Kiedy tortilla spotyka burgera… powstaje coś nieprzyzwoicie pysznego. Poznaj burgerotillę
Rozpuszczający się ser żółty dodaje całości kremowości, a majonez służy za sos, który podkręca smak każdego kęsa. Świeże warzywa, takie jak chrupiąca sałata, plasterki pomidora, ogórka i cebuli dostarczają witaminy, błonnik i przyjemną świeżość, która idealnie równoważy intensywność mięsa. Całość doprawiona przyprawami nabiera charakteru, o którym trudno zapomnieć.
To szybki i wygodny pomysł na obiad, kolację lub sycącą przekąskę, gotową w chwilę, ale na długo zostającą w pamięci (i na liście ulubionych dań). Jak zrobić tortillę z wołowiną? Poznaj prosty przepis!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zamiast gotować, upiekłam i włożyłam do burgera. Każdy się zajadał
Przepis na burgerotillę z wołowiną, serem i majonezem
Składniki:
- 1 tortilla (62 g),
- 1/4 opakowania mięsa mielonego wołowego (100 g),
- 1 plaster pomidora (20 g),
- 1/5 ogórka (20 g),
- 1 plaster sera żółtego (10 g),
- 1 liść sałaty (15 g),
- 1 łyżeczka majonezu (10 g),
- 1 łyżeczka masła klarowanego (4 g),
- chilli,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Krok 1. W miseczce umieść mięso mielone oraz szczyptę przyprawy chilli, soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj do otrzymania jednolitej masy, a następnie uformuj dłońmi kulę. Rozpłaszcz ją na okrągły kotlet o grubości około 1,5-2 cm.
Krok 2. Na patelni rozgrzej masło. Po chwili delikatnie włóż kotlet. Smaż około 3-4 minut na stronę, ale nie dłużej. Nie dotykaj kotleta do momentu przewrócenia na drugą stronę, ale kontroluj, aby go zbyt mocno nie przypalić. W trakcie smażenia przygotuj pozostałe składniki.
Krok 3. Liść sałaty umyj, osusz i pokrój w paseczki. Z umytego i osuszonego pomidora oraz ogórka odkrój plasterki.
Krok 4. Tortillę równomiernie posmaruj majonezem. Następnie połóż sałatę, pomidora, ogórka, kotleta i ser. Zawiń burgerotillę: najpierw złóż dwa boki, a następnie pozostałe w taki sposób, aby szczelnie zamknąć całą zawartość w tortilli.
Krok 5. Rozgrzej suchą patelnię na umiarkowanym ogniu. Smaż około 2-3 minut na małym ogniu zaczynając od strony łączeń. Następnie przewróć na drugą stronę i znowu smaż przez około 2-3 minuty. Pilnuj, aby nie przypalić placków.
Krok 6. Zjedz w całości lub przekrojoną na pół.