Sezon trwa w najlepsze. Nie ma bardziej odpowiedniego warzywa na śniadanie

Wiosna to czas, gdy nasze kubki smakowe domagają się świeżości, lekkości i odrobiny luksusu na talerzu. A jeśli chodzi o wiosenny luksus kulinarny, jedno warzywo nie ma sobie równych – szparagi!

SzparagiSzparagi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | nata_vkusidey
Paulina Hermann

Delikatne, aromatyczne i niesamowicie zdrowe, od lat zachwycają smakoszy na całym świecie. Dziś powiemy jedno: nie ma lepszego wyboru na śniadanie niż szparagi. To warzywo pojawia się w maju i błyskawicznie znika z targowych stoisk, dlatego warto wykorzystać każdą okazję, by po nie sięgnąć. Szparagi to nie tylko smak – to także źródło witamin (C, K, E, z grupy B), kwasu foliowego, błonnika oraz cennych antyoksydantów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa sałatka na grilla. Orzo wygląda jak ryż, ale to inny znany produkt

Szparagi – zielone złoto wiosny

Nie bez powodu nazywane są zielonym złotem – to warzywo o niezwykłych właściwościach prozdrowotnych, a jednocześnie tak uniwersalne, że pasuje dosłownie do wszystkiego. A już szczególnie do porannego posiłku. Szparagi to nie tylko pyszny dodatek do obiadu, ale też konkretna dawka zdrowia. Działają jak naturalny filtr – pomagają usuwać nadmiar wody i toksyn z organizmu. Zawarta w nich inulina wspiera pracę jelit, a przeciwutleniacze chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i stanami zapalnymi. Jeśli chcesz jeść lekko, zdrowo i nie rezygnować ze smaku – to warzywo jest strzałem w dziesiątkę.

W wielu krajach Europy Zachodniej śniadanie ze szparagami to norma – pojawiają się na tostach, w omletach, wrapach czy jako dodatek do sałatek. W Polsce czas najwyższy również sięgnąć po ten trend. Sezon jest krótki – nie zmarnuj go na nudne kanapki. Wprowadź do poranków coś wyjątkowego

Szparagi na śniadanie? To najlepszy pomysł!

Choć w Polsce wciąż najczęściej podajemy szparagi jako dodatek do obiadu, warto zmienić to przyzwyczajenie. Szparagi na śniadanie to pomysł, który powinien wejść do kulinarnego kanonu każdej kuchni. Są lekkie, sycące i idealnie komponują się z jajkami, serem, pieczywem czy nawet jogurtem naturalnym. Pasują też do sera feta. Można nawet zrobić z nimi tosty i kanapki. Szukasz pomysłu na szybkie i pożywne śniadanie? Mam dla ciebie propozycję.

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów,
  • 2 jajka,
  • kromka chleba żytniego lub pełnoziarnistego,
  • masło klarowane lub oliwa,
  • sól, pieprz, ulubione zioła (np. tymianek, szczypiorek).

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi umyj, odłam twarde końce.
  2. Wrzuć je na 2–3 minuty do wrzątku lub podsmaż na patelni z odrobiną masła - mają pozostać lekko chrupiące.
  3. Na osobnej patelni przygotuj jajka - mogą być sadzone, w koszulce albo na miękko, wedle gustu.
  4. Chleb podpiecz w tosterze lub na suchej patelni.
  5. Na kromce chleba ułóż szparagi, na nie jajko, posyp solą, pieprzem i ziołami. Gotowe!

Szparagi to warzywo, które ma wszystko – smak, wartości odżywcze i ogromny potencjał kulinarny. A śniadanie z ich udziałem to gwarancja dobrego początku dnia. Nie czekaj, aż sezon się skończy – kup pęczek świeżych szparagów i zrób sobie królewskie śniadanie. Gwarantuję – zakochasz się od pierwszego kęsa.

Wybrane dla Ciebie

Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność