Większość wylewa do zlewu, a to duży błąd. Jest bardzo cenna

Woda po gotowaniu jajek? Większość wylewa ją do zlewu, nie mając pojęcia, że to płynne złoto. Ma więcej zastosowań, niż się spodziewasz – a każde z nich to darmowy trik wart milion! Sprawdź, zanim wylejesz wszystko do zlewu.

Woda po gotowaniu jajekWoda po gotowaniu jajek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Paweł Kacperek
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Woda po gotowaniu jajek to skarb, który większość z nas bezmyślnie wylewa do zlewu. A przecież ta niepozorna ciecz jest pełna cennych minerałów, takich jak wapń, fosfor czy magnez, które mogą przynieść wiele korzyści w codziennym życiu. Zamiast ją marnować, warto poznać jej różnorodne zastosowania. Niektóre z nich bardzo cię zaskoczą i dadzą do myślenia. Będziesz mógł dać też "drugie życie" skorupkom jaja.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Jakie zastosowanie ma woda po gotowaniu jajek?

Zamiast lać wodę po gotowaniu jajek do zlewu, jakby to była to brudna ciecz po myciu naczyń, zrób z niej użytek w ogrodzie. Podlej nią warzywa. Po ostudzeniu to prawdziwy booster dla roślin – szczególnie pomidorów, papryki czy bakłażana, które wapń chłoną jak gąbka. Ten wypłukany ze skorupek wapń to dla roślin to samo, co białko dla kulturysty – bez niego nic nie wyrośnie. Jeśli ci zostaną same skorupki – nie wyrzucaj! Zgnieć i rozsyp na ziemi. Taki proszek nawozi, odstrasza ślimaki i wygląda, jakbyś wiedział, co robisz w ogrodzie.

Ostudzoną wodę po gotowaniu jajek można również wykorzystać do zraszania liści roślin, które lubią wilgotne środowisko. Dzięki zawartości minerałów, takich jak potas i magnez, zraszanie może wspomóc zdrowy rozwój roślin

Ta sama woda, która dopiero co bulgotała przy jajkach, może być też SPA dla twoich paznokci. Zanurz ręce na parę minut, a potem delikatnie wmasuj w paznokcie. Dzięki wapniowi staną się mocne jak betonowa płyta i przestaną się łamać przy pierwszym kontakcie z czymkolwiek.

Nie tylko woda po gotowaniu jajek, ale i skorupki pomogą roślinom

Skorupki jajka zawierają węglan wapnia, który jest doskonałym nawozem dla roślin preferujących obojętny lub zasadowy odczyn gleby (na przykład goździków). Pokruszone pomogą pozbyć się ślimaków i innych szkodników. Wystarczy, że rozsypiesz je wokół rośliny i insekty się szybko wyprowadzą. Dodanie skorupek do kompostu wzbogaca go w wapń i inne mikroelementy. Dzięki temu rozkład materii organicznej przebiega szybciej i w rezultacie poprawia się jakość roślin. To prosty sposób na zwiększenie wartości odżywczej kompostu.

Masz osad z herbaty w czajniku albo termosie? Wrzucasz pokruszone skorupki, zalewasz odrobiną wody i potrząsasz! Plamy znikają bez szorowania, a całość pachnie jak... nic. Zero chemii, zero smrodu. A jak przypaliłeś garnek, bo zapomniałeś o tym, że zupa ci się gotuje? Znowu – skorupki, woda, kropla płynu i zacznij mycie. Pokruszone skorupki jajka działają jak naturalny peeling dla naczyń. Po co kupować druciaki, skoro kurze jaja robią robotę? Nie tylko woda po gotowaniu jajek jest cennym produktem, jej wylanie to grzech, tak samo jak wyrzucanie skorupek.

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie