Surowe mięso mielone zmieniło kolor na szary? To oznacza jedno

Mielone mięso wieprzowe o dobrej jakości powinno charakteryzować się barwą różowo-czerwoną. Czasami jednak już po kilku godzinach przechowywania w lodówce zaczyna szarzeć. Czy oznacza to, że jest nieświeże i nie należy go spożywać?

Czy można jeść zszarzałe mięso mielone?Czy można jeść zszarzałe mięso mielone?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Podczas zakupu mięsa w sklepie warto zwrócić uwagę na jego kolor. Mięso wieprzowe powinno mieć kolor różowo-czerwony, wołowe - ciemnoczerwony, a drobiowe - bladoróżowy. Niekiedy jednak po kilku chwilach spędzonych w lodówce mięso staje się zszarzałe. To symptom oznacza jedno.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tostowe pierożki z patelni robię w każdy weekend. Wszyscy się nimi zajadają

Dlaczego mięso mielone szarzeje? Czy można jeść szare mięso mielone?

Mielone mięso po kilku godzinach przechowywania w lodówce może zacząć nabierać szarej barwy. Zazwyczaj dzieje się tak, gdy przechowywane jest w nieszczelnym opakowaniu i ma dostępu powietrza. Czy zatem szarzenie mięsa jest powodem do niepokoju i znakiem, że zakupiliśmy wyrób, które nie jest już świeży i nie nadaje się do spożycia?

- W przypadku kontaktu mięsa z powietrzem i promieniowaniem widzialnym, następują procesy utleniania i fotooksydacji mioglobiny, co skutkuje zmianą zabarwienia mięsa na szare. Mioglobina jest białkiem, które bierze udział w procesach magazynowania tlenu w mięśniach - wyjaśnia mgr inż. Aleksandra Szuplewska z Wydziału Chemicznego Politechniki Warszawskiej dla portalu zywienie.abczdrowie.pl.

Mioglobina nadaje mięsu czerwoną barwę. Szarzenie mięsa jest więc naturalnym procesem, który zachodzi na jego powierzchni podczas procesu utleniania. Zatem jest to jedynie sygnał, że podczas przechowywania mięso miało kontakt z powietrzem. Jeśli nie ma innych oznak świadczących o tym, że mięso mielone jest zepsute, możemy je bez obaw przygotować i zjeść. Zachowuje ono wszystkie swoje wartości.

Zszarzałe mięso mielone - czy jest się czego obawiać?
Zszarzałe mięso mielone - czy jest się czego obawiać? © Pixabay

Jak wygląda zepsute mięso mielone? Jak kupić dobre mięso mielone?

Zepsute mięso mielone jest bardzo łatwo rozpoznać. To, które nie nadaje się już do spożycia, wydziela ostry i bardzo nieprzyjemny zapach. Jego wygląd również pozostawia wiele do życzenia. Zepsute mięso jest oślizgłe i lepkie. Innymi oznakami wskazującymi na nieświeżość mięsa są zielonkawy nalot i nietypowy kolor. W przypadku wołowiny powinniśmy zwrócić uwagę na brązowe zabarwienie mięsa, a w przypadku wieprzowiny na ciemnoróżowe. Zepsute mielone mięso drobiowe ma kolor sino-żółty.

Przed zakupem mięsa warto przyjrzeć się mu dokładnie. Wiele lad chłodniczych ma specjalnie zamontowane światła, które poprawiają koloryt i wygląd produktów mięsnych. Powinniśmy również unikać kupowania mięsa mielonego, w którym widoczne są żółte fragmenty tłuszczu i które miejscami zaczęło zasychać. Świadczy to o tym, że zostało przygotowane ze starego mięsa, które powinno zostać wycofane ze sprzedaży.

Przy zakupie gotowego, pakowanego mięsa mielonego powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na jego skład. Często w opakowaniu znajdziemy nie tylko mięso, ale również wypełniacze, barwniki i konserwanty. Zazwyczaj jest to mięso gorszej jakości, zmielone razem z tłuszczem i skórkami. Powinniśmy unikać więc kupowania mięsa oznaczonego jako garmażeryjne. Jeśli chcemy mieć pewność co do składu naszego mięsa mielonego, warto poprosić w sklepie o cały kawałek mięsa, na przykład łopatki wieprzowej i poprosić o zmielenie go na naszych oczach.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki