wrzątku. Po lekkim ostudzeniu odetnij twarde zgrubienia z każdego liścia (uważaj, aby nie zrobić dziur). 

golabki 3
Przygotuj farsz

Krok 4: Cebulę obierz i drobno pokrój. W miseczce umieść mięso, lekko przestudzony ryż i cebulę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszaj i ucieraj łyżką, aż do wyrobienia zwartej masy.

golabki 4
Nałóż farsz do liści

Krok 5: Nałóż przygotowany farsz z mięsa i ryżu na każdy liść (farsz podziel na tyle części ile jest liści). 

Keto gołąbki z kurczakiem przepis
Zawiń gołąbki

Krok 6: Połóż farsz na liściu. Najpierw zagnij jego dolną część na mięso. Potem zawiń oba boki liścia do środka, a na końcu zroluj całość ciasno do góry.

gołąbki przepis
Umieść gołąbki w rondelku z wodą i koncentratem

Krok 7: Na dno rondelka ułóż zawinięte gołąbki łączeniami do dołu. Dodaj koncentrat i wlej wodę do 3/4 wysokości gołąbków. Zagotuj i zmniejsz ogień. Przykryj pokrywką i gotuj do prawidłowej obróbki termicznej mięsa oraz miękkości kapusty, czyli przez około 45-55 min. W trakcie gotowania nie mieszaj w garnku (ewentualnie w razie potrzeby możesz potrząsać). Pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym przepis
Wyłóż gotowe gołąbki na talerz

Krok 8: Wyłóż na talerz.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej