Kiedy sklepowe półki świeciły pustkami, mama robiła ten deser. Bije na głowę modne ciasta

To ten deser, który przywołuje wspomnienia szybciej niż cokolwiek innego. Blok czekoladowy znają niemal wszyscy. Jest gęsty, słodki, intensywnie kakaowy i pełen chrupiących dodatków, a do jego przygotowania nie trzeba piekarnika ani skomplikowanych składników. Wystarczy miska, kilka prostych ruchów i chwila chłodzenia, by powstało coś pomiędzy ciastkiem a domową czekoladą. Smakuje znajomo, domowo i tak dobrze, że trudno zakończyć na jednym kawałku.
Blok czekoladowyFot. Licencjodawca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Choć trudno nazwać go deserem dietetycznym, to przysmak, który ma swoje miejsce nawet w dobrze zbilansowanej diecie. Jeśli coś sprawia przyjemność i przypomina beztroskie chwile, nie należy z tego rezygnować. Wystarczy sięgać po mądre wersje. W tym przepisie cukier zastępuje erytrytol, a słodycz przełamują orzechy i gorzkie kakao. Całość smakuje jak dawniej, ale ta wersja jest trochę lżejsza.

Ciasto z kremem stracciatella na gofrach. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy

Kakao to nie tylko nośnik smaku, ale też źródło magnezu, potasu, cynku i żelaza, czyli składników wspierających układ nerwowy, odporność i koncentrację. Zawarte w nim również flawonoidy działają przeciwutleniająco. Orzechy włoskie dostarczają kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 oraz witaminę E, czyli składniki, które wspierają skórę i pracę mózgu. A herbatniki działają jak nośnik smaku i struktury, czyli dokładnie tak, jak w klasycznym przepisie, który wiele osób pamięta z rodzinnego domu.

Blok czekoladowy możesz przygotować w foremce i podzielić na porcje lub uformować go ręcznie i schłodzić w papierze do pieczenia. Przechowywany w lodówce świetnie sprawdzi się na deser do kawy, przekąskę na późne popołudnie albo słodki dodatek do weekendowego relaksu. Niby prosty, a jednak trudno o coś bardziej przywołującego wspomnienia. Jak zrobić blok czekoladowy? Poznaj prosty przepis.

Przepis na blok czekoladowy

Składniki:

  • 8 herbatników,
  • 4 orzechy włoskie,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka ciemnego kakao,
  • 1/4 szklanki mleka 2 proc.,
  • 1 łyżka słodzika bez kalorii np. erytrytolu.
blok czekoladowy 4
Następnie dodaj pokrojone orzechy i herbatniki

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku umieść mleko, słodzik i kakao. Podgrzej, cały czas mieszając trzepaczką kuchenną. Następnie dodaj miękkie masło.
  2. Dokładnie wymieszaj, aż do połączenia.
  3. Herbatniki i orzechy włoskie drobno pokrój, a następnie dodaj do masy. Po wymieszaniu przełóż do małej nieprzywierającej foremki (około 3 cm x 10 cm).
  4. Włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
  5. Blok czekoladowy jest gotowy do zjedzenia od razu gdy stwardnieje. Przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce do 2-3 dni.
blok czekoladowy przepis
Zjedz po stwardnieniu
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji