Większość wylewa do zlewu, a to duży błąd. Jest bardzo cenna

Woda po gotowaniu jajek? Większość wylewa ją do zlewu, nie mając pojęcia, że to płynne złoto. Ma więcej zastosowań, niż się spodziewasz – a każde z nich to darmowy trik wart milion! Sprawdź, zanim wylejesz wszystko do zlewu.

Woda po gotowaniu jajekWoda po gotowaniu jajek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Paweł Kacperek
Paulina Hermann

Woda po gotowaniu jajek to skarb, który większość z nas bezmyślnie wylewa do zlewu. A przecież ta niepozorna ciecz jest pełna cennych minerałów, takich jak wapń, fosfor czy magnez, które mogą przynieść wiele korzyści w codziennym życiu. Zamiast ją marnować, warto poznać jej różnorodne zastosowania. Niektóre z nich bardzo cię zaskoczą i dadzą do myślenia. Będziesz mógł dać też "drugie życie" skorupkom jaja.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki ziemniaczane podaję tylko z takim sosem. Jeszcze lepszy niż gulasz czy pieczarkowy

Jakie zastosowanie ma woda po gotowaniu jajek?

Zamiast lać wodę po gotowaniu jajek do zlewu, jakby to była to brudna ciecz po myciu naczyń, zrób z niej użytek w ogrodzie. Podlej nią warzywa. Po ostudzeniu to prawdziwy booster dla roślin – szczególnie pomidorów, papryki czy bakłażana, które wapń chłoną jak gąbka. Ten wypłukany ze skorupek wapń to dla roślin to samo, co białko dla kulturysty – bez niego nic nie wyrośnie. Jeśli ci zostaną same skorupki – nie wyrzucaj! Zgnieć i rozsyp na ziemi. Taki proszek nawozi, odstrasza ślimaki i wygląda, jakbyś wiedział, co robisz w ogrodzie.

Ostudzoną wodę po gotowaniu jajek można również wykorzystać do zraszania liści roślin, które lubią wilgotne środowisko. Dzięki zawartości minerałów, takich jak potas i magnez, zraszanie może wspomóc zdrowy rozwój roślin

Ta sama woda, która dopiero co bulgotała przy jajkach, może być też SPA dla twoich paznokci. Zanurz ręce na parę minut, a potem delikatnie wmasuj w paznokcie. Dzięki wapniowi staną się mocne jak betonowa płyta i przestaną się łamać przy pierwszym kontakcie z czymkolwiek.

Nie tylko woda po gotowaniu jajek, ale i skorupki pomogą roślinom

Skorupki jajka zawierają węglan wapnia, który jest doskonałym nawozem dla roślin preferujących obojętny lub zasadowy odczyn gleby (na przykład goździków). Pokruszone pomogą pozbyć się ślimaków i innych szkodników. Wystarczy, że rozsypiesz je wokół rośliny i insekty się szybko wyprowadzą. Dodanie skorupek do kompostu wzbogaca go w wapń i inne mikroelementy. Dzięki temu rozkład materii organicznej przebiega szybciej i w rezultacie poprawia się jakość roślin. To prosty sposób na zwiększenie wartości odżywczej kompostu.

Masz osad z herbaty w czajniku albo termosie? Wrzucasz pokruszone skorupki, zalewasz odrobiną wody i potrząsasz! Plamy znikają bez szorowania, a całość pachnie jak... nic. Zero chemii, zero smrodu. A jak przypaliłeś garnek, bo zapomniałeś o tym, że zupa ci się gotuje? Znowu – skorupki, woda, kropla płynu i zacznij mycie. Pokruszone skorupki jajka działają jak naturalny peeling dla naczyń. Po co kupować druciaki, skoro kurze jaja robią robotę? Nie tylko woda po gotowaniu jajek jest cennym produktem, jej wylanie to grzech, tak samo jak wyrzucanie skorupek.

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟