Magda Gessler zdradziła, jak przygotować alternatywę dla jajecznicy. To ona będzie królową Twoich śniadań
06.01.2023 10:00, aktual.: 15.09.2023 15:54
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Śniadanie to w opinii wielu osób - najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. Często niestety z niego rezygnujemy lub spożywamy posiłki nieregularnie. Dla tych osób, które lubią smacznie i pożywnie zjeść, mamy wyjątkową opcję na alternatywę dla jajecznicy. To shakshuka według Magdy Gessler. W Twoim śniadaniowym menu pojawi się nutka wyjątkowego smaku.
Shakshuka według Magdy Gessler - alternatywa dla popularnej jajecznicy
Nie da się ukryć, że jednym z najchętniej wybieranych posiłków na śniadanie jest jajecznica, którą przyrządzamy na wiele pysznych sposobów, z rozmaitymi dodatkami. Tak się składa, że jest pewne danie, nieco podobne do klasycznej jajecznicy, które pokochacie od pierwszego spróbowania. To shakshuka, czyli popularna potrawa kuchni śródziemnomorskiej, której podstawą są jajka ugotowane w sosie z pomidorów, papryka, czosnek, cebula i przyprawy (np. przyprawa Harissa). Shakshuka według Magdy Gessler to coś więcej niż śniadanie. To prawdziwa poezja smaku!
Jak przygotować shakshukę według Magdy Gessler?
Na pewno proces przygotowania tego dania jest odrobinę dłuższy od smażenia jajecznicy, ale dla efektu końcowego naprawdę warto. Jeśli w tygodniu nie macie zbyt dużo czasu na tego typu śniadania, to polecamy jej przygotowanie np. w weekend. Swoim pomysłem na ten jajeczny przysmak, podzieliła się z nami Magda Gessler - popularna restauratorka i ekspert kulinarny.
Składniki:
- 2 jajka
- pół papryki
- 2 pomidory
- pół małej cebuli
- ząbek czosnku
- natka pietruszki
- pół papryczki chilli
- tymianek
- natka kolendry
- szczypta kminu
- odrobina kurkumy
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Możemy Was zapewnić, że shakshuka według Magdy Gessler to ta potrawa, która na stałe zagości w Waszym śniadaniowym menu. Jej przygotowanie rozpoczynamy od sparzenia pomidorów, obrania ich ze skórki i pokrojenia w plastry. Kolejny krok to obranie i posiekanie czosnku i cebuli. Z papryki słodkiej i ostrej usuwamy nasiona i kroimy w paski, a zioła siekamy. Na patelni z łyżką oleju podsmażamy kmin i kurkumę, a następnie dodajemy czosnek i cebulę. Kiedy będą podsmażone, to wrzucamy paprykę i na samym końcu pomidory.
Wszystko smażymy przez dobre kilka minut, do momentu, aż woda odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i następnie ziołami. Składniki dobrze mieszamy i następnie robimy w nich dwa wgłębienia, do których wbijamy jajka, doprawiając je solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i oczekujemy tego momentu, gdy białka się zetną. Nasza shakshuka jest już gotowa. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem i kubkiem ulubionej herbaty lub kawy. Smacznego!
Jeśli lubisz dania kuchni śródziemnomorskiej, to z pewnością zainteresuje Cię przepis na włoskie panzerotti. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: