Tęsknisz za fast foodem? Domowa wersja dania gyros jest smaczniejsza i zdrowsza

Nie ma jak gyros. Dobrze doprawione mięso, pyszny sos i góra frytek lub pita. Niestety to prawdziwa bomba kaloryczna. Jeśli jesteś na diecie i nie możesz sobie pozwolić na taką rozpustę, przygotuj domową wersję. Ma o wiele mniej kalorii, a wcale nie ustępuje smakiem daniu z restauracji.

Boczniaki à la gyrosBoczniaki à la gyros
Źródło zdjęć: © Wydawnictwo RM

Boczniaki to bardzo zdrowe i smaczne grzyby. Ich kapelusze są bardzo delikatne, dlatego należy je myć ostrożnie, aby nie nasiąknęły wodą. Po ugotowaniu można je wykorzystać do sałatek, zup (np. wegetariańskich flaczków), a także jako farsz do naleśników czy pierogów. Doskonale nadają się również do omletów lub jako alternatywa dla klasycznego schabowego. Boczniaki można z powodzeniem mrozić, suszyć i marynować. Grillowane warto połączyć z serem i podać w formie pysznych tostów. Ze względu na wysoką zawartość białka, boczniaki zastąpią mięso.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny krążek szczęścia robię przynajmniej raz w tygodniu. Taki jest dobry

Boczniaki à la gyros, czyli szybki obiad w stylu zdrowy fast food

Wartość odżywcza:

  • 452,4 kcal
  • B: 16,3 g T: 23,1 g W: 55,2 g
  • IG: 31 (niski)

Składniki:

  • 250 g boczniaków
  • 1 łyżeczka mielonej papryki łagodnej i ostrej
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta kolendry mielonej
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 placek tortilli pełnoziarnistej
  • garść miksu sałat
  • 1 pomidor
  • ½ cebuli czerwonej
  • ząbek czosnku
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka majonezu light
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Boczniaki pokrój w paski. Z oliwy, curry, kolendry, papryki i czosnku przygotuj marynatę i natrzyj nią boczniaki.
  2. Zamarynowane boczniaki podsmaż na patelni razem z marynatą. Po podsmażeniu dopraw odrobiną soli.
  3. Cebulę i pomidor pokrój na plastry. Placek tortilli pełnoziarnistej podgrzej na suchej patelni i wypełnij go sałatą.
  4. Sos czosnkowy: wymieszaj jogurt z majonezem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  5. Zapiekankę podawaj z sosem i pomidorkami. Dodaj pomidor, cebulę i podsmażone boczniaki, całość polej sosem czosnkowym i zawiń w roladkę.

Wskazówka

Boczniaki możesz wymienić na inne grzyby typu pieczarki białe lub brunatne. Grzyby najlepiej posolić po przygotowaniu, dzięki czemu nie staną się twarde i gumowate.

Przepis pochodzi z książki Moniki Krasy "Insulinooporność"

okładka
okładka © Wydawnictwo RM
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji