Najbardziej wciągająca przekąska. Zrobisz z tego, co masz w lodówce

Roladki z tortilli, tuńczyka i kukurydzy to jedna z tych przekąsek, która znika szybciej, niż zdążysz ją podać. Wyjątkowo kremowa konsystencja, pełna wyrazistego smaku, a do tego naprawdę prosta w przygotowaniu. To świetna opcja, gdy masz ochotę na coś na ząb, ale chcesz uniknąć ciężkich i niezdrowych przekąsek.
TortillaWyłóż na talerz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Tego typu roladki to zdrowa wersja fast foodu, który spokojnie możesz zabrać ze sobą do pracy, zjeść na drugie śniadanie lub podać gościom na spotkaniu. Sprawdza się dosłownie zawsze, nawet wtedy, gdy w lodówce pusto, a jedyne, co masz, to tuńczyk, tortilla i trochę warzyw.

W składzie znajdziesz m.in. tuńczyka w wodzie, czyli rybę bogatą w białko, witaminy z grupy B, jod i kwasy omega-3 oraz jogurt naturalny, musztardę, kukurydzę i odrobinę sera. Całość zyskuje wyraz dzięki szczypiorkowi i przyprawom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Letnia surówka obiadowa w 5 minut. Hit z młodą kapustą

Zawijasz, kroisz, podajesz i gotowe. Tylko pamiętaj, że trudno poprzestać na jednej roladce. Jak zrobić roladki z tortilli?

Roladki z tortilli z tuńczykiem i kukurydzą

Składniki:

  • 1 placek tortilli,
  • 1/2 opakowania tuńczyka w wodzie w puszce,
  • 20 g sera mozzarelli w kawałku,
  • 1 łyżka kukurydzy konserwowej,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 3 proc.,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżeczka szczypiorku,
  • sól, pieprz.
Roladki z tortilli z tuńczykiem i kukurydzą przepis
Przygotuj pastę z tuńczyka

Sposób przygotowania:

  1. Zetrzyj ser na tarce o średnich oczkach, a szczypiorek drobno posiekaj. W miseczce połącz odsączonego i rozdrobnionego tuńczyka, kukurydzę, jogurt, musztardę, starty ser i szczypiorek.
  2. Dopraw solą i pieprzem, po czym wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
  3. Placek tortilli równomiernie posmaruj przygotowanym farszem i zawiń w roladkę. 
  4. Roladkę z tortilli potnij w około 2-3 cm kawałki. Przełóż na talerz.
Roladki z tortilli z tuńczykiem i kukurydzą przepis
Wyłóż na talerz
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji