Kiedy sklepowe półki świeciły pustkami, mama robiła ten deser. Bije na głowę modne ciasta
Choć trudno nazwać go deserem dietetycznym, to przysmak, który ma swoje miejsce nawet w dobrze zbilansowanej diecie. Jeśli coś sprawia przyjemność i przypomina beztroskie chwile, nie należy z tego rezygnować. Wystarczy sięgać po mądre wersje. W tym przepisie cukier zastępuje erytrytol, a słodycz przełamują orzechy i gorzkie kakao. Całość smakuje jak dawniej, ale ta wersja jest trochę lżejsza.
Ciasto z kremem stracciatella na gofrach. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy
Kakao to nie tylko nośnik smaku, ale też źródło magnezu, potasu, cynku i żelaza, czyli składników wspierających układ nerwowy, odporność i koncentrację. Zawarte w nim również flawonoidy działają przeciwutleniająco. Orzechy włoskie dostarczają kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 oraz witaminę E, czyli składniki, które wspierają skórę i pracę mózgu. A herbatniki działają jak nośnik smaku i struktury, czyli dokładnie tak, jak w klasycznym przepisie, który wiele osób pamięta z rodzinnego domu.
Blok czekoladowy możesz przygotować w foremce i podzielić na porcje lub uformować go ręcznie i schłodzić w papierze do pieczenia. Przechowywany w lodówce świetnie sprawdzi się na deser do kawy, przekąskę na późne popołudnie albo słodki dodatek do weekendowego relaksu. Niby prosty, a jednak trudno o coś bardziej przywołującego wspomnienia. Jak zrobić blok czekoladowy? Poznaj prosty przepis.
Przepis na blok czekoladowy
Składniki:
- 8 herbatników,
- 4 orzechy włoskie,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka ciemnego kakao,
- 1/4 szklanki mleka 2 proc.,
- 1 łyżka słodzika bez kalorii np. erytrytolu.
Sposób przygotowania:
- W rondelku umieść mleko, słodzik i kakao. Podgrzej, cały czas mieszając trzepaczką kuchenną. Następnie dodaj miękkie masło.
- Dokładnie wymieszaj, aż do połączenia.
- Herbatniki i orzechy włoskie drobno pokrój, a następnie dodaj do masy. Po wymieszaniu przełóż do małej nieprzywierającej foremki (około 3 cm x 10 cm).
- Włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
- Blok czekoladowy jest gotowy do zjedzenia od razu gdy stwardnieje. Przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce do 2-3 dni.