Wymieszaj i polej kurczaka. Ta azjatycka marynata to strzał w dziesiątkę

To połączenie smaków powoduje, że zwykła pierś z kurczaka nabiera zupełnie nowego smaku i staje się naprawdę obłędna. Kurczak teriyaki to idealny przykład, jak z prostych składników można przygotować danie pełne egzotycznego aromatu. Delikatne mięso wchłania smak słodko-słonego sosu, a sezam i olej sezamowy dodają mu oryginalną nutę, która przenosi myślami prosto do Azji. To danie nie tylko wygląda efektownie, ale przede wszystkim smakuje tak, że trudno się od niego oderwać.
KurczakWyłóż na talerz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | 89538903797

Podstawą jest soczysta pierś z kurczaka, czyli chude mięso, które dostarcza pełnowartościowe białko i idealnie komponuje się z intensywnymi dodatkami. Sos sojowy nadaje smaku, syrop z agawy lub miód dodaje subtelną słodycz, a czosnek i chilli przełamują całość pikantnym akcentem, wzmacniając odporność i pobudzając metabolizm. Do tego dochodzi niepozorny sezam, pełen zdrowych tłuszczów, wapnia i magnezu, które wspierają układ kostny i nerwowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wygląda jak tortilla, ale nie ma grama mąki. Zwijam i zajadam na kolację lub śniadanie

Kurczak teriyaki świetnie sprawdza się w wielu wariantach. Można go podać z ryżem jaśminowym, makaronem ryżowym albo w towarzystwie chrupiącej sałatki. Dzięki temu jest uniwersalnym posiłkiem, zarówno na szybki obiad w tygodniu, jak i na elegancką kolację.

To danie pokazuje, że wystarczy kilka prostych składników i odpowiednie połączenie smaków, by zwykła pierś z kurczaka zamieniła się w prawdziwe kulinarne odkrycie.Jak zrobić pierś z kurczaka teriyaki? Poznaj prosty przepis na mięso w sosie teriyaki!

Przepis na kurczaka teriyaki

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka sezamu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka syropu z agawy lub miodu,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • chili.
Kurczak teriyaki przepis
Usmaż mięso

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce umieść sos sojowy, oliwę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, syrop z agawy/miód, olej sezamowy, sezam i szczyptę chilli. Wymieszaj. 
  2. Mięso oczyść i pokrój w drobne kawałki. Następnie dodaj mięso i dokładnie wymieszaj, tak aby każdy kawałek był obtoczony w marynacie. Włóż do lodówki na minimum 30 min, a najlepiej jeszcze dłużej (możesz pominąć marynowanie, ale smak mięsa będzie mniej wyrazisty).
  3. Przełóż na patelnię (razem z marynatą) i smaż na umiarkowanym ogniu pod przykryciem do prawidłowej obróbki termicznej mięsa, czyli przez około 10-12 min. Co chwilę mieszaj i przekładaj kawałki na drugą stronę. Wyłóż na talerz.
Kurczak teriyaki przepis
Wyłóż na talerz
Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯