Tęsknisz za fast foodem? Domowa wersja dania gyros jest smaczniejsza i zdrowsza
Nie ma jak gyros. Dobrze doprawione mięso, pyszny sos i góra frytek lub pita. Niestety to prawdziwa bomba kaloryczna. Jeśli jesteś na diecie i nie możesz sobie pozwolić na taką rozpustę, przygotuj domową wersję. Ma o wiele mniej kalorii, a wcale nie ustępuje smakiem daniu z restauracji.
03.02.2024 09:05
Boczniaki to bardzo zdrowe i smaczne grzyby. Ich kapelusze są bardzo delikatne, dlatego należy je myć ostrożnie, aby nie nasiąknęły wodą. Po ugotowaniu można je wykorzystać do sałatek, zup (np. wegetariańskich flaczków), a także jako farsz do naleśników czy pierogów. Doskonale nadają się również do omletów lub jako alternatywa dla klasycznego schabowego. Boczniaki można z powodzeniem mrozić, suszyć i marynować. Grillowane warto połączyć z serem i podać w formie pysznych tostów. Ze względu na wysoką zawartość białka, boczniaki zastąpią mięso.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Boczniaki à la gyros, czyli szybki obiad w stylu zdrowy fast food
Wartość odżywcza:
- 452,4 kcal
- B: 16,3 g T: 23,1 g W: 55,2 g
- IG: 31 (niski)
Składniki:
- 250 g boczniaków
- 1 łyżeczka mielonej papryki łagodnej i ostrej
- 1 łyżeczka curry
- szczypta kolendry mielonej
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżki oliwy
- 1 placek tortilli pełnoziarnistej
- garść miksu sałat
- 1 pomidor
- ½ cebuli czerwonej
- ząbek czosnku
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka majonezu light
- szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
- Boczniaki pokrój w paski. Z oliwy, curry, kolendry, papryki i czosnku przygotuj marynatę i natrzyj nią boczniaki.
- Zamarynowane boczniaki podsmaż na patelni razem z marynatą. Po podsmażeniu dopraw odrobiną soli.
- Cebulę i pomidor pokrój na plastry. Placek tortilli pełnoziarnistej podgrzej na suchej patelni i wypełnij go sałatą.
- Sos czosnkowy: wymieszaj jogurt z majonezem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Zapiekankę podawaj z sosem i pomidorkami. Dodaj pomidor, cebulę i podsmażone boczniaki, całość polej sosem czosnkowym i zawiń w roladkę.
Wskazówka
Boczniaki możesz wymienić na inne grzyby typu pieczarki białe lub brunatne. Grzyby najlepiej posolić po przygotowaniu, dzięki czemu nie staną się twarde i gumowate.
Przepis pochodzi z książki Moniki Krasy "Insulinooporność"