Magda Gessler zdradziła, jak przygotować alternatywę dla jajecznicy. To ona będzie królową Twoich śniadań

Śniadanie to w opinii wielu osób - najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. Często niestety z niego rezygnujemy lub spożywamy posiłki nieregularnie. Dla tych osób, które lubią smacznie i pożywnie zjeść, mamy wyjątkową opcję na alternatywę dla jajecznicy. To shakshuka według Magdy Gessler. W Twoim śniadaniowym menu pojawi się nutka wyjątkowego smaku.

ObrazekShakshuka według Magdy Gessler - Pyszności; Foto Canva.com i screen ze strony https://www.instagram.com/magdagessler_official/
Karol Wiak

Shakshuka według Magdy Gessler - alternatywa dla popularnej jajecznicy

Nie da się ukryć, że jednym z najchętniej wybieranych posiłków na śniadanie jest jajecznica, którą przyrządzamy na wiele pysznych sposobów, z rozmaitymi dodatkami. Tak się składa, że jest pewne danie, nieco podobne do klasycznej jajecznicy, które pokochacie od pierwszego spróbowania. To shakshuka, czyli popularna potrawa kuchni śródziemnomorskiej, której podstawą są jajka ugotowane w sosie z pomidorów, papryka, czosnek, cebula i przyprawy (np. przyprawa Harissa). Shakshuka według Magdy Gessler to coś więcej niż śniadanie. To prawdziwa poezja smaku!

Obrazek
Shakshuka - Pyszności; Foto Canva.com

Jak przygotować shakshukę według Magdy Gessler?

Na pewno proces przygotowania tego dania jest odrobinę dłuższy od smażenia jajecznicy, ale dla efektu końcowego naprawdę warto. Jeśli w tygodniu nie macie zbyt dużo czasu na tego typu śniadania, to polecamy jej przygotowanie np. w weekend. Swoim pomysłem na ten jajeczny przysmak, podzieliła się z nami Magda Gessler - popularna restauratorka i ekspert kulinarny.

Składniki:

  • 2 jajka
  • pół papryki
  • 2 pomidory
  • pół małej cebuli
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • pół papryczki chilli
  • tymianek
  • natka kolendry
  • szczypta kminu
  • odrobina kurkumy
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Możemy Was zapewnić, że shakshuka według Magdy Gessler to ta potrawa, która na stałe zagości w Waszym śniadaniowym menu. Jej przygotowanie rozpoczynamy od sparzenia pomidorów, obrania ich ze skórki i pokrojenia w plastry. Kolejny krok to obranie i posiekanie czosnku i cebuli. Z papryki słodkiej i ostrej usuwamy nasiona i kroimy w paski, a zioła siekamy. Na patelni z łyżką oleju podsmażamy kmin i kurkumę, a następnie dodajemy czosnek i cebulę. Kiedy będą podsmażone, to wrzucamy paprykę i na samym końcu pomidory.

Obrazek
Przygotowanie shakshuki - Pyszności

Wszystko smażymy przez dobre kilka minut, do momentu, aż woda odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i następnie ziołami. Składniki dobrze mieszamy i następnie robimy w nich dwa wgłębienia, do których wbijamy jajka, doprawiając je solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i oczekujemy tego momentu, gdy białka się zetną. Nasza shakshuka jest już gotowa. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem i kubkiem ulubionej herbaty lub kawy. Smacznego!

Jeśli lubisz dania kuchni śródziemnomorskiej, to z pewnością zainteresuje Cię przepis na włoskie panzerotti. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo