Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
W tej wersji gołąbków wykorzystuję mięso drobiowe, które jest lżejsze i delikatniejsze niż wieprzowe, ale nadal sycące i zawierające pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B oraz minerały. Dodatek ryżu powoduje, że danie jest bardziej puszyste i lekkostrawne, a całość świetnie komponuje się z prostym, domowym sosem pomidorowym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bez pani z bazarku i wsypywania do reklamówki. Kupiliśmy truskawki w automacie
Choć przygotowanie gołąbków może wydawać się wymagające, ten przepis minimalizuje wysiłek. Te gołąbki zrobisz bez skomplikowanych etapów i z użyciem składników, które zazwyczaj masz już w kuchni. To danie świetnie pasuje na obiad, ponieważ można je z powodzeniem zamrozić lub podgrzać w kolejnych dniach i zawsze smakuje doskonale.
Gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym
Jeśli tęsknisz za smakiem domowego obiadu, ale nie masz czasu na wieloetapowe przygotowanie perfekcyjnych gołąbków to ta wersja będzie idealnym kompromisem. Są prostsze, ale równie pyszne. Jak zrobić gołąbki z ryżem i mięsem w sosie pomidorowym? Poznaj prosty przepis.
Składniki (2-3 sztuki):
- 100 g mięsa mielonego z kurczaka,
- 50 g ryżu basmati,
- 100 g kapusty białej,
- 30 g cebuli,
- 30 g koncentratu pomidorowego,
- do smaku sól,
- do smaku pieprz,
- według potrzeby wodę.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Ugotuj ryż zgodnie z zaleceniami na opakowaniu (sprawdź przepis). W tym czasie zacznij przygotowywać pozostałe składniki.
Krok 2: W garnku zagotuj trochę wody (ilość wody dostosuj w taki sposób, aby liście kapusty były w całości przykryte). Po chwili włóż umyte liście. Gotuj około 7-9 min i w tym czasie kilka razy przewracaj je na drugą stronę.
Krok 3: Następnie wyciągnij liście z wrzątku. Po lekkim ostudzeniu odetnij twarde zgrubienia z każdego liścia (uważaj, aby nie zrobić dziur).
Krok 4: Cebulę obierz i drobno pokrój. W miseczce umieść mięso, lekko przestudzony ryż i cebulę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszaj i ucieraj łyżką, aż do wyrobienia zwartej masy.
Krok 5: Nałóż przygotowany farsz z mięsa i ryżu na każdy liść (farsz podziel na tyle części ile jest liści).
Krok 6: Połóż farsz na liściu. Najpierw zagnij jego dolną część na mięso. Potem zawiń oba boki liścia do środka, a na końcu zroluj całość ciasno do góry.
Krok 7: Na dno rondelka ułóż zawinięte gołąbki łączeniami do dołu. Dodaj koncentrat i wlej wodę do 3/4 wysokości gołąbków. Zagotuj i zmniejsz ogień. Przykryj pokrywką i gotuj do prawidłowej obróbki termicznej mięsa oraz miękkości kapusty, czyli przez około 45-55 min. W trakcie gotowania nie mieszaj w garnku (ewentualnie w razie potrzeby możesz potrząsać). Pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 8: Wyłóż na talerz.