PrzepisDietaTęsknisz za fast foodem? Domowa wersja dania gyros jest smaczniejsza i zdrowsza

Tęsknisz za fast foodem? Domowa wersja dania gyros jest smaczniejsza i zdrowsza

Boczniaki à la gyros
Boczniaki à la gyros
Źródło zdjęć: © Wydawnictwo RM
03.02.2024 09:05

Nie ma jak gyros. Dobrze doprawione mięso, pyszny sos i góra frytek lub pita. Niestety to prawdziwa bomba kaloryczna. Jeśli jesteś na diecie i nie możesz sobie pozwolić na taką rozpustę, przygotuj domową wersję. Ma o wiele mniej kalorii, a wcale nie ustępuje smakiem daniu z restauracji.

Boczniaki to bardzo zdrowe i smaczne grzyby. Ich kapelusze są bardzo delikatne, dlatego należy je myć ostrożnie, aby nie nasiąknęły wodą. Po ugotowaniu można je wykorzystać do sałatek, zup (np. wegetariańskich flaczków), a także jako farsz do naleśników czy pierogów. Doskonale nadają się również do omletów lub jako alternatywa dla klasycznego schabowego. Boczniaki można z powodzeniem mrozić, suszyć i marynować. Grillowane warto połączyć z serem i podać w formie pysznych tostów. Ze względu na wysoką zawartość białka, boczniaki zastąpią mięso.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Boczniaki à la gyros, czyli szybki obiad w stylu zdrowy fast food

Wartość odżywcza:

  • 452,4 kcal
  • B: 16,3 g T: 23,1 g W: 55,2 g
  • IG: 31 (niski)

Składniki:

  • 250 g boczniaków
  • 1 łyżeczka mielonej papryki łagodnej i ostrej
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta kolendry mielonej
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 placek tortilli pełnoziarnistej
  • garść miksu sałat
  • 1 pomidor
  • ½ cebuli czerwonej
  • ząbek czosnku
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka majonezu light
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Boczniaki pokrój w paski. Z oliwy, curry, kolendry, papryki i czosnku przygotuj marynatę i natrzyj nią boczniaki.
  2. Zamarynowane boczniaki podsmaż na patelni razem z marynatą. Po podsmażeniu dopraw odrobiną soli.
  3. Cebulę i pomidor pokrój na plastry. Placek tortilli pełnoziarnistej podgrzej na suchej patelni i wypełnij go sałatą.
  4. Sos czosnkowy: wymieszaj jogurt z majonezem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  5. Zapiekankę podawaj z sosem i pomidorkami. Dodaj pomidor, cebulę i podsmażone boczniaki, całość polej sosem czosnkowym i zawiń w roladkę.

Wskazówka

Boczniaki możesz wymienić na inne grzyby typu pieczarki białe lub brunatne. Grzyby najlepiej posolić po przygotowaniu, dzięki czemu nie staną się twarde i gumowate.

Przepis pochodzi z książki Moniki Krasy "Insulinooporność"

okładka
okładka© Wydawnictwo RM
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także