Najbardziej wciągająca przekąska. Zrobisz z tego, co masz w lodówce
Roladki z tortilli, tuńczyka i kukurydzy to jedna z tych przekąsek, która znika szybciej, niż zdążysz ją podać. Wyjątkowo kremowa konsystencja, pełna wyrazistego smaku, a do tego naprawdę prosta w przygotowaniu. To świetna opcja, gdy masz ochotę na coś na ząb, ale chcesz uniknąć ciężkich i niezdrowych przekąsek.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Tego typu roladki to zdrowa wersja fast foodu, który spokojnie możesz zabrać ze sobą do pracy, zjeść na drugie śniadanie lub podać gościom na spotkaniu. Sprawdza się dosłownie zawsze, nawet wtedy, gdy w lodówce pusto, a jedyne, co masz, to tuńczyk, tortilla i trochę warzyw.
W składzie znajdziesz m.in. tuńczyka w wodzie, czyli rybę bogatą w białko, witaminy z grupy B, jod i kwasy omega-3 oraz jogurt naturalny, musztardę, kukurydzę i odrobinę sera. Całość zyskuje wyraz dzięki szczypiorkowi i przyprawom.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Letnia surówka obiadowa w 5 minut. Hit z młodą kapustą
Zawijasz, kroisz, podajesz i gotowe. Tylko pamiętaj, że trudno poprzestać na jednej roladce. Jak zrobić roladki z tortilli?
Roladki z tortilli z tuńczykiem i kukurydzą
Składniki:
- 1 placek tortilli,
- 1/2 opakowania tuńczyka w wodzie w puszce,
- 20 g sera mozzarelli w kawałku,
- 1 łyżka kukurydzy konserwowej,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego 3 proc.,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżeczka szczypiorku,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Zetrzyj ser na tarce o średnich oczkach, a szczypiorek drobno posiekaj. W miseczce połącz odsączonego i rozdrobnionego tuńczyka, kukurydzę, jogurt, musztardę, starty ser i szczypiorek.
- Dopraw solą i pieprzem, po czym wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
- Placek tortilli równomiernie posmaruj przygotowanym farszem i zawiń w roladkę.
- Roladkę z tortilli potnij w około 2-3 cm kawałki. Przełóż na talerz.