WAŻNE
TERAZ

"Byłam sześćdziesioną". Wstrząsające, co zrobiła jej klasa

Kiedy tortilla spotyka burgera… powstaje coś nieprzyzwoicie pysznego. Poznaj burgerotillę

Burgerotilla to kulinarne połączenie dwóch światów, czyli klasycznego burgera i chrupiącej tortilli, które razem tworzą coś absolutnie nieprzyzwoicie pysznego. Z zewnątrz złocista i lekko chrupiąca, w środku soczysta, aromatyczna, pełna smaku i wartości odżywczych. Mięso wołowe to nie tylko porcja białka, ale także źródło żelaza, które wspiera koncentrację, poziom energii i dobre samopoczucie.
Przełóż na talerzBurgerotilla to połączenie klasycznego burgera i chrupiącej tortilli

Rozpuszczający się ser żółty dodaje całości kremowości, a majonez służy za sos, który podkręca smak każdego kęsa. Świeże warzywa, takie jak chrupiąca sałata, plasterki pomidora, ogórka i cebuli dostarczają witaminy, błonnik i przyjemną świeżość, która idealnie równoważy intensywność mięsa. Całość doprawiona przyprawami nabiera charakteru, o którym trudno zapomnieć.

To szybki i wygodny pomysł na obiad, kolację lub sycącą przekąskę, gotową w chwilę, ale na długo zostającą w pamięci (i na liście ulubionych dań). Jak zrobić tortillę z wołowiną? Poznaj prosty przepis!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast gotować, upiekłam i włożyłam do burgera. Każdy się zajadał

Przepis na burgerotillę z wołowiną, serem i majonezem

Składniki:

  • 1 tortilla (62 g),
  • 1/4 opakowania mięsa mielonego wołowego (100 g),
  • 1 plaster pomidora (20 g),
  • 1/5 ogórka (20 g),
  • 1 plaster sera żółtego (10 g),
  • 1 liść sałaty (15 g),
  • 1 łyżeczka majonezu (10 g),
  • 1 łyżeczka masła klarowanego (4 g),
  • chilli,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Burger z wołowiną i sosem orzechowym przepis
Mięso wymieszaj z przyprawami, a następnie uformuj z niego kotlet

Krok 1. W miseczce umieść mięso mielone oraz szczyptę przyprawy chilli, soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj do otrzymania jednolitej masy, a następnie uformuj dłońmi kulę. Rozpłaszcz ją na okrągły kotlet o grubości około 1,5-2 cm.

Burgerotilla z wołowiną, serem i majonezem przepis
Usmaż mięso

Krok 2. Na patelni rozgrzej masło. Po chwili delikatnie włóż kotlet. Smaż około 3-4 minut na stronę, ale nie dłużej. Nie dotykaj kotleta do momentu przewrócenia na drugą stronę, ale kontroluj, aby go zbyt mocno nie przypalić. W trakcie smażenia przygotuj pozostałe składniki.

Burgerotilla z wołowiną, serem i majonezem przepis
Pokrój pozostałe składniki

Krok 3. Liść sałaty umyj, osusz i pokrój w paseczki. Z umytego i osuszonego pomidora oraz ogórka odkrój plasterki.

Burgerotilla z wołowiną, serem i majonezem przepis
Na tortilli rozsmaruj majonez i rozłóż wszystkie składniki. Następnie złóż burgerotillę

Krok 4. Tortillę równomiernie posmaruj majonezem. Następnie połóż sałatę, pomidora, ogórka, kotleta i ser. Zawiń burgerotillę: najpierw złóż dwa boki, a następnie pozostałe w taki sposób, aby szczelnie zamknąć całą zawartość w tortilli. 

Burgerotilla z wołowiną, serem i majonezem przepis
Podsmaż na suchej patelni

Krok 5. Rozgrzej suchą patelnię na umiarkowanym ogniu. Smaż około 2-3 minut na małym ogniu zaczynając od strony łączeń. Następnie przewróć na drugą stronę i znowu smaż przez około 2-3 minuty. Pilnuj, aby nie przypalić placków. 

Burgerotilla z wołowiną, serem i majonezem przepis
Przełóż na talerz

Krok 6. Zjedz w całości lub przekrojoną na pół.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba